Ανακυκλώνεις ήδη χαρτί, μπουκάλια και δοχεία, αλλά υπάρχουν τόσα ακόμη πράγματα που ανακυκλώνονται και δεν το ξέρεις.

Γνωρίζεις ότι…

Μέχρι το 2050, θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στον ωκεανό από ό,τι ψάρια!

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα

9 πράγματα που ανακυκλώνονται και δεν το ξέρεις

  1. Πλαστικές σακούλες παντοπωλείων

Οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης αγγίζουν τεράστια νούμερα τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Ένας τεράστιος αριθμός των οποίων οδηγεί σε υπερχείλιση λυμάτων και στη συνέχεια στον ωκεανό.

  1. Οδοντόβουρτσες

Οι οικολογικές οδοντόβουρτσες, κατασκευασμένες με βιώσιμα υλικά όπως μπαμπού ή με αναλώσιμες κεφαλές μίας χρήσης, ανακυκλώνονται.

  1. Κηρομπογιές

Αν έχεις ένα σπίτι που φιλοξενεί μια καλλιτεχνική φλέβα ή απλώς παιδιά… τότε έχεις σίγουρα και κηρομπογιές. Τώρα που ξέρεις πως οι κηρομπογιές ανακυκλώνονται, μην τις πετάς εκείνες που στέγνωσαν και δεν τις χρησιμοποιείς άλλο πια.

  1. Μπαταρίες

Αυτό ίσως να το γνωρίζεις.

Οι πεταμένες μπαταρίες είναι ένας οικολογικός εφιάλτης, που γεμίζει με τοξικές χημικές ουσίες το έδαφος και τον αέρα, σύμφωνα με ειδικούς. Παρόλο που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν με κανονικά μέταλλα οικιακής χρήσης, υπάρχουν πολλά μέρη που τα δέχονται για ανακύκλωση.

  1. Συσκευασία καλλυντικών

Τα κενά δοχεία των κραγιόν, των κονσίλερ και των σκιών ματιών πιθανότατα δεν είναι αποδεκτά από το δημοτικό κέντρο ανακύκλωσης. Τι να κάνεις λοιπόν με αυτά τα κομμάτια πλαστικού όταν δεν τα χρειάζεσαι άλλο;

Πολλές εταιρείες καλλυντικών, είναι στην ευχάριστη θέση να πάρουν αυτές τις άδειες συσκευασίες και τις θήκες από τα χέρια σου.

  1. Κλειδιά σπιτιού

Σχεδόν όλοι έχουν ένα συρτάρι στο σπίτι κρατώντας –σαν εφτασφράγιστο μυστικό- μυστήρια κλειδιά εδώ και χρόνια. Αντί να τα πετάξεις στον κανονικό κάδο απορριμμάτων, μπορείς να καλέσεις στο τοπικό σου κέντρο ανακύκλωσης για να δεις αν τα δέχονται.

  1. Είδη ένδυσης

Ο μέσος άνθρωπος στη χώρα που ζει, πετάει πολλά κιλά ύφασμα κάθε χρόνο.

Προς Θεού! Μην τα πετάς.

Δώρισε τα σε κάποιον που τα έχει πολλή ανάγκη και άμα δε θέλεις να το κάνεις αυτό, τότε μάθε πως τα ρούχα και άλλα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα σε καλή κατάσταση είναι ανακυκλώσιμα.

  1. Ηλεκτρονικά απόβλητα

Σε τρομάζουν οι αριθμοί; Για δες αυτό…

Σχεδόν 54 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων όπως παλιοί υπολογιστές, tablet, τηλεοράσεις, τηλέφωνα, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών πετιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Ευτυχώς, υπάρχουν κέντρα που παίρνουν αυτά τα πράγματα και χωρίζουν τα χρήσιμα μέρη για ανακύκλωση.

  1. Γυαλιά

Ψάξε για προγράμματα που συλλέγουν γυαλιά ενηλίκων και παιδιών, τα οποία παρέχουν ανακυκλωμένα γυαλιά δωρεάν σε άτομα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Διάβασε ακόμη: «ΟΧΙ σκουπίδια, ΟΧΙ πλαστικά σε θάλασσες και ακτές»

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα