Αρχικά θα σου πω συνοπτικά γιατί να θέλεις να ξεκινήσεις την κηπουρική:

  • χρωματιστά λουλούδια που μοσχοβολάνε
  • φρέσκα λαχανικά για το τραπέζι σου, πλούσια σε θρεπτικές αξίες
  • φρέσκα φρούτα
  • αρωματικά φυτά και μυρωδικά βότανα για μαγειρική και τσάι
  • δημιουργικότητα και χόμπι
  • βελτιωμένη υγεία και ευεξία και μειωμένο άγχος
  • σωματική άσκηση
  • χώρος χαλάρωσης και απόλαυσης
  • σύνδεση με τη φύση και το περιβάλλον
  • εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα παιδιά (μαθησιακός κήπος)

Η κηπουρική τα καλύπτει όλα!

Τα κίνητρα είναι υπεραρκετά και μάλιστα ιδιαιτέρως πολύτιμα και ωφέλιμα για να θέλεις να ξεκινήσεις την κηπουρική. Θα σου θυμίζω πάντα πως κηπουρική δεν σημαίνει μόνο μεγάλη αυλή με άπλετο χώρο, αλλά και γλάστρες σε μπαλκόνι, ταράτσα, περβάζι παραθύρου ή ακόμη και ένα μέρος σε εσωτερικό χώρο.

Πάμε τώρα να δούμε πώς να ξεκινήσεις την κηπουρική με 4 top βήματα

Ξέρω ότι για έναν καινούριο κηπουρό ίσως να φαίνονται πολλά και τρομακτικά: Από πού να ξεκινήσω; Τι φυτά να βάλω; Πού να τα φυτέψω; Πώς να μάθω να τα φροντίζω;

Βήμα Νο1

Αποφάσισε τι θέλεις να φυτέψεις.

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά πρέπει να βρεις το κίνητρο της κηπουρικής σου γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα. Για ποιο λόγο θα φυτέψεις; Θέλεις τροφή ή λουλούδια; Ή λίγο κι απ’ τα δύο;

Βρώσιμα φυτά που σου αρέσει να τρως: Δε συγκρίνονται τα φρέσκα λαχανικά που κόβουμε εκείνη τη στιγμή από τον κήπο μας, με εκείνα που βρίσκονται έτοιμα στη πλαστική σακούλα του σούπερ μάρκετ. Η φρέσκια κατακόκκινη ντοματούλα από τον δικό σου λαχανόκηπο, θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι μόλις την κόψεις. Το ίδιο και η πράσινη πιπεριά, πλούσια σε βιταμίνη C. Το ίδιο θα κάνει και ο φρέσκος υγιεινός μαϊντανός, το θυμάρι, ο βασιλικός, που θα αρωματίσουν υπέροχα τα φαγητά σου. Δες εδώ πώς ξεκινάμε έναν λαχανόκηπο και σε ποιες ποσότητες.

Αρωματικά φυτά και βότανα: Το περιβάλλον του κήπου παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του τύπου των φυτών που μπορείς να καλλιεργείς. Αλλά πέρα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, υπάρχουν πολλά κριτήρια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να επιλέξεις λουλούδια, όπως χρώμα, άρωμα και ευκολία ανάπτυξης. Ένα φυτό μπορεί να σου δώσει πολλαπλά οφέλη. Η λεβάντα, για παράδειγμα, είναι ένα υπέροχο φυτό για την προσέλκυση μελισσών (μέλι λεβάντας). Έχει πανέμορφο χρώμα, υπέροχο άρωμά του και μπορεί να συλλεχθεί για τις βρώσιμες, φαρμακευτικές και αρωματοθεραπευτικές του ιδιότητες. Κερδίζει επάξια μια θέση στον κήπο!

Βήμα Νο2

Μάθε τα βασικά για κάθε φυτό που καλλιεργείς.

Το κάθε φυτό έχει τις απαιτήσεις του ανάλογα με την οικογένεια στην οποία ανήκει. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κάνεις την “εκπαίδευση” σου, ώστε να μεγαλώσει με επιτυχία. Θα πρέπει να μάθεις σε ποιες θερμοκρασίες ευδοκιμεί, την ανθεκτικότητα και την ευαισθησία του, τις απαιτήσεις του σε πότισμα και λίπανση, τη συγκομιδή του, τις συνθήκες σε γλάστρα κλπ.

Όχι, δεν είναι τόσο πολλά και δύσκολα όσο νομίζεις. Ξεκινάς με λίγα και απλά και συνεχίζεις μαθαίνοντας κάθε μέρα όλο και περισσότερα.

Βήμα Νο3

Βρες το τέλειο σημείο.

Μετά το πρώτο βήμα, ξέρεις τι θα φυτέψεις. Μετά το δεύτερο βήμα, ξέρεις τι χρειάζεται το καθένα για υγιή ανάπτυξη. Τώρα στο τρίτο βήμα, θα βρεις το ιδανικό σημείο για κάθε φυτό.

Ο κήπος σου έχει το δικό του μικροκλίμα. Παρατήρησε τον λοιπόν, και σημείωσε ποια μέρη βρίσκονται στον ήλιο ή στη σκιά σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Διαφορετικά φυτά χρειάζονται ποικίλες ποσότητες φωτός, μερικά θα ευδοκιμήσουν στον ήλιο, ενώ άλλα είναι πιο ανεκτικά στη σκιά. Οι ντομάτες, για παράδειγμα, χρειάζονται πλήρη ηλιοφάνεια, οπότε θα πρέπει να τις τοποθετήσεις στην περιοχή του κήπου σου που λαμβάνει τη μέγιστη ποσότητα ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια της ημέρας (πέργκολα με κρεμαστές ντομάτες). Το ίδιο παρατήρησε και για τους για ανέμους και τις βροχές.

Αυτά είναι “τα καλά της γλάστρας”… την μετακινείς όπου και όποτε θες. Μάθε όμως τα σημεία!

Τι γίνεται αν ολόκληρος ο κήπος σου είναι πολύ σκιερός; Σκέψου πού αλλού θα μπορούσαν να πάρουν αρκετή ηλιοφάνεια. Τα ηλιόλουστα περβάζια παραθύρων είναι ιδανικά για ντομάτες, τσίλι και βότανα που αγαπούν τον ήλιο, όπως ο βασιλικός και ο κόλιανδρος.

Βήμα Νο4

Ώρα για δράση και σκάψιμο 

Σωστά κατάλαβες! Έχεις έτοιμη τη λίστα των φυτών και των λουλουδιών σου και έχεις εντοπίσει πού θα αναπτυχθούν καλύτερα.

Τώρα είναι ώρα για δράση!

Ό, τι και όπου κι αν μεγαλώνετε, πρέπει πρώτα να προετοιμάσετε το έδαφος. Υγιές έδαφος = υγιή φυτά.

Το χώμα σου πρέπει να είναι χωρίς ζιζάνια (για να μην υπάρχει ανταγωνισμός για τα φυτά σου), να έχει μια ωραία θρυμματισμένη υφή επιτρέποντας στα φυτά σου να ριζώσουν εύκολα και να έχει τη σωστή ποσότητα θρεπτικών ουσιών για το συγκεκριμένο φυτό σου. Εάν έχεις ήδη τα σημεία, τότε τα ξεριζώνεις, απλώνεις λίπασμα και είσαι έτοιμος. Διαφορετικά, θα δημιουργήσεις μερικές νέες περιοχές ανάπτυξης.

Super Tip

Μην αφήνεις ποτέ το χώμα γυμνό. Το γυμνό χώμα καλεί τους σπόρους ζιζανίων να βλαστήσουν εκεί και επίσης στεγνώνει πολύ γρήγορα. Επιπλέον, οι γάτες τις γειτονιάς μπορεί να πιστεύουν ότι τις έχετε δημιουργήσει κατά παραγγελία τουαλέτα. Μετά το σκάψιμο, χρησιμοποίησε ένα στρώμα (υλικό κάλυψης εδάφους) για να διατηρήσεις την υγρασία και να αποτρέψεις την ανάπτυξη ζιζανίων. Βεβαιώσου ότι έχεις αφαιρέσει τυχόν αιώνιες ρίζες ζιζανίων (όπως πικραλίδα, γρασίδι), πριν προσθέσεις γονιμότητα στο έδαφος με λίπασμα ή κοπριά.

Βασικά εργαλεία και υλικά

  • Γάντια, τσάπα, φτυάρι, φτυαράκι, καρότσι, τσουγκράνα, σκαλιστήρι, πιρούνα, κλαδευτήρι, φυτευτήρι, πριόνι, λάστιχο ποτίσματος, ποτιστήρι
  • Γλάστρες και δοχεία (δες εδώ ιδέες για ανακυκλώσιμα υλικά που γίνονται γλάστρες)
  • Σπόροι
  • Υλικό για επίστρωση (όπως χαρτόνι, άχυρο, αποκόμματα γρασιδιού)
  • Κομπόστ για προσθήκη στο χώμα ή μείγμα κομπόστ/εδάφους

Καλή επιτυχία! 

Διάβασε ακόμη: Η τέχνη του κήπου: Ιδέες για να βάλεις προσωπικότητα στον κήπο σου

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα