Τα Ζαγοροχώρια είναι ένας αγαπημένος ορεινός προορισμός, που καθηλώνει και μαγεύει τον κάθε επισκέπτη στο πέρασμα του. Η περιοχή αποτελείται από 46 γραφικά χωριά, στα βόρεια των Ιωαννίνων, ανάμεσα στο Μιτσικέλι, την Πίνδο και την Τύμφη.

Αν αγαπάς την παράδοση, τα γραφικά τοπία και τις φυσιολατρικές δραστηριότητες, τότε θα πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς το μέρος. Είναι ιδανικό ταξίδι για όλους τους μήνες, με πιο τουριστική περίοδο αυτή των Χριστουγέννων.

Το Ζαγόρι χωρίζεται σε δυτικό, κεντρικό και ανατολικό. Η ονομασία του είναι σλαβική και σημαίνει «πέρα από τα βουνά».

Θα σε ταξιδέψω σε μέρη που πήγα και σε τοπία που αντίκρισα…

Αρίστη & Ποταμός Βοϊδομάτης

Δική μου αξέχαστη εμπειρία είναι το ράφτινγκ στον ποταμό Βοϊδομάτη (παραπόταμος του Αώου), ο οποίος είναι ένας από τους πιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης. Είναι ιδανικός ποταμός για ράφτινγκ για αρχάριους – όπως ήμουν και εγώ όταν έκανα – με τρία επίπεδα δυσκολίας. Η διαδρομή που διανύσαμε από τη γέφυρα της Αρίστης, μέχρι το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς, είναι κάτι περισσότερο από μαγική. Καθηλωτική θα έλεγα.

Ζαγοροχώρια: Ένας μοναδικός προορισμός γεμάτος εμπειρίες

Η «βαρκάδα» μέσα στο νερό, η πνοή της φύσης και το καταπράσινο τοπίο, τα πλατάνια, τα στενά περάσματα που περάσαμε, τα πέτρινα γεφύρια, το θρόισμα των φύλλων… μοναδική αίσθηση

Κοντά στις όχθες του Βοϊδομάτη, είναι χτισμένη πάνω σε ένα βράχο η Μονή της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας. Εκεί κατέφευγαν οι κάτοικοι και κρύβονταν όταν κινδύνευαν από τους Τούρκους.

Βίκος

Ένα από τα πιο παραδοσιακά και γνωστά Ζαγοροχώρια είναι ο Βίκος, που είναι χτισμένος στην άκρη του ομώνυμου φαραγγιού (υψόμετρο 770 μ.), όπου ξεκινά ο εθνικός δρυμός Bίκου-Aώου. Το φαράγγι του Βίκου αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς και είναι ξακουστό σε όλη την Ελλάδα.

Το φαράγγι του Βίκου κατέχει θέση στο βιβλίο Γκίνες, ως το φαράγγι με το στενότερο άνοιγμα στον κόσμο. Η πεζοπορία του κρατάει τουλάχιστον 5 ώρες, με απέραντη ομορφιά.

Πάπιγκο

Το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο είναι τα πιο δημοφιλή Ζαγοροχώρια, που δε γίνεται να μην επισκεφτείς όταν βρεθείς εκεί. Έχουν παραδοσιακή αρχιτεκτονική με καλντερίμια και καλοδιατηρημένα σπίτια. Τα δύο χωριά απέχουν περίπου τρία χιλιόμετρα μεταξύ τους (σε υψόμετρο 960 μ.) και τα ενώνει ένα μονοπάτι. Το μονοπάτι περνάει από τις «Oβίρες» ή «Pόγκοβο», δύο φυσικές μικρές λιμνούλες που το καλοκαίρι μπορείς να κάνεις μπάνιο.

Ζαγοροχώρια: Ένας μοναδικός προορισμός γεμάτος εμπειρίες

Μπορεί αυτές τις λιμνούλες να τις έχεις ακουστά ως “κολυμπήθρες”. Οι φυσικές πισίνες είναι στην πραγματικότητα κοιλώματα στα ασβεστολιθικά πετρώματα, τα οποία δημιουργήθηκαν από τα νερά του ρέματος Ρογκοβού. Πρόκειται για ένα μαγευτικο τοπίο.

Αν σου αρέσει πολύ η φύση και η πεζοπορία:

Από το Μικρό Πάπιγκο ξεκινάει ένα μονοπάτι, που σε 3 περίπου ώρες σε βγάζει στο καταφύγιο της Αστράκας. Μετά χρειάζεσαι άλλη 1,5 ώρα και φτάνεις στη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας.

Τα γεφύρια

Το Ζαγόρι έχει πέτρινα τοξωτά γεφύρια που είναι τόσο επιβλητικά και εντυπωσιακά στο τοπίο, που δεν το φαντάζεσαι. Σου κόβουν την ανάσα.

Ζαγοροχώρια: Ένας μοναδικός προορισμός γεμάτος εμπειρίες Ζαγοροχώρια: Ένας μοναδικός προορισμός γεμάτος εμπειρίες

Το γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό, βρίσκεται κοντά στα χωριά Κήποι και Κουκούλι και έχει ιδιαίτερη φήμη. Άλλες γνωστές γέφυρες έιναι: Κόκκορη ή Νούτσου και Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη και Μύλου κοντά στα χωριά Κήποι, Μίσσιου κοντά στη Βίτσα, της Κλειδωνιάς ή του Βοϊδομάτη, και του Καμπέρ Αγά κοντά στους Μηλιωτάδες.

Σκάλα του Βραδέτου

Η περίφημη Σκάλα του Βραδέτου χρειάστηκε 20 χρόνια να κτιστεί.

Ζαγοροχώρια: Ένας μοναδικός προορισμός γεμάτος εμπειρίες

Ένωνε τα χωριά Καπέσοβο και Βραδέτο και αυτό εξυπηρετούσε μέχρι το 1974, που ανοίχτηκε ο δρόμος. Η πεζοπορική διαδρομή και η κατάβαση μέχρι τα δύο γεφυράκια, έχει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, μία για τα ζώα με μαύρη πέτρα και δύο για τους ανθρώπους με άσπρη.

Τα Ζαγοροχώρια είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός της Ηπείρου. Αυτά είναι μερικά από τα αξιοθέατα που μπορείς να θαυμάσεις και τις εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις.

Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά και βότανα της Ηπείρου

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα