Το λάκι μπαμπού είναι ένα δημοφιλές δώρο για φίλο, συγγενή ή συνάδελφο, σε γάμο, γιορτή, επέτειο ή επαγγελματικό χώρο.

Το τυχερό φυτό -όπως δηλώνει και το όνομα του (lucky bamboo)- είναι ένα δημοφιλές και ελκυστικό φυτό εσωτερικού χώρου. Το συναντάμε σε σπίτια, μαγαζιά, γραφεία και άλλους χώρους, ενώ μάλιστα, για πολλούς είναι η πρώτη επιλογή φυτού στον χώρο τους.

Θα λέγαμε πως το πάνω μέρος του, μοιάζει με “ελατήριο”!

Τι είναι το λάκι μπαμπού

Λάκι μπαμπού: Το τυχερό φυτό που φέρνει γούρι

Θα σου πω κάτι που μάλλον δεν το φαντάζεσαι.

Τα φύλλα και οι βλαστοί του λάκι μπαμπού μοιάζουν όντως με μπαμπού, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση!  Είναι ένα είδος δράκαινας (Δράκαινα σαντεριάνα) που κατάγεται από τα τροπικά δάση της Αφρικής και από μερικά μέρη της Νοτιανατολικής Ασίας.

Μερικοί το αποκαλούν “κλαδί μπαμπού” ή “τυχερό μπαμπού”, ενώ έχει κι άλλες ονομασίες όπως: κυρτό μπαμπού, Κινέζικο μπαμπού του νερού, μπαμπού της φιλίας, το φυτό της θεάς του οίκτου, Βελγικό αειθαλές και κορδελωτό φυτό.

Το λάκι μπαμπού & Το Φενγκ Σούι

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, το λάκι μπαμπού θεωρείται πως φέρνει γούρι, τύχη, καλή ζωή, ευημερία, αρμονία, αρετή, θετική ενέργεια και πλούτο. Είναι συνδεδεμένο με την τέχνη του Φενγκ Σούι, όπου σύμφωνα με αυτή, ο αριθμός των βλαστών που θα βάλεις στη γλάστρα ή το βάζο σου, θα καθορίσει και θα συμβολίσει κάτι διαφορετικό.

 • 1 βλαστό: λέγεται “τυχερός κορμός” και φέρνει ευημερία
 • 2 βλαστοί: συμβολίζει την αγάπη και τη στοργή
 • 3 βλαστοί: είναι ο πιο δημοφιλές συνδυασμός γιατί έτσι χαρίζονται για δώρο και συμβολίζουν την ευτυχία, την επιτυχία και τη μακροζωία
 • 5-6 βλαστοί: ελκύουν τον πλούτο και την επαγγελματική επιτυχία
 • 7 βλαστοί: φέρνουν καλή υγεία
 • 8 βλαστοί: ενθαρρύνουν τη συνεχή ευημερία αλλά και τη γονιμότητα.
 • 10 βλαστοί: σημαίνουν ολοκλήρωση ή τελειότητα
 • 21 βλαστοί: θεωρούνται εξαιρετικά τυχεροί και πιστεύεται πως δίνουν ευλογία στο σπίτι

Να σου πω ότι τα 4 κοτσάνια (θεωρητικά) δεν είναι καλή επιλογή ούτε και συχνή, γιατί ο αριθμός 4 στα κινέζικα προφέρεται σαν τη λέξη “θάνατος” και θεωρείται εξαιρετικά γρουσούζικος αριθμός, άρα και κακοτυχία.

Λάκι μπαμπού: Το τυχερό φυτό που φέρνει γούρι

Για να εκμεταλλευτείς τη δύναμη του φενγκ σούι (όσοι πιστεύουν στην τέχνη του), το τυχερό μπαμπού θα πρέπει να περιέχει και τα πέντε στοιχεία που αντιστοιχούν στο φενγκ σούι.

 • Γη – Βότσαλα ή πέτρες (ή χώμα, αν το φυτό βρίσκεται σε γλάστρα με χώμα).
 • Νερό – Νερό για να διατηρηθεί το φυτό.
 • Ξύλο – Ο βλαστός του φυτού αντιπροσωπεύει το ξύλο.
 • Φωτιά – Μία κόκκινη κορδέλα τυλιγμένη στο φυτό αντιπροσωπεύει την φωτιά.
 • Μέταλλο – Μία γυάλινη γλάστρα (το γυαλί θεωρείται ως μέταλλο στο σύστημα φενγκ σούι). Αν δεν θέλεις να έχεις γυάλινη γλάστρα, ρίξε ένα νόμισμα σε αυτή που έχεις.

Σύμφωνα πάντα με αυτή την προσέγγιση, αν τοποθετήσεις το φυτό ανατολικά στο σπίτι σου, θεωρείται ότι θα προσφέρει σε όλα τα μέλη της οικογένειας καλοζωία και υγεία. Αν το τοποθετήσεις νοτιοανατολικά, θεωρείται ότι ελκύει πλούτη και ευημερία.

Βέβαια κατά εμέ, όποιο φυτό και να προσθέσεις στον εσωτερικό χώρο όπου ζεις ή εργάζεσαι, θα σου φέρει θετική ενέργεια και πνοή ζωής.

Δες το βίντεο με το πείραμα για το “αν τα φυτά αισθάνονται πόνο”.

Πώς να φροντίσεις ένα λάκι μπαμπού

Λάκι μπαμπού: Το τυχερό φυτό που φέρνει γούρι

Γενικά το τυχερό αυτό φυτό, είναι άνετο και εύκολο στη φροντίδα του, χωρίς πολλές απαιτήσεις.

Μπορείς να το φυτέψεις σε χώμα σε μια γλάστρα, ή να το βάλεις σε ένα γυάλινο βάζο με νερό και αυτό πάλι θα αναπτυχθεί και θα διατηρηθεί.

Στην πρώτη περίπτωση: θα επιλέξεις φυτόχωμα με αρκετό περλίτη, που κρατάει καλό αερισμό στο ριζικό σύστημα και κρατάει τη σωστή υγρασία.

Στη δεύτερη περίπτωση: θα γεμίσεις τη βάση του βάζου με μία στρώση λεπτών βότσαλων ή χαλικιών, ώστε το φυτό να αναπτύξει τις ρίζες του ανάμεσα τους. Έπειτα, θα ρίξεις νερό για περίπου 5 εκατοστά πάνω από τα βότσαλα.

Τοποθέτησε το σε ένα εσωτερικό φωτεινό σημείο, όπου όμως οι ακτίνες του ήλιου να μη το χτυπούν άμεσα. Θέλουμε να δέχεται φως, αλλά όχι εγκαύματα. Θυμήσου να περιστρέφεις τη γλάστρα κατά καιρούς, ώστε να δέχονται φως όλα τα φυλλώματα του. Απέφυγε να το αφήνεις σε ψυχρά ή θερμά ρεύματα και σίγουρα όχι κοντά σε καλοριφέρ και άλλα θερμαντικά σώματα.

Όταν εμφανίζονται κίτρινα ή ξεραμένα φύλλα, καλό είναι να τα αφαιρείς γιατί έτσι το βοηθάς στην ανάπτυξη του. Επίσης, μια μικρή ποσότητα ήπιου υγρού λιπάσματος είναι αρκετή.

Είτε πιστεύεις στο Φενγκ Σούι, είτε θέλεις απλά ένα όμορφο φυτό στον χώρο σου, το λάκι μπαμπού θα το αγαπήσεις!

Δες εδώ: Πώς τα φυτά εσωτερικού χώρου καθαρίζουν τον αέρα

Πώς τα φυτά εσωτερικού χώρου καθαρίζουν τον αέρα

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα