Μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια και ακτινίδια… θεωρείται πως είναι τα τέσσερα “βασικά” φρούτα που πρέπει να τρώμε καθημερινά από ένα!

Το μήλο σίγουρα είναι το πιο δημοφιλές φρούτο, αφού μάθαμε από μικροί να λέμε πως “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα” .

Τώρα θα μάθουμε το γιατί!

Αν γνωρίζουμε τι τρώμε και για ποιο λόγο (πέραν της αρέσκειας) τότε τα οφέλη είναι διπλά.

Γιατί λοιπόν είναι τόσο απαραίτητα, υγιεινά και δημοφιλή τα μήλα;

Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες μέταλλα και πολλά αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ουσίες βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι αντιδραστικά μόρια που μαζεύονται στον οργανισμό μας από διάφορες φυσικές διεργασίες και περιβαλλοντικές πιέσεις. Εάν συσσωρευτούν πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες στο σώμα, προκαλούν οξειδωτικό στρες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη. Αυτή η βλάβη μπορεί να συμβάλει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας.

Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο παρέχει 4,37 g πηγή φυτικών ινών. Αυτό είναι περίπου το 13–20%  των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του.

Νευρολογική υγεία και άνοια

Μια εργαστηριακή μελέτη του 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κερσετίνη που υπάρχει στα μήλα, έχει νευροπροστατευτική δράση, πιθανώς επειδή εμποδίζει τη δημιουργία αντιδραστικών ειδών. Φαίνεται ότι βοηθά τους νευρώνες να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά. Μπορεί επομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας νευρώνων και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, που σχετίζεται με την ηλικία.

Διάβασε εδώ την έρευνα για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που προστατεύει από το Alzheimer

Μια άλλη μελέτη από το 2000 εξέτασε πώς η κατανάλωση μήλων για 28 χρόνια επηρέασε τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε 9.208 άτομα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα μήλα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θρομβωτικού εγκεφαλικού!

Μια ανασκόπηση του 2017 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τις περισσότερες φυτικές ίνες φαίνεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού.

Χοληστερίνη

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μήλων μείωσε τα επίπεδα λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας μεταξύ των υγιών ανθρώπων, αλλά ότι η κατανάλωση καθαρού χυμού μήλου δεν είχε τον ίδιο αντίκτυπο. Οι ερευνητές λοιπόν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι οι φυτικές ίνες στα μήλα που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Υγεία της καρδιάς

Τα μήλα περιέχουν ίνες, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και κάλιο. Ένα μήλο μεσαίου μεγέθους παρέχει:

 • 13–20% των ημερήσιων αναγκών ενός ατόμου σε φυτικές ίνες
 • 9-11% των ημερήσιων αναγκών ενός ατόμου σε βιταμίνη C
 • 4% των ημερήσιων αναγκών ενός ατόμου σε κάλιο

Οι φυτικές ίνες φαίνεται να βοηθούν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που, μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην προστασία ορισμένων πτυχών της υγείας της καρδιάς. Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην άμυνα του οργανισμού από λοιμώξεις και ασθένειες.

Το κάλιο βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Δες εδώ τρόπους να ενισχύσεις την καρδιά σου

Διαβήτης

Το 2013, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που αντικατέστησαν τρεις μερίδες την εβδομάδα χυμό φρούτων με την ίδια ποσότητα ολόκληρων φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, είχαν 7% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που δεν έτρωγαν φρούτα.

Επίσης, όσοι καταναλώνουν τις περισσότερες φυτικές ίνες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, πρότεινε μια άλλη μελέτη του 2011. Τα άτομα που έχουν ήδη διαβήτη και ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη συνιστά την κατανάλωση φρέσκων φρούτων, για την κάλυψη των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η περιεκτικότητα των φρούτων σε υδατάνθρακες.

Δες εδώ 8 φρούτα που έχουν λίγη ζάχαρη

Ένα μέτριο μήλο περιέχει 25,1 g υδατάνθρακες, εκ των οποίων τα 18,9 g είναι ζάχαρη. Ωστόσο, παρέχει επίσης φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι ως γλυκό σνακ, έχει επιπλέον οφέλη για την υγεία.

Καρκίνος

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες που προκαλεί βλάβη στα κύτταρα και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τα μήλα είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Μια μελέτη από το 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου, μεταξύ άλλων τύπων.

Οι φυτικές ίνες μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2018.

Σωματικό βάρος

Τα μήλα περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση υγιών βακτηρίων του εντέρου, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της υγείας των ατόμων με παχυσαρκία.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς η κατανάλωση μήλων μπορεί να επηρεάσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Οι αλλαγές που παρατήρησαν στην μελέτη, υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μήλου μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με παχυσαρκία.

Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν ένα άτομο να αισθάνεται χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας το λιγότερο πιθανό να υπερκαταναλώσει.

Κόκκινα, πράσινα, κίτρινα… Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μήλων, καθώς και αρκετοί διαφορετικοί τρόποι κατανάλωσής τους.

Τα μήλα μπορείς να τα φας εκτός από ωμά, και:

 • σάλτσα μήλου
 • μηλόπιτα
 • ψιλοκομμένα σε σαλάτες
 • ψημένα ολόκληρα
 • αρτοσκευάσματα και κέικ
 • αποξηραμένα σκέτα ή/και μέσα σε σαλάτα
 • σε smoothies
 • ως χυμό

Μην ξεχνάς!

~ Η φλούδα στο μήλο έχει πολλές βιταμίνες, οπότε καλύτερα να μην την καθαρίζεις

~ Ο καλύτερος τρόπος λήψης των θρεπτικών τους συστατικών είναι ωμά και αποξηραμένα

#ZουμεΥγιεινα

Οι πληροφορίες των ερευνών βρίσκονται σε άρθρο του MedicalNewsToday.

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα