Γιατί άραγε η γεωργία είναι σημαντική στη ζωή μας; Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα τρόφιμα που τρώμε κάθε μέρα, τα οφείλουμε στους εργαζόμενους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το γάλα που ρίχνουμε στα δημητριακά,  το μήλο που τρώμε κλπ.

Ίσως όμως να μην συνειδητοποιούμε πόσο πολύ η γεωργία επηρεάζει άλλες πτυχές της καθημερινής μας ζωής.

Ρίξε μια ματιά…

Ποιοι είναι οι 7 λιγότερο γνωστοί λόγοι που η γεωργία είναι σημαντική στην καθημερινότητα μας;

  1. Η καθημερινή ρουτίνα – περιποίηση

Η οδοντόκρεμα περιέχει σορβιτόλη, η οποία παράγεται από δεξτρόζη ζάχαρης αραβοσίτου. Πολλά καλλυντικά προϊόντα επωφελούνται από τη γεωργία. Τα αραβόσιτα είναι λεπτώς αλεσμένα και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή καλλυντικών υλών. Το καλαμπόκι χρησιμοποιείται επίσης, σε διάφορες μορφές σε όλα, από τα κραγιόν έως τις πούδρες. Το καλαμπόκι μπορεί ακόμα να βρεθεί σε σαμπουάν και κοντίσιονερ.

Την επόμενη φορά που θα ετοιμαστείς να βαφτείς, θυμήσου κάτι: τα πολύχρωμα κραγιόν μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας σόγια. Στην πραγματικότητα, μόνο ένα στρέμμα σόγιας μπορεί να παράγει έως και 82.368 κραγιόνια!

  1. Το καθημερινό ντύσιμο

Το μπλουζάκι στη ντουλάπα σου και το καθημερινό ζευγάρι τζιν σου, τα έχεις λόγω του αγρότη βαμβακιού. Ένα πακέτο βαμβακιού μπορεί να φτάσει μέχρι και 215 ζεύγη τζιν. Άλλες γεωργικές ίνες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ρούχων περιλαμβάνουν κάνναβη και μαλλί.

  1. Το πλύσιμο – ο καθαρισμός

Γεωργικά προϊόντα όπως το καλαμπόκι και η σόγια βρίσκονται σε έναν αριθμό καθαριστικών προϊόντων. Ορισμένα απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων και χαλιών περιέχουν σόγια, ενώ μερικά σαπούνια χεριών έχουν καλαμπόκι.

  1. Ο εφοδιασμός καυσίμων

Μια από τις πιο κοινές πτυχές της γεωργίας που πολλοί καταναλωτές ξεχνούν είναι τα καύσιμα. Η αιθανόλη είναι ένα έλαιο από καλαμπόκι που χρησιμοποιείται στη βενζίνη για να τροφοδοτήσει τα αυτοκίνητα. Το άμυλο καλαμποκιού χρησιμοποιείται επίσης, στην παραγωγή ελαστικών για να βοηθήσει το καουτσούκ να κολλήσει στα καλούπια.

  1. Αθλητισμός και παιχνίδια

Οι αθλητικές ομάδες και οργανώσεις, βασίζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία. Στο μπάσκετ, το σκληρό ξύλο χρησιμοποιείται για την κατασκευή δαπέδων για τα γήπεδα, ενώ οι μπάλες είναι κατασκευασμένες από δέρμα αγελάδας. Το δέρμα χρησιμοποιείται επίσης σε μπάλες του μπέιζμπολ, ενώ χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι ξύλου για να γίνουν τα μπαστούνια του. Το βαμβάκι χρησιμοποιείται για τις στολές των ομάδων.

  1. Διασκέδαση και ψυχαγωγία

Την επόμενη φορά που θα πάρεις ένα αγαπημένο σου βιβλίο για να το διαβάσεις, ευχαρίστησε τη δασοκομική βιομηχανία για την παροχή υλικού για την κατασκευή χαρτιού. Το μελάνι που χρησιμοποιείται για την εκτύπωση των λέξεων μπορεί να γίνει από σόγια χρησιμοποιώντας το σογιέλαιο. Η ακουστική κιθάρα που χρησιμοποιεί ο αγαπημένος σου μουσικός ή εσύ, είναι κατασκευασμένη από ξύλο και κάποια παραδοσιακά όργανα εξακολουθούν να έχουν χορδές από χοντρές τρίχες ή ζωικά έντερα.

  1. Εκπαίδευση

Ένας ακόμη λόγος που η γεωργία είναι σημαντική στην καθημερινότητα μας, βρίσκεται στη σχολική τάξη, η οποία είναι γεμάτη από γεωργικά προϊόντα όπως μολύβια, βιβλία και τετράδια. Το ίδιο ισχύει και σε ένα γραφείο. Ξέρεις ότι ένα δέντρο μπορεί να φτιάξει περίπου 170.000 μολύβια;

Ποιες αλλαγές θα φέρει το 5G στην αγροτική παραγωγή;

Είναι ο αγροτικός τομέας οπισθοδρομικός;