Το Αλεξανδρινό είναι αδιαμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής των Χριστουγέννων

Κάθε σπίτι που σέβεται τον εαυτό του φιλοξενεί αυτό το εορταστικό φυτό, με τα χαρακτηριστικά κόκκινα φύλλα. Το κόκκινο άλλωστε είναι το χρώμα των εορτών και το Αλεξανδρινό «κουμπώνει» άψογα με την διακόσμηση στο σπίτι μας.

Η ομορφιά του έγκειται στα κατακόκκινα φύλλα του που πολλοί θεωρούν ότι είναι άνθη. Στην πραγματικότητα αυτά τα κόκκινα που βλέπουμε είναι τα ανώτερα φύλλα του φυτού, τα οποία ονομάζονται βράκτια. Τα λουλούδια είναι μικρά και κίτρινα, και αναπτύσσονται διακριτικά στο κέντρο των φύλλων.

Μάλιστα τα βράκτια φύλλα δεν υπάρχουν τυχαία. Η κύρια λειτουργία τους είναι να προστατεύουν το λουλούδι από τα παράσιτα και τις σκληρές καιρικές συνθήκες. Τα βράκτια φύλλα του, συχνά αναφέρονται ως «ψεύτικα λουλούδια», γιατί στην πραγματικότητα τα άνθη του φυτού είναι τόσο μικρά που είναι δύσκολο να τα δει κανείς.

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι η ποϊνσέτια ή «αστέρι της Βηθλεέμ» όπως λέγεται διαφορετικά, συναντάται και με ροζ ή κίτρινα-κρεμ φύλλα, αλλά σίγουρα το κόκκινο είναι ο πρωταγωνιστής των ημερών. Και φυσικά οι πωλήσεις του αυτή την περίοδο «χτυπούν κόκκινο», καθώς είναι από τα πιο δημοφιλή από άποψη πωλήσεων φυτά σε όλον τον κόσμο.

Τι να προσέξεις όταν αγοράσεις το Αλεξανδρινό

Αλεξανδρινά θα βρούμε αυτές τις μέρες παντού. Σε φυτώρια, ανθοπωλεία και σούπερ μάρκετ. Κατά την αγορά του καλό είναι να προσέξουμε το φυτό που θα πάρουμε να μην έχει εκτεθεί στις καιρικές συνθήκες, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο κρύο. Αν το φυτό μας έχει εκτεθεί στο κρύο δεν θα διαρκέσει πολύ.

Επιλέγουμε λοιπόν καταρχήν γλάστρες που βρίσκονται στο εσωτερικό των καταστημάτων.

Επίσης επιλέγουμε ένα φυτό που να έχει σκούρο πράσινο χρώμα και

  • να μην έχει κιτρινισμένα και μαραμένα φύλλα
  • να μη γέρνει ο κορμός του
  • να μην υπάρχουν λεκέδες στα φύλλα του και τραυματισμένα κλαδιά

Φρέσκο αλεξανδρινό είναι εκείνο στο οποίο εμφανίζεται λίγο ή καθόλου γύρη στα βράκτια (ψηλά στο σημείο του φυτού που μοιάζει με άνθος) φύλλα του.

Πού να το τοποθετήσεις μέσα στο σπίτι

Το Αλεξανδρινό είναι φυτό εσωτερικού χώρου, επομένως το βάζουμε στο σαλόνι μας ή την κουζίνα μας, σε φωτεινό χώρο, προσέχοντας ώστε να μην δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου. Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να ξεθωριάσει ή να κάψει τα φύλλα.

Από την άλλη μεριά φροντίζουμε να μην το τοποθετήσουμε σε σκιερό μέρος, γιατί τα φύλλα του δεν θα είναι αρκετά κόκκινα.

Φυτό ευαίσθητο και στη ζέστη και στο κρύο, δεν το βάζουμε ούτε κοντά στα καλοριφέρ ούτε κοντά σε παράθυρα από όπου μπαίνει κρύο.

Πώς το ποτίζουμε

Ποτίζουμε το φυτό μας με μέτρο, καθώς είναι ευαίσθητο στη συγκέντρωση νερού στις ρίζες του. Είναι καλύτερα να το ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα του είναι στεγνό, δηλαδή κάθε 4 με 5 μέρες καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Για να διατηρήσουμε το αλεξανδρινό μας όλο το χρόνο ποτίζουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο 2 φορές την εβδομάδα και το καλοκαίρι κάθε 2 μέρες.

Αν παρατηρήσουμε ότι πέφτουν τα φύλλα, καλό είναι να σταματήσουμε να ποτίζουμε για μερικές μέρες, γιατί κατά πάσα πιθανότητα αυτό οφείλεται στο πολύ νερό που ρίξαμε.

Τι λίπασμα ρίχνουμε

Το αλεξανδρινό δε χρειάζεται λίπανση αυτόν τον καιρό. Την άνοιξη και το καλοκαίρι ρίχνουμε ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, για να εξασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Πώς να το διατηρήσουμε μετά τα Χριστούγεννα

Μετά το χειμώνα μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στο χώμα. Στη νότια Ελλάδα, όπου ο χειμώνας είναι ήπιος, το αλεξανδρινό διατηρείται και σε εξωτερικό χώρο.

Ιδανικό χώμα είναι ένα ελαφρύ φυτόχωμα που διασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Στη βάση της γλάστρας χρησιμοποιούμε βότσαλο ή χαλίκι για τον ίδιο λόγο.

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του

Για να παραμείνουν τα φύλλα του πυκνά και για να έχει όμορφο σχήμα, μετά τις γιορτές κλαδεύουμε ελαφρά τις κορυφές του. Αν την άνοιξη παρατηρήσουμε ότι χαλάει το σχήμα του, διορθώνουμε κλαδεύοντας και πάλι.

Την άνοιξη μπορούμε να κάνουμε και τον πολλαπλασιασμό του αν θέλουμε καινούρια φυτά. Γι’ αυτό το λόγο κόβουμε μοσχεύματα μήκους 15 εκατοστών από τις κορυφές και τα φυτεύουμε απευθείας στις γλάστρες.

Πότε θα ξανακοκκινίσει το αλεξανδρινό μας

Για να ξανακοκκινήσουν τα φύλλα του φυτού μας για τις επόμενες γιορτές θα πρέπει να το «ξεγελάσουμε» κατά κάποιο τρόπο.

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο λοιπόν είτε το καλύπτουμε καθημερινά με ένα σκούρο ύφασμα είτε το μεταφέρουμε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο του σπιτιού για 12 με 14 ώρες κάθε μέρα. Αυτή η διαδικασία «πείθει» το φυτό μας ότι ήρθε η ώρα να κοκκινήσει τα φύλλα του και να βάλει τα καλά του για τις γιορτές που έρχονται τον Δεκέμβριο.

Ήξερες ότι;

«Poinsettia Day»

Στις ΗΠΑ στις 12 Δεκεμβρίου γιορτάζουν την «ημέρα της ποϊνσέτιας», δηλαδή του Αλεξανδρινού, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη των Χριστουγέννων.

Τα βότανα των Χριστουγέννων – Οι μύθοι και μια συνταγή

Το τραπέζι των Χριστουγέννων – Ιδέες για να το διακοσμήσεις διαφορετικά

9 καρυκεύματα για τα Χριστούγεννα – Οι χριστιανικές ιστορίες τους

Η μυρωδιά των Χριστουγέννων – Βότανα για τα Χριστούγεννα

Έλα και στην κλειστή ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα