Ο φανταχτερός και πολύχρωμος πανσές, είναι η απόδειξη ότι τον χειμώνα όχι απλά δεν κοιμάται η φύση… αλλά ζωγραφίζει! Και το κάνει καλά. Με πολλά χρώματα και σχέδια.

Αν ψάχνεις να βρεις ένα φυτό που θα σου δημιουργήσει ένα χρωματιστό θέαμα σαν ουράνιο τόξο ή σαν πολύχρωμο χαλί, τότε ο πανσές είναι η καλύτερη επιλογή. Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα, δημοφιλή, χαρούμενα, ανθισμένα και όμορφα λουλούδια του χειμώνα.

Για την ακρίβεια, είναι ο αρχηγός στα χειμωνιάτικα παρτέρια, τις γλάστρες, τις ζαρντινιέρες και τους κήπους.

Ο Πανσές είναι κοινή ονομασία μιας ομάδας ειδών, ποικιλιών και υβριδίων ποωδών φυτών του γένους Ίον (Viola). Τα χρώματα του είναι αμέτρητα και μπορεί να είναι: κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μπορντό, μοβ, λευκό, μπλε ή πολύχρωμοι συνδυασμοί. Χαρακτηριστικό του λουλουδιού είναι ότι έχει επάνω του διάφορα στίγματα, ενώ οι πιο ιδιαίτεροι πανσέδες έχουν μία μαύρη κηλίδα στο κέντρο του άνθους.

Πανσές: Ο αρχηγός του χειμωνιάτικου κήπου & οι συμβολισμοί του

Τι συμβολίζει το φυτό;

Οι χρήσεις του πανσέ τότε και ώρα…

Η ονομασία του πανσέ προέρχεται από τη γαλλική λέξη  pensee, που σημαίνει «σκέψη» και το λατινικό pensare, που σημαίνει να «σκέφτεσαι».

Ο πανσές συμβολίζει στιγμές αγάπης και γαλήνης, θετικές σκέψεις και καλή μνήμη!

Τα λουλούδια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στη βοτανική και κινεζική ιατρική.

Στην αρχαία Αθήνα, το φυτό μπορούσε να αποβάλλει την οργή από μια θυμωμένη καρδιά. Κατά τον Πλίνιο, ο πανσές ηρεμεί τους πονοκεφάλους και τη ζάλη που φέρνουν, γιατί ένα από τα ενεργά συστατικά του είναι το κύριο συστατικό της σύγχρονης ασπιρίνης.

Στην βικτοριανή Αγγλία, χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο κρυφών εραστών, σε επίδειξη αγάπης και πάθους.

Το πανέμορφο λουλούδι συμβολίζει την αγάπη ή τον θαυμασμό που έχει κάποιος για κάποιον άλλον.

Η Κοινωνία των Ελεύθερων Σκεπτόμενων, έχουν επιλέξει το λουλούδι ως σύμβολο τους. Πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων που υιοθέτησαν έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, απαλλαγμένο από κοινωνικούς περιορισμούς, προσδοκίες, συναισθήματα ή θρησκευτικά δόγματα.

Είναι το επίσημο σύμβολο της Οζάκα στην Ιαπωνία.

Ο πανσές χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό και διακοσμητικό φυτό, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Πολλές φορές τα διάφορα χρώματα και σχέδια του, διακοσμούν ανθοδέσμες και βάζα, ενώ χρησιμοποιείται και στο στολισμό σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Μάλιστα, χρησιμοποιείται και στη Φυτοθεραπεία

Ο απαιτήσεις του πανσέ

Ο πανσές έχει μικρό ή και μεγάλο μέγεθος. Μπορεί να φυτευτεί εύκολα με σπόρο, σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες σε βάθος ενός εκατοστού (περίπου). Είναι ανθεκτικός στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα, αλλά και σε εντομολογικές και μυκητολογικές ασθένειες.

Χρειάζεται μία ηλιόλουστη θέση για να δώσει ακόμη καλύτερη ανθοφορία. Βέβαια, σε υψηλές θερμοκρασίες δεν θέλει ήλιο γιατί μειώνεται η ανθοφορία του. Αγαπά το πλούσιο και γόνιμο έδαφος και την καλή αποστράγγιση. Έχουμε πει ότι για να επιτευχθεί το τελευταίο, κάνουμε μία στρώση από χαλίκια ή βότσαλα στη βάση της γλάστρας.

Χρειάζεται περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα πότισμα (ανάλογα με την εποχή) και με λίγο νερό. Απομάκρυνε τα μαραμένα άνθη του λουλουδιού, ώστε να επιμηκύνεις την ανθοφορία του.

Φύτεψε τους πανσέδες κοντά τον έναν με τον άλλον και σε διαφορετικά χρώματα, ώστε να δημιουργήσεις μια παλέτα χρωμάτων που θα ζωντανεύει τον κήπο ή το μπαλκόνι σου.

Διάβασε ακόμη: Τι είναι η αρωματοθεραπεία και πώς να την κάνεις από τον κήπο σου

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα