Αν θέλεις να προσθέσεις κι άλλες ντοματούλες στον λαχανόκηπο της αυλής σου ή του μπαλκονιού σου, αλλά δεν έχεις τον επιπλέον χώρο, τότε μια όμορφη πέργκολα με κρεμαστές ντομάτες σου δίνουν μία καλή και πρακτική λύση.

Γενικά, οι ντομάτες είναι ένας καρπός που οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε στον μέγιστο βαθμό τους καλοκαιρινούς μήνες και πάντα ξεχωρίζουμε εκείνες του κήπου από την υπέροχη μυρωδιά τους, το κατακόκκινο χρώμα του και την γεμάτη γεύση τους.

Δες εδώ πώς να ξεκινήσεις έναν λαχανόκηπο και σε ποιες ποσότητες. Να σου θυμίσω ότι μπορείς να φτιάξεις εύκολα λαχανόκηπο και στο μπαλκόνι σου.

Ποια οφέλη έχεις από μια πέργκολα με κρεμαστές ντομάτες

  • Κερδίζεις χώρο στον κήπο σου ή το μπαλκόνι σου, που συνήθως είναι και ο λόγος που προτιμούμε την καμάρα-πέργκολα. Αυτό σημαίνει αυτόματα πως μπορείς να διπλασιάσεις των αριθμό φυτών που καλλιεργείς στην περιοχή σου.
  • Οι ντομάτες που βρίσκονται απευθείας στο έδαφος, συχνά εκτίθενται σε υγρό έδαφος, ζώα, παράσιτα και έντομα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι βρώμικες, αλλά και “φαγωμένες” όταν θα πας να τις καταναλώσεις. Αυτά τα προβλήματα μας ενδιαφέρουν, επειδή μιλάμε πάντα για ένα λαχανικό-φρούτο το οποίο τρώμε με τη φλούδα του.
  • Έχεις πιο βελτιωμένες αποδόσεις με τις κρεμαστές, γιατί σπαταλιούνται λιγότερες ντομάτες από βλάβες ή ασθένειες και φυσικά από το σάπισμα (τα φυτά στο έδαφος τείνουν να σαπίζουν πιο εύκολα και γρήγορα πριν προλάβεις να τα μαζέψεις).
  • Υπάρχει βελτιωμένη κυκλοφορία του αέρα. Τα φυτά ντομάτας είναι πιο υγιή και λιγότερο επιρρεπή σε ασθένειες.
  • Η συγκομιδή γίνεται πιο εύκολη στις κρεμαστές ντομάτες, αφού δε χρειάζεται να σκύψεις. Επιπλέον, βλέπεις αμέσως τις ώριμες έτοιμες ντομάτες και τις κόβεις, ενώ στο έδαφος μπορούν να καλυφτούν από τα φυλλώματα.
  • Τόσο η συγκομιδή όπως είπαμε αλλά και οι απαιτήσεις για συντήρηση είναι πολύ πιο απλές. Θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ ωραίο χόμπι για ηλικιωμένους (με αρθρίτιδα ίσως) ή για άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα.
  • Μπορεί κατά λάθος να πατήσεις κάποια ντομάτα όταν βρίσκεται στο έδαφος, κάτι που δε γίνεται να συμβεί με τις κρεμαστές.
  • Έχεις αυξημένο ηλιακό φως. Καθώς η ντομάτα μεγαλώνει, η πέργκολα δέχεται περισσότερη έκθεση στον ήλιο, ειδικά σε κήπους όπου η σκιά αποτελεί πρόβλημα.
  • Ο κήπος σου αποκτά ένα δικό του στυλ και σε συνδυασμό με τον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο, μπορείς να φτιάξεις πραγματικά κάτι υπέροχο. Να σου θυμίσω ότι μπορείς να παίρνεις ιδέες από εδώ για κήπο με ανακυκλώσιμα υλικά.

Πώς να φτιάξεις μια πέργκολα με κρεμαστές ντομάτες

Δεν είναι δύσκολο να φτιάξεις μια καμάρα ντομάτας. Θα πρέπει όμως να χρησιμοποιήσεις ανθεκτικά εφόδια για να υποστηριχτεί το βάρος των ώριμων αμπέλων ντομάτας και φυσικά για να εξασφαλίσεις την ασφάλεια σε περιπτώσεις ανέμων. Μπορεί να κατασκευαστεί από ξύλο ή βαρέως τύπου περίφραξη. Η κατεργασμένη ξυλεία δεν συνιστάται για αυτό το έργο, αλλά φυσικά το ξύλο που είναι ανθεκτικό στη διάσπαση όπως ο κέδρος, το κυπαρίσσι ή το κόκκινο ξύλο, είναι μια καλή επιλογή. Εάν προτιμάς υλικό περίφραξης, επέλεξε πλέγμα από σκυρόδεμα.

Μπορείς να φτιάξεις μια μόνιμη τοξωτή πέργκολα ντομάτας στον κήπο σου και να την έχεις κάθε χρόνο. Μπορείς επίσης να τη φτιάξεις στην άκρη του μπαλκονιού σου και έτσι να έχεις ένα διαχωριστικό από τον διπλανό γείτονα και παράλληλα μία καλή κάλυψη. Έχω δει τέτοιες πέργκολες να διακοσμούν και τον εξωτερικό χώρο ενός γκαράζ.

Τελικά μία τέτοια πέργκολα με κρεμαστές ντομάτες είναι μια εναλλακτική λύση με πολλά οφέλη.

Βάλε στοίχημα με τον εαυτό σου να έχεις μία καλή και μεγάλη συγκομιδή.

Και πού ξέρεις; Μπορεί να αποδειχτεί καλύτερη και ευκολότερη αυτή η εμπειρία κηπουρικής!

Καλή επιτυχία!

Διάβασε ακόμη:

11 πολύτιμα λαχανικά: Τι περιέχει κάθε φλιτζάνι & Tips για να τα τρως

Η τέχνη του κήπου: Ιδέες για να βάλεις προσωπικότητα στον κήπο σου

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα