Το μέλι λεβάντας είναι ένα νέο είδος μελιού που ανακαλύφτηκε στο βιολογικό αγρόκτημα αρωματικών φυτών και βοτάνων “12stremmata”, στη Δράμα.

Ας τους γνωρίσουμε…

Το αγρόκτημα “12stremmata” είναι ένα ιδιόκτητο χωράφι δώδεκα στρεμμάτων – εξού και ο τίτλος – στη Δράμα Βρίσκεται ανάμεσα στα όρη Παγγαίο και Φαλακρό δίπλα στον ποταμό Αγγίτη. Φτιάχτηκε από την Κατερίνα Γεωργιάδου και τον Βασίλη Ζαβούνη, έχοντας και οι δύο πολύ μεράκι και αγάπη για δημιουργική εργασία. Το χωράφι ανήκε στην οικογένεια της Κατερίνας και τα μελίσσια στην οικογένεια του Βασίλη. Έτσι ενώσανε τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους για τη φύση και ξεκίνησαν με τα αρωματικά φυτά.

Τι είναι το ελληνικό μέλι λεβάντας και πώς ξεκίνησε

Το 2014 ξεκίνησαν τη φύτευση της λεβάντας. Τα επόμενα χρόνια συνέχισαν με άλλα βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι, σιδερίτη, φασκόμηλο, εχινάκεια. Κατά την περίοδο άνθισης της λεβάντας παρατήρησαν ότι είχαν πολλές επισκέπτριες μέλισσες. Έτσι τοποθέτησαν μελισσοσμήνος στο κτήμα. Το αποτέλεσμα; Το μέλι που δοκιμάσανε λίγες ημέρες μετά ήταν πολύ διαφορετικό από άλλες γεύσεις μελιού.

Και κάπως έτσι, γεννήθηκε η ανακάλυψη ενός καινούριου και διαφορετικού μελιού που θα τους χάριζε μία σπουδαία μελισσοκομική πορεία… το μέλι της λεβάντας.

Έπειτα, στείλανε δείγμα για ανάλυση σε αρμόδιο ινστιτούτο της Γαλλία. Η απάντηση που πήραν ήταν πως πρόκειται για ένα 100% φυσικό μέλι εξαιρετικής ποιότητας, με περιεκτικότητα σε νέκταρ λεβάντας άνω του 70%. Είναι αντιληπτό ότι πρόκειται για το μοναδικό μέχρι στιγμής ατόφιο ελληνικό μέλι λεβάντας.

Αντικατέστησαν κάποια αρωματικά φυτά και βότανα με λεβάντα και πλέον τα προϊόντα τους είναι αγαπητά και αναγνωρισμένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Χρησιμοποιούν πάντα φυσικές μεθόδους στη μελισσοκομία και την καλλιέργεια τους. Αυτό το κάνουν επειδή τους ενδιαφέρει να έχουν ποιοτικά προϊόντα. Επιπλέον, θέλουν να διατηρούν τη βιολογική καλλιέργεια με σεβασμό και αγάπη προς τη φύση.

Τα προϊόντα τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Τα 12stremmata έχουν τα προϊόντα της σειράς “Voria Chora”,. Βρίσκονται σε επιλεγμένα καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησο, αλλά και σε νησιά όπως η Θάσος, η Ρόδος, η Μύκονος και η Κρήτη. Επίσης, πραγματοποιούν ήδη εξαγωγές σε Ελβετία, Γερμανία, Κύπρο αλλά και σε τρεις μεγάλες περιφέρειες της Γαλλίας. Τώρα βρίσκονται σε συζητήσεις για την προώθηση αυτού του καινοτόμου προϊόντος και στις αγορές της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης. Παράλληλα, βρίσκονται στην έναρξη της συνεργασίας τους με ελληνική εταιρία για την τοποθέτηση των προϊόντων τους εντός αεροδρομίων στην Ελλάδα.

Ο κ. Ζαβούνης έδωσε συνέντευξη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ (Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων). Επισήμανε ότι «το κυνήγι των αγορών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει εργαζόμενος που θα κάθεται επί 8 ώρες μπροστά στον υπολογιστή για να διατηρεί τις υπάρχουσες επαφές αλλά και να δημιουργήσει καινούριες». Και συνεχίζει λέγοντας πως η εργασία στο χωράφι είναι μία μέθοδος θεραπείας τόσο για το σώμα όσο και για τη ψυχή.

Τα “12stremmata” κέρδισαν με το μέλι λεβάντας, το ασημένιο μετάλλιο στο διαγωνισμό London Honey Awards 2019. Επιπρόσθετα, κέρδισαν ένα αστέρι στον διεθνή διαγωνισμό Great Taste 2019, που έγινε στο Λονδίνο. Μεταξύ των 12.700 προϊόντων, μόνο το 25% καταφέρνει να λάβει ένα αστέρι για το διαγωνιζόμενο προϊόν του.

Εκτός από μέλι λεβάντας, το οποίο έχει ξεχωριστή γεύση και κρεμώδη υφή, κυκλοφορούν και μέλι ανθέων με εχινάκεια αλλά και με φασκόμηλο. Μάλιστα, δέχονται επισκέπτες την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού και ξεναγούν όσους θέλουν να γνωρίσουν τη φύση και τα βότανα. Το ζευγάρι συνεχίζει να πειραματίζεται και να αναζητά νέα προϊόντα μελιού και μας προσκαλεί στο αγρόκτημά τους.

Εμείς τους ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ότι κάνουν! Και ανυπομονούμε να τους επισκεφτούμε.