Ας σκεφτούμε σήμερα την εικόνα από κάτι πολύ ανοιξιάτικο, πολύ χαρούμενο και πολύ δημιουργικό. Ένας κήπος για παιδιά μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο μάθησης και εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα θα είναι διασκεδαστικός και πρακτικός.

Είναι ένας καλός και ιδανικός τρόπος, να μάθουν τα παιδιά από μικρά για τα φυτά, τη βιολογία, τα τρόφιμα και την υγιεινή διατροφή, την ομαδική εργασία, τον καιρό και το κλίμα, την καλλιέργεια και να έρθουν γενικά σε μία καλή επαφή με τη φύση, η οποία είναι γεμάτη με συναρπαστικά μυστικά.

Και αν μη τι άλλο, θα απασχοληθούν με κάτι πολύ δημιουργικό και παραγωγικό, αντίθετο από οθόνες υπολογιστών και κινητών.

Τι είναι όμως ο μαθησιακός και εκπαιδευτικός κήπος για παιδιά;

Ένας κήπος μάθησης είναι συνήθως ένας σχολικός κήπος, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένας κοινοτικός κήπος ή ένας κήπος μιας οικογένειας στο σπίτι.

Ανεξάρτητα από την τοποθεσία του και τον αριθμό των ανθρώπων που εμπλέκονται, ο εκπαιδευτικός κήπος είναι μια υπαίθρια αίθουσα διδασκαλίας που σχεδιάστηκε ειδικά για να συμμετέχουν παιδιά και να διδαχθούν διάφορα μαθήματα.

Τι μαθήματα μπορεί να περιλαμβάνει ένας κήπος για παιδιά;

Ένα τέτοιος κήπος παρέχει πολλά μαθήματα, τα οποία μπορούν είτε να εστιάσουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα είτε σε μια ποικιλία.

Για παράδειγμα, ίσως θέλεις να ξεκινήσεις έναν κήπο με τα παιδιά σου για να διδαχτούν για τρόφιμα και διατροφή ή για αυτάρκεια. Η βελτίωση της διατροφής των παιδιών αλλά και η γνώση για το θέμα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Τα παιδιά που εμπλέκονται στην καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων, πιθανότατα θα μάθουν να τους αρέσουν να τα τρώνε και να τα έχουν στη διατροφή τους μεγαλώνοντας. Σε μερικές περιπτώσεις, τα παιδιά μπορεί να ζητήσουν ακόμη και τα ίδια από τη μαμά ή τον μπαμπά: «Μπορούμε να έχουμε έναν κήπο;». Κάτι τέτοιο θα ήταν υπέροχο.

Επιπλέον, ένας κήπος για παιδιά μπορεί να επικεντρώνεται περισσότερο στην επιστήμη, τον τρόπο ανάπτυξης των φυτών και τον τρόπο με τον οποίο αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου οικοσυστήματος. Και ποιος ξέρει… ίσως μια μέρα αυτά τα παιδιά μπορέσουν να πείσουν τους συμμαθητές τους στο σχολείο να ενσωματώνουν προϊόντα από τους σχολικούς κήπους τους σε σχολικά γεύματα.

Πώς να φτιάξεις ένα μαθησιακό κήπο

Ο μαθησιακός κήπος που θα ενθουσιάσει και θα εκπαιδεύσει τα παιδιά, δεν είναι και πολύ διαφορετικός από έναν οποιοδήποτε κήπο. Ας σκεφτούμε ότι θέλεις να δημιουργήσεις τον δικό σου κήπο της οικογένειας.

Θα σου δώσω μερικές ιδέες:

  • Ξεκίνησε έναν κήπο λαχανικών ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν στη δική τους διατροφή και να ενθαρρύνουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες, τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους γύρω τους.
  • Ένας κήπος με ιθαγενή φυτά μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν για το τοπικό τους οικοσύστημα και πώς τα φυτά υποστηρίζουν έντομα, πουλιά και άλλα ζώα.
  • Ένας υδροπονικός κήπος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διδαχτούν τα παιδιά μαθήματα επιστήμης, όπως το πώς τα φυτά παίρνουν θρεπτικά συστατικά. Το βασικό όφελος της καλλιέργειας σε νερό είναι πως μας απαλλάσσει από την εύρεση και την προετοιμασία γόνιμου εδάφους.
  • Ένα θερμοκήπιο θα επιτρέψει στα παιδιά να καλλιεργούν φυτά καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου ή και να καλλιεργούν εκείνα τα φυτά που ίσως δεν υποστηρίζει το τοπικό κλίμα. Και μη φανταστείς πως ένα σπιτικό θερμοκήπιο πρέπει να είναι και απαραίτητα μεγάλο ή δύσκολο στη συντήρηση.
  • Ένας βοτανικός κήπος είναι πάντα μία εξαιρετική και μυρωδάτη ιδέα, να μάθουν τα παιδιά όσα περισσότερα μπορούν για τα βότανα, τις ευεργετικές τους ιδιότητες και της απόλαυση τους μέσα στο τσάι και τα φαγητά. Ναι, βέβαια και θα μαγειρέψεις μαζί τους χρησιμοποιώντας τα βότανα που μεγάλωσαν αυτά τα ίδια με τα χαράκια τους και το μεράκι τους.

Θα σου πω κάτι συναρπαστικό που ίσως να μη γνωρίζεις.

Θα μεγαλώνεις ένα ευτυχισμένο παιδί!

Στο χώμα βρίσκεται φυσικό αντικαταθλιπτικό. Αλήθεια, θυμάσαι πόσο ευτυχισμένοι ήμασταν ως μπόμπιρες κάθε φορά που γεμίζαμε τα χέρια μας και τα ρούχα μας με χώματα και λάσπες;

Και αφού τα έχεις ετοιμάσει όλα και το παιδί σου καλλιεργεί τον δικό του κήπο, δοκιμάστε να φτιάξετε χειροποίητες ιδέες για ετικέτες στα φυτά.

Μην ξεχνάς…

πως δε χρειάζεται να έχουμε αυλή για να έχουμε κήπο!

Ένας κήπος δημιουργείται και στο μπαλκόνι μας μέσα σε γλάστρες, και στην ταράτσα της πολυκατοικίας μας, και σε εσωτερικό χώρο σε ένα ηλιόλουστο περβάζι μέσα στο σπίτι ή το γραφείο, καθώς και σε κρεμαστές γλάστρες.

Οποιοσδήποτε τύπος κήπου, μεγάλος ή μικρός, μπορεί να είναι ένας κήπος μάθησης. Το σημαντικό είναι τα παιδιά να εμπλακούν σε αυτό και να βρίσκονται εκεί από την αρχή, ακόμη και να βοηθούν με τον προγραμματισμό. Μπορούν επίσης να ασχοληθούν με την έναρξη των σπόρων, τη μεταφύτευση, τη λίπανση, το πότισμα, το κλάδεμα και τη συγκομιδή. Όλες οι πτυχές της κηπουρικής θα βοηθήσουν τα παιδιά να πάρουν διάφορα μαθήματα, προγραμματισμένα ή όχι.

Το σίγουρο είναι ένα!

Το παιδί σου θα λατρέψει να γίνει κηπουρός.

#ΖουμεΥγιεινα

Διάβασε ακόμη:

Ένα σχολείο-φάρμα φέρνει τα παιδιά κοντά με τα ζώα, τα φυτά και το χώμα

Φυτεύουμε αρωματικά φυτά σε γλάστρα

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα