Τα καιρικά φαινόμενα πάντα μου τραβούσαν το ενδιαφέρον. Είναι όλα τους εντυπωσιακά και άψογα σχεδιασμένα, από την άψογη φύση μας.

Δες εδώ εικόνες από την μαγική παγωμένη φύση.

5 ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα

 

1. Κύλινδροι χιονιού – Snow Rollers

5 εντυπωσιακά καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται μόνο τον χειμώνα

Εναλλακτικά ονόματα: μπάλες χιονιού, ντόνατς χιονιού, χιονοστιβάδες και χιονόμπαλες.

Οι κύλινδροι χιονιού είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο που απαιτούν αρκετές συγκεκριμένες συνθήκες για να δημιουργηθούν:

  • Πρέπει να υπάρχει ένα σχετικά λεπτό επιφανειακό στρώμα υγρού, χαλαρού χιονιού, με θερμοκρασία κοντά στο σημείο τήξης του πάγου.
  • Κάτω από αυτό το λεπτό στρώμα υγρού χιονιού πρέπει να υπάρχει ένα υπόστρωμα στο οποίο το λεπτό επιφανειακό στρώμα του υγρού χιονιού δεν θα κολλήσει, όπως ο πάγος ή το χιόνι σε σκόνη.
  • Ο άνεμος πρέπει να είναι αρκετά δυνατός για να μετακινήσει τους κυλίνδρους χιονιού, αλλά ταυτόχρονα όχι τόσο δυνατός για να μην τους διασκορπίσει δεξιά κι αριστερά.

Τα Snow Rollers μπορούν να είναι τόσο μικρά όσο μια μπάλα του τένις, αλλά μπορούν επίσης να είναι μεγαλύτερα από ένα αυτοκίνητο!

2. Παρήλιο

5 εντυπωσιακά καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται μόνο τον χειμώνα

Όπως βλέπουμε… πρόκειται για ένα από τα πιο εκθαμβωτικά καιρικά φαινόμενα!

Το παρήλιο ή φαινόμενο «Sun dog» ή φωτοστέφανο του Ήλιου, έχει το σχήμα του δαχτυλιδιού. Αποτελείται από φωτεινά, έγχρωμα σημεία φωτός συνήθως γύρω στις 22 μοίρες αριστερά και δεξιά του Ήλιου και στο ίδιο υψόμετρο πάνω από τον ορίζοντα με αυτό του Ήλιου.

Το αμυδρό φως από τον κάθε κρύσταλλο, δημιουργεί κάτι σαν έναν ακόμη ψεύτικο ήλιο!

Το παρήλιο συμβαίνει όταν το φως του ήλιου αντανακλά στους κρυστάλλους πάγου στα σύννεφα. Παρατηρείται συχνότερα όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες φέρνουν κρυστάλλους πάγου στην ατμόσφαιρα, αλλά μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο κάθε φορά που υπάρχουν σύννεφα που αποτελούνται εξ’ ολοκλήρου από παγοκρυστάλλους. Είναι παρόμοιας φιλοσοφίας με το ουράνιο τόξο, καθώς το φως χτυπά τον πάγο και αντανακλάται σε όλα του τα χρώματα.

3. Ομίχλη ακτινοβολίας

5 εντυπωσιακά καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται μόνο τον χειμώνα

Η παγωμένη ομίχλη ακτινοβολίας ή αλλιώς τo φαινόμενο «Σινιάκι» μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, εμποδίζοντας την ηλιακή ακτινοβολία να θερμάνει επαρκώς το έδαφος.

Τις ψυχρές ανέφελες νύχτες του χειμώνα όταν επικρατούν ασθενείς άνεμοι, σχηματίζεται σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου πυκνή ομίχλη που το πάχος της περιορίζεται στα πρώτα δεκάδες ή μερικές εκατοντάδες μέτρα από το έδαφος.

4. Διαμαντόσκονη

5 εντυπωσιακά καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται μόνο τον χειμώνα

Κυριολεκτικά η διαμαντόσκονη, είναι η σκόνη που έχει κόκκους οι οποίοι γυαλίζουν/λαμπυρίζουν. Πρόκειται για λαμπερούς κρυστάλλους πάγου που παράγονται όταν η παγωμένη θερμοκρασία του αέρα, είναι πιο παγωμένη κοντά στην επιφάνεια σε σχέση με τα υψόμετρα. Στο σχήμα μοιάζουν με βελόνες και εμφανίζονται σαν ομίχλη, η οποία όμως λαμπιρίζει όταν τη χτυπά το φως του ήλιου.

Σε αντίθεση με το χιόνι, η διαμαντόσκονη πέφτει από τον καθαρό ουρανό, χωρίς σύννεφα, και αιωρείται στον αέρα. ΣΑυτές οι βελόνες που λάμπουν, μπορεί να πέφτουν για μέρες, αλλά ποτέ δεν παραμένουν στο έδαφος για πολύ.

Η διαμαντόσκονη αποτελεί συχνό φαινόμενο στην Ανταρκτική και τον Αρκτικό Κύκλο, ενώ κατά καιρούς μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη.

5. Κρυοσεισμοί

5 εντυπωσιακά καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται μόνο τον χειμώνα

Οι κρυοσεισμοί ή αλλιώς σεισμοί παγετού, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που παράγει κίνηση του εδάφους  και θορύβους παρόμοιους με ένα σεισμό, αλλά προκαλείται από ξαφνικό πάγωμα του εδάφους. Συνήθως εμφανίζεται κατά τα  πρώτες κρύες περιόδους  του έτους, όταν η θερμοκρασία μειωθεί κάτω από το μηδέν, ειδικά όταν η επιφάνεια είναι γυμνή και δεν υπάρχει χιόνι να καλύψει και να μονώσει το έδαφος.

Οι κρυοσεισμοί μπορούν αναγνωρισθούν εύκολα, σε αντίθεση με ένα σεισμό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί κάποιος να μην αισθανθεί καν τον σεισμό που συνέβη στο γειτονικό σπίτι. Ο λόγος για τον οποίο οι κραδασμοί δεν ταξιδεύουν πολύ μακριά είναι ότι οι κρυοσεισμοί  δεν απελευθερώνουν πολλή ενέργεια σε σύγκριση με ένα πραγματικό σεισμό που προκαλείται από μετατόπιση βράχου μέσα στη γη.

Με πληροφορίες από clickatlife, Βικιπαίδεια.

And the winner is….

Φυσικά.

ΔΕΝ θα μπορούσε να λείπει το μαγικά καθηλωτικό Βόρειο Σέλας!!!

Δες το σχετικό άρθρο…

Κυνηγώντας το Βόρειο Σέλας: 6 απίστευτοι τρόποι να το δεις

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – H Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα