Οι ημέρες των γιορτών πλησιάζουν και αν δεν έχεις ετοιμάσει ήδη το δέντρο για τα Χριστούγεννα – γιατί η τελευταία τάση της μόδας θέλει να στολίζουμε από πολύ νωρίς – θα σου δώσω μια άλλη ιδέα για μια διαφορετική διακόσμηση.

Αν έχεις δεντρολίβανο, δημιούργησε ένα όμορφο και εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Αν δεν έχεις, αλλά ο χώρος σου είναι περιορισμένος είτε στο διαμέρισμα είτε στην αυλή σου ή δεν θέλεις να στολίσεις έλατο φέτος, τότε μπορείς να αγοράσεις ένα δεντρολίβανο και να το στολίσεις εορταστικά. Είναι μία εναλλακτική ιδέα, διαφορετική και εύκολη!

Περιττό να σου πω ότι θα το κρατήσεις και για μετά τις γιορτές. Δεν είναι μόνο ότι μπορεί να γίνει ένα θαυμάσιο χριστουγεννιάτικο δέντρο και να διακοσμήσει περίφημα τον χώρο σου, είναι κατά κύριο λόγο ένα πολύτιμο αρωματικό φυτό με ευεργετικές ιδιότητες, γαστρονομικός θησαυρός και ανθεκτικό σε ασθένειες και παράσιτα. Θα διατηρήσει δηλαδή παράλληλα, τον ρόλο του ως ένα απαραίτητο βότανο.

Η λίστα με τα βότανα των Χριστουγέννων είναι μεγάλη, τα οποία συμβολίζουν και κάτι. Τα περισσότερα από αυτά αλλά και πολλά καρυκεύματα επίσης, έχουν χριστιανικές ιστορίες από πίσω.

Πώς θα κρατήσεις το σχήμα;

Αρχικά, το δεντρολίβανο ως δέντρο έχει ένα υπέροχο σχήμα πεύκου. Με την πάροδο του χρόνου όμως, καθώς το βότανο ωριμάζει, αλλάζει το σχήμα του γιατί μεγαλώνει. Είναι όμως πολύ εύκολο να κλαδευτεί για να διατηρήσει το σχήμα του δέντρου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια φωτογραφία με το πρωτότυπο σχήμα του δεντρολίβανου, ώστε να ξέρεις πώς και πού να κόψεις τα κλαδιά του. Συνέχισε να τα κόβεις και να τα φροντίζεις κάθε 3-4 εβδομάδες για να διατηρήσεις το επιθυμητό σχήμα.

Η φροντίδα του δεντρολίβανου ως δέντρο για τα Χριστούγεννα είναι απλή:

Κράτησε το φυτό σε ηλιόλουστο παράθυρο ή σε πλήρη έκθεση στον ήλιο αν το φυτέψεις στην αυλή. Για να μείνει υγιές το φυτό, απαιτεί τακτικό πότισμα. Τα φυτά δεντρολίβανου είναι ανεκτικά στην ξηρασία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζονται νερό. Είναι δύσκολο να πούμε πότε πρέπει να ποτιστεί το δεντρολίβανο, καθώς δε μαραίνεται ούτε και ρίχνει τα φύλλα του όπως κάνουν άλλα φυτά όταν χρειάζονται νερό.

Ο γενικός κανόνας είναι: πότισμα κάθε εβδομάδα ή δύο.

Μετέφερε το φυτό σε εξωτερικό χώρο από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, ώστε να ευδοκιμήσει καλύτερα. Συνέχισε να το διαμορφώνεις από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο και στη συνέχεια φέρε το ξανά σε εσωτερικό χώρο. Αν δεν φυτευτεί στον κήπο αλλά στη γλάστρα, χρησιμοποίησε μία πήλινη και βεβαιώσου ότι παρέχει καλή αποστράγγιση.

Tips

  • Στόλισε το κανονικά με ότι αγαπάς, αλλά απέφυγε τα βαριά στολίδια
  • Αν το έχεις μέσα στο σπίτι, πρόσθεσε στα κλαδιά του λίγο “χιόνι”
  • Ρίξε κάτω λίγα κουκουνάρια
  • Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, να στολίσεις δεντρολίβανο ενώ παράλληλα έχεις και έλατο – απλά θα το τοποθετήσεις σε άλλο σημείο

Μη μου πεις ότι δεν πρόκειται για μία πρωτότυπη και εύκολη ιδέα να έχεις για χριστουγεννιάτικο δέντρο ένα αρωματικό φυτό αντί για έλατο!

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα