Μύθος ή πραγματικότητα;

Υπάρχουν μύθοι που έχουν περάσει μέσα στα χρόνια και τους αιώνες και που μεγαλώσαμε με αυτούς σαν να είναι πραγματικά γεγονότα.

Τα περισσότερα θα τα αναγνωρίσεις κι εσύ…

  1. Μύθος: Το νερό διοχετεύει ηλεκτρισμό

Αν και πρόκειται για επιστημονικό μύθο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παίρνεις μαζί σου την τοστιέρα στο μπάνιο. Ο λόγος που δεν πρέπει να κολυμπάς όταν υπάρχει καταιγίδα με αστραπές δεν έχει να κάνει με το ίδιο το νερό.

Το καθαρό νερό είναι στην πραγματικότητα ένας μονωτής, που σημαίνει ότι δεν λειτουργεί ηλεκτρισμός. Ο κίνδυνος προέρχεται από τα μέταλλα και τις χημικές ουσίες που ονομάζονται ιόντα, τα οποία έχουν ηλεκτρικό φορτίο. Ενώ το καθαρό νερό είναι θεωρητικά ασφαλές γύρω από την ηλεκτρική ενέργεια, είναι επικίνδυνο, επειδή ακόμη και το αποσταγμένο νερό έχει ιόντα.

  1. Μύθος: Το αίμα είναι μπλε στο σώμα

Ένας ευρέως διαδεδομένος μύθος είναι ότι το αίμα είναι μπλε έως ότου εκτεθεί στον αέρα ή αναπληρώσει το οξυγόνο του. Επειδή οι φλέβες έχουν ένα πρασινωπό μπλε χρώμα, αυτή η θεωρία ακούγεται αρκετά λογική. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το ανθρώπινο αίμα έχει το ίδιο χρώμα στο σώμα με το εξωτερικό: κόκκινο.

Αυτή η απόχρωση είναι πιο φωτεινή όταν είναι πλούσια σε οξυγόνο και πιο σκούρα όταν χρειάζεται το οξυγόνο να αναπληρωθεί, αλλά είναι το ίδιο κόκκινο. Ο ιστός που καλύπτει τις φλέβες επηρεάζει το πώς απορροφάται και διασκορπίζεται το φως, γι ‘αυτό το αίμα που κυκλοφορεί στο σώμα φαίνεται μπλε.

  1. Μύθος: Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 10% του εγκεφάλου τους

Η ιδέα του ξεκλειδώματος της κρυμμένης εγκεφαλικής δύναμης, μπορεί να γίνει μια συναρπαστική ιστορία για ταινία, απλά δεν θα συνέβαινε στην πραγματική ζωή. (μου θυμίζει μια ταινία “limitless” με το χάπι της ευφυΐας)

Ένα γεγονός που παίζει στον μύθο είναι ότι το 90% των εγκεφαλικών κυττάρων είναι «λευκή ύλη» που βοηθούν τους νευρώνες να επιβιώσουν και μόνο το 10% είναι η «γκρίζα ύλη» των νευρώνων που είναι υπεύθυνοι για τη σκέψη. Αλλά αυτή η λευκή ύλη δεν θα μπορούσε ποτέ να χρησιμοποιηθεί για τη δύναμη του εγκεφάλου, οπότε ο ισχυρισμός ότι το 90% του εγκεφάλου μας είναι σπατάλη… είναι σαν να λέμε ότι σπαταλάμε φιστίκια όταν πετάμε τα κελύφη!

Οποιαδήποτε σάρωση FMRI (Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού) θα σου δείξει ότι ακόμη και αν λες μερικές λέξεις ανάβει περισσότερο από το 10% του εγκεφάλου σου. Οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει περιοχή του εγκεφάλου που δεν επηρεάζει τη σκέψη, την κίνηση ή το συναίσθημα με κάποια ικανότητα.

  1. Μύθος: Το Σινικό Τείχος της Κίνας είναι το μοναδικό ανθρώπινο κατασκεύασμα που μπορεί να δει κάποιος από το φεγγάρι

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτός ο μύθος υπάρχει τουλάχιστον από το 1932. Θεωρείται πως το Σινικό Τείχος της Κίνας είναι «το ισχυρότερο έργο του ανθρώπου – το μόνο που θα ήταν ορατό στο ανθρώπινο μάτι από το φεγγάρι». Βέβαια, αυτός ο ισχυρισμός ξεκίνησε 30 χρόνια πριν πατήσει κάποιος στο φεγγάρι με διαστημόπλοιο. Οπότε, εκ των πραγμάτων ο ισχυρισμός αυτός ήταν εντελώς αβάσιμος.

Οι αστροναύτες επιβεβαίωσαν ότι ακόμη και το Σινικό Τείχος δεν μπορεί να το δει κανείς από το διάστημα, εκτός από τα χαμηλά υψόμετρα. Ακόμα και σε εκείνα τα (σχετικά) χαμηλά ύψη, στην πραγματικότητα είναι πιο εύκολο να δεις δρόμους και διαδρόμους αεροπλάνων, των οποίων τα χρώματα δεν αναμιγνύονται στο έδαφος όπως εκείνα στο Σινικό Τείχος.

  1. Μύθος: Οι χαμαιλέοντες αλλάζουν χρώμα για να ταιριάζουν με το περιβάλλον τους

Ναι, οι χαμαιλέοντες μπορούν να αλλάξουν χρώμα με το τέντωμα και τη χαλάρωση των κυττάρων που περιέχουν κρυστάλλους, κάτι που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντανακλάται το φως. Ωστόσο, δεν μπορούν να αλλάξουν χρώμα για να ταιριάζουν με το περιβάλλον τους και οι αλλαγές χρώματος δεν έχουν καμία σχέση με το καμουφλάζ.

Αντ ‘αυτού, οι χαμαιλέοντες χρησιμοποιούν τους κρυστάλλους κυρίως για επικοινωνία (τα σκοτεινά χρώματα σηματοδοτούν επιθετικότητα, όπως όταν μια γυναίκα δεν θέλει να ζευγαρώσει), αλλά και τον έλεγχο θερμοκρασίας (τα ελαφρύτερα χρώματα αντανακλούν τη θερμότητα). Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές δεν χρησιμοποιούνται άμεσα για καμουφλάζ – ακριβώς το αντίθετο. Τα θαμπά καφέ και πράσινα χρώματα των χαμαιλεόντων συνδυάζονται με το περιβάλλον τους μέχρι να το αλλάξουν.

  1. Μύθος: Ο Νεάντερταλ ήταν ένας πρόγονος του ανθρώπου, λιγότερο εξελιγμένος

Πρώτα απ ‘όλα, ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Οι Νεάντερταλ δεν είναι πρόγονοι των σύγχρονων ανθρώπων. Τα δύο είδη ζούσαν ταυτόχρονα, κυρίως σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, ενώ υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι διασταυρώθηκαν.

Ωστόσο, τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι ήταν γνωστικά κατώτερα από τον άνθρωπο. Τα απολιθώματα δείχνουν ότι οι Νεάντερταλ χρησιμοποιούσαν εργαλεία, άναβαν φωτιά, καθάριζαν τα δόντια τους, έτρωγαν φαρμακευτικά φυτά, έθαβαν τους νεκρούς τους και ίσως ακόμη να φρόντιζαν τους άρρωστους και τους τραυματίες τους.

  1. Μύθος: Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης με νερό

Φυσικά, δεν έχουμε ακόμη βρει οποιαδήποτε νοήμων ζωή που ζει έξω από το διαστρικό νερό, αλλά το H2O δεν είναι μοναδικό για τη Γη.

Οι σκοτεινές ραβδώσεις που αλλάζουν στον Άρη υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει μόνο πάγος στον Κόκκινο Πλανήτη – πιθανότατα ρέει υγρό αλμυρό νερό. Επιπλέον, η NASA ανακάλυψε ότι κάτω από ένα στρώμα πάγου στον φυσικό δορυφόρο Ευρώπη (αγγλικά: Europa) ή Δίας II, υπάρχει ένας ωκεανός που περιέχει διπλάσιο νερό από ό, τι έχουμε στη Γη!

Όσο για το ερώτημα: Μπορούν οι μακρινοί πλανήτες με νερό να διατηρήσουν νοήμων οργανισμούς; Οι ειδικοί απαντούν: Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

  1. Μύθος: Χρειάζονται 7 χρόνια για την πέψη της τσίχλας

Η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας δεν μπορεί να αφομοιώσει την τσίχλα, ούτε καν σε 7 χρόνια! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κολλάει μέσα στο σύστημά μας. Θα περάσει από το πεπτικό μας σύστημα χωρίς να σπάσει και στη συνέχεια θα βγει στην τουαλέτα μας σαν οτιδήποτε άλλο. Εάν τα παιδιά καταπιούν πάρα πολλές τσίχλες, θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τα έντερα τους, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Με πληροφορίες από το Reader’ Digest

Αν σου αρέσουν οι μύθοι, συνέχισε την ανάγνωση με το δεύτερο μέρος του άρθρου και ακόμη 9 μύθους.

Δες και 21 πράγματα που δεν ξέρεις αλλά θέλεις να μάθεις

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα