Γνωρίζεις ότι ο κρύος καιρός σχετίζεται με πολλά οφέλη στην υγεία μας;

Μπορεί όταν σκέφτεσαι τον χειμώνα να έχεις στο μυαλό σου πολλά κρυολογήματα και ιώσεις, όμως ο κρύος καιρός μας βοηθάει σε πολλά πράγματα, που καλό είναι να γνωρίζουμε.

Δες εδώ  8 τρόπους να αποφύγεις το κρυολόγημα αυτήν την εποχή

Τα οφέλη του κρύου καιρού

 

Ενισχύεται ο εγκέφαλος

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες βοηθούν να σκεφτόμαστε πιο καθαρά

Μια μελέτη του 2017 από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι εκτελούν κάποια γνωστικά καθήκοντα, όπως η λήψη αποφάσεων και η ηρεμία, με περισσότερο έλεγχο όταν πέσει ο θερμοστάτης.  Ουσιαστικά, γίνονται λιγότερο παρορμητικοί, πράγμα που σημαίνει πως σκέφτονται πιο καθαρά.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν πολύπλοκες εργασίες το καλοκαίρι από ό, τι το χειμώνα. Ο εγκέφαλος απαιτεί τη γλυκόζη για να λειτουργήσει, αλλά το σώμα τη χρησιμοποιεί περισσότερο όταν είναι ζεστό για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του, αφήνοντας λιγότερα καύσιμα για συλλογισμό και μνήμη.

Σκέψου μόνο πόσες φορές στην πολλή ζέστη δε θέλουμε και δε μπορούμε να κάνουμε καμία δύσκολη εργασία και επίσης, είμαστε πιο αφηρημένοι πνευματικά. Αντιθέτως, τον χειμώνα είμαστε πιο δραστήριοι για εργασία.

Δες εδώ 11 tips για να γυμνάσεις τον εγκέφαλο σου

Καίγονται θερμίδες

Όταν έχει κρύο, το σώμα λειτουργεί πιο σκληρά για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του κορμού, η οποία είναι συνήθως περίπου 37 ° C. «Τα σώματά μας χρησιμοποιούν σημαντική ποσότητα ενέργειας για να μας κρατήσουν ζεστούς και για να υγρανθεί ο αέρας που αναπνέουμε όταν βγαίνουμε στο κρύο», λένε οι επιστήμονες.

Μια αμερικανική μελέτη του 2017 για 53 άτομα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες έκαψαν 34% περισσότερες θερμίδες ενώ πεζοπορούσαν όταν η θερμοκρασία κυμαινόταν μεταξύ -5 ° C και -10 ° C, από ό, τι έκαναν κατά την πεζοπορία σε 10 ° C ημέρες.

Δες εδώ 11 βότανα για απώλεια βάρους – Πώς λειτουργούν

Καταπολεμάται ο διαβήτης

Η έκθεση σε ήπιο κρύο καιρό μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς ενεργοποιώντας το “καφέ λίπος” τους – τον ιστό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή θερμότητας. Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά στην απορρόφηση της περίσσειας γλυκόζης στο αίμα. «Η επανειλημμένη έκθεση στο κρύο θα οδηγήσει σε βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, ακόμη και σε άτομα που δεν είναι διαβητικοί», λένε οι ερευνητές.

Μια μελέτη του 2017 από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο έδειξε ότι οι έγκυες γυναίκες που εκτέθηκαν σε κρύες εξωτερικές θερμοκρασίες του αέρα, ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη κύησης από αυτές σε θερμότερα κλίματα.

Έρευνες δείχνουν ότι η κανέλα ρυθμίζει τον διαβήτη. Δες εδώ Τσάι κανέλας: 12 καλοί λόγοι να το πίνεις

Ανακούφιση από αλλεργίες

«Μερικές αλλεργίες μπορεί να μειωθούν το χειμώνα – αυτές που προκαλούνται από γύρη δέντρων, χόρτων και ζιζανίων, για παράδειγμα – καθώς υπάρχει λιγότερη επικονίαση σε ψυχρότερες θερμοκρασίες», λέει ο Angel Waldron, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Άσθματος και Αλλεργίας της Αμερικής. «Ωστόσο, εάν ένα άτομο είναι αλλεργικό στη μούχλα, οι αλλεργίες του μπορεί να επιδεινωθούν σε κρύες θερμοκρασίες, καθώς υπάρχουν περισσότερες».

Έχεις εποχική αλλεργία; Δοκίμασε αυτά

Καλύτερος ύπνος

Η βασική θερμοκρασία του σώματός μας μειώνεται όταν προσπαθούμε να κοιμηθούμε. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ώρες το καλοκαίρι, αλλά είναι πολύ ταχύτερη το χειμώνα. Σκέψου μόνο πόσο δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε όταν κάνει πολλή ζέστη.

Επιπλέον, όταν τα πρωινά είναι μουντά κάνουμε τους καλύτερους ύπνους και καθόμαστε κι άλλο στο κρεβάτι. Ενώ όταν είναι ζεστά, ασφυκτιούμε.

Δες εδώ Κακός και καλός ύπνος: Πώς επηρεάζουν το σώμα και τον εγκέφαλο

Πρόληψη των λοιμώξεων

Ναι, μπορεί να πέσουμε θύμα περισσότερων ιών και κρυολογημάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ενεργοποιηθεί από πιο ψυχρές θερμοκρασίες, γεγονός που ενισχύει την ικανότητά μας να αποτρέψουμε τις λοιμώξεις. Ίσως αυτό να εξηγεί το γεγονός, ότι πολλές φορές μια καλοκαιρινή γρίπη μπορεί να μας ρίξει περισσότερο – ίσως επειδή δεν προσέχουμε. Δες εδώ 15 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Ωστόσο, η γρίπη ευδοκιμεί σε κρύο, ξηρό αέρα. Επιπλέον, ο χρόνος που αφιερώνουμε σε εσωτερικούς χώρους, μεταξύ άλλων που έχουν μολυνθεί, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να κολλήσουμε μια ασθένεια. Για να μειώσεις τις πιθανότητες, φρόντισε ένα πλένεις καλά τα χέρια σου και να παίρνεις καθαρό οξυγόνο. Δες εδώ 12 σημαντικά πράγματα που δε γνωρίζεις για τα μικρόβια.

Ενίσχυση της καρδιάς

Σε κρύο καιρό, η καρδιά εργάζεται σκληρότερα σε περιόδους σωματικής άσκησης για την άντληση αίματος και τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Αυτό είναι καλό πράγμα. «Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους το χειμώνα κάνει τους καρδιακούς μυς ισχυρότερους», μας λένε οι ειδικοί. Μόλις ζεσταθούμε, ενδέχεται να μπορούμε να πάμε πιο μακριά από ό, τι όταν έχει ζέστη.

Προσοχή όμως: εάν διατρέχεις κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, πρόσεξε όταν ασκείσαι σε εξωτερικούς χώρους με κρύο. Μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει το οξυγόνο στον εγκέφαλο, ασκώντας πίεση στην καρδιά σας.

Δες εδώ 13 βασικές βιταμίνες: Τι κάνουν και από πού τις παίρνεις

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα