«Χίλιοι μύριοι καλογέροι σ’ ένα ράσο τυλιγμένοι» Τι είναι; Το ρόδι!

Παραδοσιακά το ρόδι είναι το φρούτο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το σπάσιμο του, είναι κάτι που κάνουμε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με πολύ γερές ρίζες στην παράδοση. Επιπλέον, σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμάνε ρόδι από το φθινόπωρο. Στη Μικρά Ασία μάλιστα, το φυλούσαν στα εικονίσματα από τις 14 Σεπτεμβρίου, δηλαδή τη μέρα του Σταυρού.

Τι συμβολίζει;

Το ρόδι είναι ένα κομψό και εντυπωσιακό φρούτο, σε σχήμα μήλου με σκληρή κόκκινο-χρυσή φλούδα, με ένα μεγάλο κάλυκα στην κορυφή σαν κορώνα.

Θα λέγαμε ότι έχει μια μεγαλοπρέπεια – έχει ονομαστεί και ο βασιλιάς των φρούτων!

Με τα πολλά ζουμερά σπόρια που έχει μέσα, συμβολίζει τη γονιμότητα, την αφθονία, την ευκαρπία και τον πλούτο. Το πολύ έντονο και ζωντανό κόκκινο χρώμα του, συμβολίζει τη ροή, τη ζωή και την καλή τύχη. Γι’ αυτό και συνήθως το πηγαίνουμε δώρο σε σπίτια ή σε καινούριες δουλειές. Για γούρι λοιπόν. Εγώ θα πω και για δύναμη!

Η ροδιά αναφέρεται στην Οδύσσεια του Ομήρου ως το φυτό που καλλιεργούσε στους κήπους του ο βασιλιάς Αλκίνοος. Η θεά της ομορφιάς και του έρωτα Αφροδίτη, αγαπούσε ιδιαίτερα το φρούτο και το δώριζε στους αγαπημένους της. Ένα σύμβολο πάθους και έρωτα. Ο μύθος λέει μάλιστα, ότι η ίδια η θεά φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο.

Ποιο είναι το έθιμο της Πρωτοχρονιάς;

Το παραδοσιακό έθιμο μας είναι να σπάμε ρόδι την Πρωτοχρονιά για να είναι τυχερός κι ευλογημένος ο νέος χρόνος, για το σπίτι και την οικογένεια. Αυτό το έθιμο έχεις τις ρίζες του από πολύ παλιά.

Το έθιμο ξεκινά από την Πελοπόννησο:

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία για να τιμήσει και να παρακολουθήσει τη λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Στην επιστροφή, ο νοικοκύρης του σπιτιού χτυπάει το κουδούνι για να του ανοίξουν. Μπαίνει με το δεξί πόδι και σπάει το ρόδι στην εξώπορτα, ώστε να πεταχτούν οι ρώγες του ροδιού παντού. Εκείνη τη στιγμή λέει μια ευχή: «Με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος, κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά και όσο κόκκινο είναι το ρόδι, τόσο κόκκινη να είναι και η καρδιά μας».

Γιατί είναι το ρόδι το φρούτο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς;

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, το σπάσιμο του ροδιού γίνεται αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Αυτό κάνουμε με την οικογένεια μου – εμείς στην Βόρεια Ελλάδα. Πετάμε το ρόδι στο μπαλκόνι ή την αυλή μας με δύναμη, τη στιγμή που αλλάζει ο χρόνος και που παράλληλα τα πυροτεχνήματα κόβουν βόλτες στον ουρανό.

Και ο τόπος ντύνεται στα κόκκινα βεβαίως βεβαίως.

Το ρόδι μας φέρνει τύχη τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ είναι γούρι και με άλλους τρόπους όπως, το διακοσμητικό κρέμασμα του σε τοίχους ή απλά η παρουσία του στο εορταστικό τραπέζι και στις πιατέλες. Ένα ακόμη έθιμο μάλιστα, θέλει τους νεόνυμφους να σπάνε ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού τους.

Σπάσε ρόδια λοιπόν, να ευλογηθεί το νέο έτος που βρίσκεται προ των θυρών!

Έλα και στην κλειστή ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα

Το τραπέζι των Χριστουγέννων – Ιδέες για να το διακοσμήσεις διαφορετικά

9 καρυκεύματα για τα Χριστούγεννα – Οι χριστιανικές ιστορίες τους

Η μυρωδιά των Χριστουγέννων – Βότανα για τα Χριστούγεννα

Γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου – Πώς καθιερώθηκε η ημερομηνία

Παραδόσεις και έθιμα των Χριστουγέννων σε 15 χώρες του κόσμου