Πώς να δημιουργήσεις έναν Αισθητηριακό Κήπο – Ιδέες και Φυτά για Αισθητηριακούς Κήπους

Μεταξύ μας τώρα, όλοι οι κήποι ευχαριστούν τις αισθήσεις μας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Κάθε φυτό κουβαλάει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που χαϊδεύουν τις διάφορες αισθήσεις με μοναδικό τρόπο. Τα χρώματα των φυτών, η ποικιλία στις υφές και το ξεχωριστό τους άρωμα αγαλλιάζουν την ψυχή μας.

Τι είναι όμως οι Αισθητηριακοί Κήποι;

Οι Αισθητηριακοί Κήποι είναι κήποι σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε να μεγιστοποιούν την επίδραση που έχουν στον επισκέπτη. Μπορεί να είναι θεματικοί – για παράδειγμα κήποι αρωματικών φυτών – να χωρίζονται σε τομείς ή να εμφανίζονται ως όλον. Οι Αισθητηριακοί Κήποι είναι φιλικοί προς τον επισκέπτη – αυτό σημαίνει ότι μέσα σε έναν τέτοιο κήπο δεν υπάρχουν απαγορεύσεις – τον οποίο και ενθαρρύνουν να αγγίξει, να γευτεί, να θαυμάσει και να ακούσει.

Η δημιουργία ενός τέτοιου κήπου είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία που προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες σε κάποιον να διδάξει και να εξασκήσει τεχνικές θεραπευτικής κηπουρικής.

Πώς να δημιουργήσεις έναν Αισθητηριακό Κήπο

Οι ιδέες ατελείωτες και εξαρτώνται από το τι θέλεις να φτιάξεις. Αν σχεδιάζεις να φτιάξεις έναν κήπο για να τον χρησιμοποιήσεις ως διδακτικό εργαλείο σε παιδιά, για παράδειγμα, θα φροντίσεις ο χώρος σου να είναι μικρός και τα ύψη των φυτών τέτοια ώστε να τα φτάνουν τα παιδιά. Αν σκοπεύεις να φτιάξεις έναν κήπο για άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο, θα θέλεις να τον προσαρμόσεις ανάλογα για το συγκεκριμένο κοινό.

Εκεί άλλωστε βρίσκεται και η ομορφιά των κήπων αυτών. Ότι μπορούν να προσαρμοστούν σε μια μεγάλη ποικιλία χρηστών. Ξεκίνα με τον προσεκτικό σχεδιασμό και προσπάθησε να προβλέψεις το μέγεθος των φυτών όταν θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Φρόντισε να προβλέψεις χώρο για μονοπάτια, φράχτες, συντριβάνια, ταΐστρες πουλιών, ακόμα και για έργα τέχνης, ώστε να δημιουργήσεις εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Φυτά που μπορείς να φυτέψεις σε έναν Αισθητηριακό Κήπο

Καταρχήν διάλεξε φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή σου. Τα ιθαγενή φυτά είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς θα έχεις μεγαλύτερη επιτυχία στην καλλιέργειά τους και θα είναι λιγότερο ευαίσθητα σε ασθένειες.

Στη συνέχεια συμπεριέλαβε φυτά και άλλα αντικείμενα που ευχαριστούν τις αισθήσεις.

Ήχος – Για να ερεθίσεις την ακοή, διάλεξε φυτά που κάνουν θρόισμα όταν φυσάει ένα αεράκι. Τέτοια είναι πολλά αγρωστώδη. Πολλά αρωματικά φυτά προσελκύουν ζωή στον κήπο, όπως μέλισσες, τριζόνια, τζιτζίκια. Σκέψου πόσοι υπέροχοι ήχοι!

Άγγιγμα – Τι να πει κανείς για την αφή! Από τους κάκτους, μέχρι το χαμομήλι και από τα βρύα μέχρι τα δέντρα, οι υφές είναι ατέλειωτες.

Μυρωδιά – Η μυρωδιά είναι αυτή που χαράσσεται πιο εύκολα στη μνήμη και γεμίζει τα κουτάκια του μυαλού μας με αναμνήσεις. Τα αρωματικά φυτά είναι ιδανικά γι’ αυτό το σκοπό. Γαρδένιες, γιασεμιά, ο βασιλικός, η λεβάντα και γενικά όλων των ειδών τα βότανα και τα μπαχάρια δημιουργούν μια υπέροχη σύνθεση!

Ομορφιά – Μπορείς να δημιουργήσεις ένα ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας ποικίλα φυτά, φυτά που έρπουν, που σκαρφαλώνουν, θάμνους, πόα, δέντρα, φυτά με άνθη, σε διάφορα χρώματα. Πανδαισία!

Γεύση – Εδώδιμα φρούτα, λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά θα δώσουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ευχαριστήσει τους γευστικούς του κάλυκες.

Εγώ έχω φτιάξει έναν τέτοιο Αισθητηριακό Κήπο στην αυλή μου και σύντομα – όταν θα αρχίσει να αναπτύσσεται – θα σου τον παρουσιάσω. Αυτό που μπορώ να σου πω αυτή τη στιγμή είναι ότι τον έχω ήδη ερωτευτεί!