Το ότι η κηπουρική βελτιώνει την γενική υγεία και ευεξία του ανθρώπου είναι γεγονός – κάτι που αποκαλύπτει και η έρευνα της Δρ de Bell. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς η κηπουρική μειώνει το άγχος, το στρες και τη λυπημένη μας σκέψη, αλλά και τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και το σώμα μας όταν ασχολούμαστε με τον κήπο μας.

Το άγχος δημιουργεί ιδεολογικά αρνητικά πρότυπα σκέψης, υπερβολικά ανησυχητικές και παραλυτικές κρίσεις πανικού και φυσικά μία συνεχή θλίψη που δε μας επιτρέπει να απολαύσουμε τη ζωή έτσι όπως θα θέλαμε. Ένας περιποιημένος κήπος προσφέρει τροφή σε όλη την οικογένεια, ομορφιά, χαλάρωση και δημιουργικό χόμπι.

Και φυσικά αποκτάς και μία μοναδική σύνδεση με τη φύση

Όλα αυτά είναι αρκετά για να θεωρήσουμε  και να πιστέψουμε ότι η κηπουρική μειώνει το άγχος.

Τα οφέλη της κηπουρικής για την ψυχική υγεία

  • μειώνεται το αίσθημα του άγχους και της θλίψης
  • μειώνονται οι αρνητικές σκέψεις και οι επαναλαμβανόμενες στα ίδια και τα ίδια
  • μειώνεται η παραγωγή της κορτιζόλης – η ορμόνη του άγχους (που πρήζει)
  • βελτιώνεται η προσοχή, η συγκέντρωση και η μνήμη
  • βελτιώνεται το σωματικό βάρος και η φυσική κατάσταση
  • αυξάνεται η αυτοεκτίμηση γιατί “κάτι κάνεις καλά”

Μέσα από όλα αυτά που συμβαίνουν κάθε μέρα κι από λίγο, αυξάνεται η συνολική ικανοποίηση και η ποιότητα ζωής. Και το επιβεβαιώνουν οι διάφορες μελέτες που έχουν γίνει.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα, κάτι συναρπαστικό!

Γνωρίζεις ότι υπάρχει φυσικό αντικαταθλιπτικό στο χώμα;

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα βακτήρια που βρίσκονται στο χώμα, βοηθούν στην ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κυττάρων που μπορούν να παράγουν σεροτονίνη. Αυτή είναι μια απίστευτα ωφέλιμη εκδοχή της κηπουρικής, επιπρόσθετη στις υπόλοιπες.

Αλήθεια! Θυμάσαι καθόλου πόσο ευτυχισμένοι ήμασταν ως μπόμπιρες όταν φτιάχναμε μία τούρτα από λάσπη με μαύρα δάχτυλα;

Η κηπουρική ως τρόπος θεραπείας

Η κηπουρική έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως θεραπεία σε διάφορους πληθυσμούς. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κηπουρική ενίσχυσε την ψυχοκοινωνική ευημερία των ατόμων στη φυλακή – και μπορεί ακόμη και να μειώσει τα ποσοστά υποτροπής. Η κηπουρική είναι μία καλλιτεχνική θεραπεία, που διαφέρει από τις υπόλοιπες τις παραδοσιακές.

Αντί δηλαδή να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα σου με λέξεις, το αντιμετωπίζεις με τα χέρια σου. Η κηπουρική μπορεί να εστιάσει τις σκέψεις σου, να κρατήσει τα χέρια σου απασχολημένα και να σου δώσει κάτι που θα έχεις να φροντίζεις στο μέλλον.

«Αισθάνομαι τις σκέψεις μου πιο ξεκάθαρες όταν τελειώνω το σκάψιμο στο χώμα. Και βλέποντας τα φυτά μου να μεγαλώνουν, αισθάνομαι σαν να βλέπω τον εαυτό μου να μεγαλώνει. Μαθαίνω να αντιμετωπίζω το άγχος μου, καθώς ο κάκτος μου αναβλύζει ένα λουλούδι».

Ήταν η δήλωση μίας κοπέλας με χρόνιο άγχος -από παιδί όπως λέει- που το “gardening therapy” την έχει βοηθήσει πολύ.

Η κηπουρική δεν έχει μόνο σωματική και ψυχική θεραπευτική δυνατότητα, αλλά και χρησιμότητα. Σου δίνει κάτι ως αντάλλαγμα: έναν όμορφο χώρο… λουλούδια με χρώματα και αρώματα, φρέσκα βότανα (βοτανικός κήπος) κατευθείαν για τη μαγειρική σου και το τσάι σου και φρέσκα λαχανικά για μια λαχταριστή σαλατούλα (λαχανόκηπος). Άρα, μιλάμε και για μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικές αξίες.

Διάβασε ακόμη: Πώς θεραπεύει η μουσική – Τι λένε οι ερευνητές

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα