3 Δεκεμβρίου και σαν σήμερα:

1621:

Ο Γαλιλαίος Γκαλιλέι ανακαλύπτει το τηλεσκόπιο.

1885:

Γίνεται αγώνας πυγμαχίας ο οποίος κρατάει 6 ώρες και 15 λεπτά και είναι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια που έγινε ποτέ. Οι αντίπαλοι, ο Τζέϊμς Κέλι και ο Τζόναθαν Σμιτ αγωνίζονται στη Μελβούρνη χωρίς γάντια.

1907:

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάνουν αποχή από τα μαθήματα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το μάθημα γυμναστικής που είναι υποχρεωτικό.

1912:

Η ιστορική Ναυμαχία της Έλλης (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος). Ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης του Ελληνικού Στόλου με επικεφαλής το θωρηκτό «Αβέρωφ», νικάει τον τουρκικό στόλο και εξασφαλίζει την κυριαρχία του στο Αιγαίο.

1963:

Αποφασίζεται στην Ελλάδα ότι τα διδακτικά βιβλία θα δίνονται δωρεάν στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων.

1965:

Εκατοντάδες Ρωσοπόντιοι έρχονται για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

1967:

Στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, μία ομάδα μεταμόσχευσης πραγματοποιεί στο νοσοκομείο την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς σε άνθρωπο (στον 53χρονο Λούις Βασκάνσκι).

1973:

Το «Pioneer 10» στέλνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του πλανήτη Δία.

1984:

Στις ΗΠΑ, ο γηραιότερος γαμπρός ο 103χρονος Χάρι Στίβενς παντρεύεται την 83χρονη Θέλμα Λούνα.

1992:

Η 3η Δεκεμβρίου καθιερώνεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities)  και τιμάται κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, καθώς στις 3 Δεκεμβρίου 1982 υιοθετήθηκε από τον διεθνή οργανισμό το πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ. Αυτό οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012). Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

1994:

Η Sony δημιουργεί σαν σήμερα το PlayStation.

1995:

Καθιερώνεται η Διεθνής Ημέρα της Βασκικής Γλώσσας να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, με απόφαση της κυβέρνησης της Αυτόνομης Κοινότητας της Χώρας των Βάσκων. Ο στόχος είναι να αναδειχτεί η ιδιαιτερότητα της Βασκικής Γλώσσας, που θεωρείται «απομονωμένη γλώσσα», είναι δηλαδή μια φυσική γλώσσα που δεν εμφανίζει γενεαλογική συγγένεια με άλλες ζωντανές γλώσσες. Η Βασκική Γλώσσα (Euskara) ομιλείται από περίπου 720.000 ανθρώπους στη Χώρα των Βάσκων, τη Νότια Γαλλία και σε περιοχές του ισπανόφωνου κόσμου.

1999:

Εκτοξεύεται από τη ΝΑΣΑ το επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Πόλαρ» προς τον Άρη.

2001:

Ανακαλύπτεται από Αμερικάνους βιολόγους σε πάρκο της Δομινικανής Δημοκρατίας μία σαύρα 1,6 εκ. Πρόκειται για το πιο μικρό ερπετό του κόσμου.

2002:

Φωταγωγείται στην πλατεία Συντάγματος το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αθήνας, το ψηλότερο στην Ευρώπη, με δήμαρχο Αθηναίων τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

2005:

Εορτάζεται για πρώτη φορά στο Μόντρεαλ του Καναδά, η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Κλιματολογικές Αλλαγές, με μεγάλη διαδήλωση ακτιβιστών για το περιβάλλον.

Κάνε δέντρο των Χριστουγέννων ένα δεντρολίβανο

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα