Ερχόμαστε στο δεύτερο μέρος με 9 τρόπους να αποφύγεις το κρυολόγημα αυτήν την εποχή. (δες εδώ το πρώτο μέρος του άρθρου)

Και ένα παραπάνω, τώρα που ζούμε στην εποχή μιας πανδημίας!

Τι μας συστήνουν οι γιατροί; Πώς μπορείς να αποφύγεις το κρυολόγημα και τις λοιμώξεις;

  1. Χρησιμοποίησε το δικό σου στυλό

Ακόμα και στην ψηφιακή εποχή, σκέψου πόσες φορές πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα κοινό στυλό για να υπογράψεις φόρμες ή έγγραφα.

«Υπάρχει μια ισορροπία όταν έρχεσαι σε επαφή με δημόσιες επιφάνειες – το κλειδί είναι να προσέχεις το περιβάλλον σου αντί να το αποφεύγεις εντελώς. Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνεις αυτό; Φέρε το δικό σου στυλό. Και αν είσαι δάσκαλος, ακολούθησε αυτήν την συμβουλή: Μην χρησιμοποιείς τα μολύβια των μαθητών σου – φέρε το δικό σου στην τάξη».

  1. Σταμάτα να αγγίζεις το πρόσωπο σου

Ο λόγος που τα μικρόβια στα χέρια σου είναι τόσο επικίνδυνα είναι επειδή υπάρχουν πολλές πιθανότητες τα χέρια σου να καταλήξουν στο πρόσωπό σου.

«Τα μάτια, η μύτη και το στόμα μας είναι ευάλωτα σε προσβολή από πολλούς ιούς και το κρυολόγημα. Δυστυχώς τον χειμώνα, οι κρύες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν ήπιες ρινικές καταρροές, κάτι που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να αγγίξουμε τα πρόσωπά μας. Ακόμα και με πλυμένα χέρια, απέφυγε να δαγκώνεις τα νύχια σου και να σκουπίζεις  τη μύτη σου».

Προσοχή όμως, είναι δύσκολο να αποφευχθεί το άγγιγμα! Είναι φυσικό για όλους μας να αγγίζουμε το πρόσωπο μας συχνά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, είτε τρίβουμε τα μάτια μας, έχουμε φαγούρα, τρώμε ή μετακινούμε τα μαλλιά μας. Ως γιατρός, χρειάστηκα χρόνια για να εκπαιδεύσω τα χέρια μου για να αποφύγω να αγγίξω το πρόσωπό μου ενώ εργάζομαι».

  1. Απολύμανε

Παρόλο που το πλύσιμο των χεριών παραμένει το χρυσό πρότυπο για την απομάκρυνση τυχόν μικροβίων που πήραμε από τα χέρια μας, ένα δεύτερο πρότυπο είναι το απολυμαντικό με βάση το αλκοόλ, το αντισηπτικό. Βεβαιώσου ότι περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ και μην το σκουπίζεις πριν στεγνώσει.

Οποιαδήποτε μέθοδος καθαρισμού είναι διαθέσιμη, «είναι σημαντικό να πλένεις τα χέρια σου με σαπούνι και ζεστό νερό ή ένα απολυμαντικό χεριών αφού έρθεις σε επαφή με κοινόχρηστες επιφάνειες, ειδικά πριν το φαγητό. Απολύμανε επίσης, το κινητό, τα γυαλιά και όποιο άλλο αντικείμενο με το οποίο έχεις συχνή επαφή».

  1. Ασκήσου

Μεταξύ των πολλών λόγων για να ασκείσαι (30 έως 60 λεπτά την ημέρα της μέτριας έντασης κίνησης όπως το περπάτημα ή η ποδηλασία) είναι ότι δίνει στο σώμα σου μια ανοσολογική ώθηση. Αυτό σημαίνει ότι σε βοηθάει να αποφύγεις το κρυολόγημα. Η έρευνα έχει δείξει με συνέπεια ότι η άσκηση συνδέεται με λιγότερα κρυολογήματα – μια μελέτη ανέφερε μείωση 43% σε εκείνους που ασκούνταν περισσότερο από εκείνους που το έκαναν λιγότερο.

«Τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης, μπορούν να αυξηθούν και να κυκλοφορήσουν ταχύτερα με την άσκηση, κάτι που μπορεί να προσφέρει ένα άλλο στρώμα προστασίας από τη μόλυνση», λέει ο ειδικός γυμναστικής και διαιτολόγος Erin Palinski-Wade. (δες εδώ 10 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν περπατάς)

  1. Αλλά μην ασκείσαι πολύ σκληρά

Ωστόσο, μην το παρακάνεις όταν ασκείσαι, γιατί αυτό μπορεί πραγματικά να αποδυναμώσει την άμυνα του σώματός σου κατά του κρυολογήματος. «Η ακραία άσκηση μπορεί να προκαλέσει αύξηση των ορμονών του στρες και πιθανώς να μειώσει την αντίσταση κατά της λοίμωξης», λέει ο Palinski-Wade. Η έρευνα, η οποία έχει γίνει κυρίως σε ελίτ αθλητές, συνεχίζεται, αλλά έχει νόημα να σέβεσαι τα όρια του σώματός σου».

  1. Απαλλάξου από μικρόβια στο γυμναστήριο

Μιλώντας για άσκηση, εάν πηγαίνεις σε γυμναστήριο για να ασκηθείς, μπορεί να εκθέτεις τον εαυτό σου σε κάθε είδους δυσάρεστα σφάλματα. Ειδικά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, λάβε μέτρα για να προστατέψεις τον εαυτό σου εξασκώντας καλή υγιεινή στο γυμναστήριο.

«Φέρε τη δική σου πετσέτα και σκούπιζε όλο τον εξοπλισμό πριν το χρησιμοποιήσεις. Πλύνε τα χέρια σου αμέσως μετά την άσκηση και άλλαξε μετά την προπόνησή σου με καθαρά ρούχα για να μειώσεις την πιθανή έκθεσή σου σε ιούς και βακτήρια. Και αν αισθάνεσαι αδιαθεσία, μείνε στο σπίτι για να αποφύγεις τη διάδοση μικροβίων και σε άλλους στο γυμναστήριο».

  1. Απέφυγε τα πλήθη

Οι πολυσύχναστοι εσωτερικοί χώροι είναι στην πραγματικότητα ένας από τους κύριους λόγους που αρρωσταίνουμε το χειμώνα, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι έξω στο κρύο.

«Η αύξηση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι τείνουμε να παραμένουμε σε κλειστούς χώρους πιο συχνά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γεγονός που μας φέρνει σε στενή επαφή με άρρωστα άτομα τόσο άμεσα, αλλά και μέσω ανακυκλωμένου αέρα και αντικείμενα που μεταφέρουν μικρόβια», λέει ο Albert Ahn, MD, ειδικός εσωτερικής ιατρικής στο NYU Langone Trinity Center.

  1. Πήγαινε έξω, αλλά φόρεσε ένα κασκόλ

Αν θέλεις να αποφύγεις το γυμναστήριο ή το πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, δεν υπάρχει λόγος να μη βγεις έξω.

«Υπήρξαν πρόσφατα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι ιοί, μια από τις πιο κοινές αιτίες του κρυολογήματος, εξαπλώνονται ευκολότερα στις ψυχρότερες θερμοκρασίες, υποδεικνύοντας ότι η έκθεση στο κρύο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κάποιου να αναπτύξει ένα απλό κρυολόγημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να αποφύγει να βγαίνει έξω κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά το να καλύπτει το στόμα και τη μύτη και να τα διατηρείται ζεστός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του κρυολογήματος».

  1. Ενυδάτωσε τον ξηρό αέρα

Επειδή ο ξηρός χειμερινός αέρας μπορεί να έχει σχέση με το πόσο εύκολα αρρωσταίνουμε, αύξησε το επίπεδο υγρασίας του εσωτερικού αέρα με έναν υγραντήρα.

«Μπορεί ο υγραντικός αέρας να αποτρέψει τα κρυολογήματα; Η σύντομη απάντηση φαίνεται να είναι ναι. Οι υγιείς βλεννογόνοι μεμβράνες είναι φυσικά υγρές και ενυδατωμένες και βοηθούν να λειτουργήσει ως αρχικό εμπόδιο στους παθογόνους οργανισμούς. Ο κρύος, χειμερινός αέρας μπορεί να οδηγήσει σε στέγνωμα αυτών των μεμβρανών και να αυξήσει την πιθανότητα μόλυνσης. Επίσης, παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να αυξήσεις τη θερμότητα, αυτό δεν προσθέτει υγρασία στον αέρα, οπότε διατήρησε το σπίτι σου άνετο αλλά όχι πολύ ζεστό.

Σε επόμενα άρθρα θα σου πω κι άλλους τρόπους να αποφύγεις το κρυολόγημα.

Με πληροφορίες από το Reader’s Digest

#ΝαΣεΦροντιζεις

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα