Και ενώ οι μυρωδιές, οι στολισμοί και οι ήχοι βρίσκονται παντού γύρω μας… δεν είναι λίγες οι φορές που η χριστουγεννιάτικη μουσική μας φέρνει κάποια θλίψη. Όχι για συγκεκριμένο λόγο πάντα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Είναι σίγουρα κάποιες περιπτώσεις που οι άνθρωποι συνδέουν τις εορταστικές μέρες με ένα άσχημο γεγονός του παρελθόντος. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να έχασε έναν δικό του άνθρωπο εκείνες τις ημέρες ή να χώρισε ή να πέρασε μόνος του τις γιορτές μακριά από συγγενείς και φίλους. Είναι λοιπόν, πολύ λογικό σε μια τέτοια περίπτωση να αισθάνεται κανείς μια πίκρα όταν ακούει εορταστικές μελωδίες. Η μητέρα μου -ας πούμε- έχασε την δική της μαμά την Πρωτοχρονιά όταν ήταν 14 χρόνων και κάθε φορά που στολίζουμε το σπίτι… κλαίει.

Τι συμβαίνει όμως, όταν χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος, αισθανόμαστε άγχος, ανησυχία, νοσταλγία και θλίψη όταν ακούμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια;

Όταν οι χριστουγεννιάτικες μουσικές ξεκινούν από πολύ νωρίτερα από την εορταστική περίοδο, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία. Το ίδιο συμβαίνει και με την υπερβολική χριστουγεννιάτικη μουσική (ακόμα δηλαδή και αν βρισκόμαστε μέσα στην περίοδο).

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, περίπου το 61% των ανθρώπων αντιμετωπίζουν άγχος κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η γνωστή κλινική ψυχολόγος Linda Blair, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε “παγιδευμένοι” – είναι μια υπενθύμιση ότι πρέπει να αγοράσουμε δώρα, να κάνουμε τραπέζια σε ανθρώπους και να διοργανώσουμε εορτασμούς.

Τα εορταστικά τραγούδια μπορεί να χάσουν την αίγλη τους, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που εργάζονται σε καταστήματα και είναι αναγκασμένοι να τα ακούνε σε συνεχή επανάληψη. Γι’ αυτούς, είναι κάτι το εξουθενωτικό».

Η μουσική “χτυπά” στα συναισθήματά μας και παρακάμπτει τον ορθολογισμό.

Επίσης η χριστουγεννιάτικη μουσική είναι πιθανό να ενοχλήσει τους ανθρώπους, αν παίζει υπερβολικά δυνατά ή από πολύ νωρίς».

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χριστουγεννιάτικη μουσική οδηγεί τους καταναλωτές στο να αγοράσουν περισσότερα πράγματα

Η Victoria Williamson, ειδικός στην ψυχολογία της μουσικής, έχει μιλήσει για τις επιπτώσεις που έχει η χριστουγεννιάτικη μουσική στον εγκέφαλο και είπε ότι οφείλεται στο “απλή επίδραση έκθεσης”. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό φαινόμενο όπου οι άνθρωποι αναπτύσσουν αγάπη για τα πράγματα, απλώς και μόνο επειδή τα έχουν συνδέσει με όμορφες καταστάσεις.

«Οι πρώτες φορές που ακούτε τη χριστουγεννιάτικη μουσική μπορεί να σας βάλει στο πνεύμα των διακοπών, καθώς η έκθεση στην εποχιακή μουσική μπορεί να συνδεθεί με θετικά συναισθήματα. Αλλά μόλις τα ίδια κομμάτια ακουστούν συνεχώς, θα προκαλέσουν μία αρνητική ανταπόκριση στον εγκέφαλο».

Το ρολόι έχει ξεκινήσει

Η χριστουγεννιάτικη μουσική μπορεί να είναι σαν ένα είδος καμπάνας έναρξης για την περίοδο των γιορτών!

«Τα τραγούδια στην πραγματικότητα ενεργοποιούν ένα ρολόι αντίστροφης μέτρησης στο μυαλό μας και μπορούν να προκαλέσουν άγχος σχετικά με τον αριθμό των αντικειμένων που πρέπει να ολοκληρώσουμε πριν από τις 25 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Scott Dehorty, πιστοποιημένος κοινωνικός λειτουργός και εκτελεστικός διευθυντής στο Maryland House Detox, κέντρο θεραπείας στο Linthicum Heights, Maryland.

«Αντί να νιώθουμε ζεστά συναισθήματα οικογένειας, αυτό το ρολόι μπορεί να προκαλέσει σκέψεις για το πόσα άτομα πρέπει να ψωνίσουμε, το προγραμματισμό του ρεβεγιόν, ταξίδια, να δούμε συγγενείς που μπορεί να μην θέλουμε να δούμε και όλα τα αρνητικά συναισθήματα.

Αν και είναι δύσκολο να μην ακούς χριστουγεννιάτικη μουσική καθώς είσαι έξω, δεν χρειάζεται να την απολαμβάνεις κιόλας. Ένα θέμα είναι ότι όλοι νιώθουμε ότι πρέπει να απολαμβάνουμε τη μουσική και την ατμόσφαιρα – εσείς όχι. Μην το κάνετε αν δεν θέλετε. Κάντε τις διακοπές όπως θέλετε εσείς και απολαύστε τις. Φροντίστε να προσφέρετε ή να εργαστείτε εθελοντικά για όσους έχουν ανάγκη. Ξεκινήστε νέες παραδόσεις».

Γιατί οι άνθρωποι που στολίζουν είναι πιο χαρούμενοι;

Στόλισε το σπίτι σου και αγκάλιασε το!

Οι άνθρωποι που στολίζουν για τις γιορτές νωρίς, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο χαρούμενοι από εκείνους που περιμένουν τη σωστή ημερομηνία ή δεν στολίζουν καθόλου, είπε ο Steve McKeown, Βρετανός ψυχαναλυτής, στο UNILAD.

«Σε έναν κόσμο γεμάτο άγχος και θλίψη, στους ανθρώπους αρέσει να συναναστρέφονται με πράγματα που τους κάνουν χαρούμενους και οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις προκαλούν αυτά τα έντονα συναισθήματα της παιδικής ηλικίας. Οι διακοσμήσεις είναι απλώς μια άγκυρα ή ένα μονοπάτι σε αυτά τα παλιά μαγικά συναισθήματα ενθουσιασμού της παιδικής ηλικίας, οπότε ο στολισμός επεκτείνει τον ενθουσιασμό».

Υπάρχει ένα άλλο πλεονέκτημα του χριστουγεννιάτικου στολισμού

Μια μελέτη από το Journal of Environmental Psychology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που βάζουν διακοσμητικά στολίδια, σηματοδοτούν στους γείτονές τους ότι είναι πιο φιλικοί και ανοιχτοί από τους ανθρώπους που δεν διακοσμούν. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρότερο κοινωνικό δίκτυο φίλων.

“Πρέπει να είναι όλα τέλεια”

Γράφοντας τόση ώρα το άρθρο αλλά και από προσωπική εμπειρία συναισθημάτων, θεωρώ πως ένας ακόμη λόγος αυτής της θλίψης που αισθανόμαστε είναι επειδή “πρέπει να περάσουμε καλά τα Χριστούγεννα” και να είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι. Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει κάθε φορά, ούτε και για όλους τους ανθρώπους.

Όλοι ονειρευόμαστε μια υγιή οικογένεια χωρίς ελλείψεις και ένα ονειρεμένο ταξίδι κάπου στο Παρίσι ή σε ένα σαλέ στις χιονισμένες Άλπεις με ερωτικά φιλιά κάτω από λαμπάκια και τεράστια στολισμένα δέντρα και χιονονιφάδες να πέφτουν ασταμάτητα.

Για να νιώσουμε πιο χαρούμενοι και να ζήσουμε πιο ευτυχισμένα αυτά τα Χριστούγεννα, ας απολαύσουμε το εορταστικό τραπέζι στο ζεστό σπίτι μας με ένα ποτήρι κρασί και ας προσευχηθούμε για εκείνους που δεν έχουν ούτε αυτό!!!

Σας εύχομαι αυτά τα Χριστούγεννα να σας κάνει κάποιος μια τόσο σφιχτή αγκαλιά, που όλα τα σπασμένα μέσα σας να κολλήσουν μια για πάντα!

Οι πληροφορίες μου ήτανε από άρθρο του Healthline, όπου μίλησαν οι ειδικοί.

Διάβασε ακόμη:

Παραδόσεις και έθιμα των Χριστουγέννων σε 15 χώρες του κόσμου

Άγια νύχτα: Η ιστορία του πιο εμβληματικού τραγουδιού των Χριστουγέννων

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα