Σε μια έρευνα του 2018 από το MasterBrand Cabinets, το 60%  των ερωτηθέντων, ανέφεραν ότι ο πάγκος της κουζίνας είναι η μεγαλύτερη πηγή άγχους στην κουζίνα!

Και επειδή εμένα μου αρέσουν οι έρευνες με ενδιαφέροντα αποτελέσματα που μας αφορούν στην καθημερινότητα μας, σου λέω πως υπάρχουν πράγματα που δεν πρέπει να αφήνουμε στον πάγκο γιατί:

 • μας προκαλούν άγχος και δεν το ξέρουμε!
 • μεγαλώνει η ακαταστασία
 • είναι ανθυγιεινά ή μολύνουν
 • αλλοιώνονται
 • είναι επικίνδυνα ή δεν παρέχουν ασφάλεια
 1. Συσκευές που σπάνια χρησιμοποιείς

Πολύ συχνά, ο πάγκος της κουζίνας γίνεται πρωταρχικό σημείο για να αποθηκεύσεις πράγματα που δεν ξέρεις πού αλλού να βάλεις ή βαριέσαι εκείνη την ώρα να το κάνεις.

Κι έτσι ο πάγκος γεμίζει πού γρήγορα με ένα σωρό πράγματα.

Για παράδειγμα, ο πάγκος της κουζίνας σου μπορεί να φαίνεται σαν το προφανές μέρος για να διατηρείς φρυγανιέρα, τοστιέρα, βραστήρα, μπλέντερ, μίξερ και άλλες συσκευές. Αλλά αν τα χρησιμοποιείς μια φορά στο τόσο, δεν έχει νόημα να καταλαμβάνουν χώρο στον πάγκο σου.

Πράγματι, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι συσκευές ήταν οι μεγαλύτεροι ένοχοι που προκαλούσαν το άγχος.

Ένας καλός κανόνας είναι: εάν δεν το χρησιμοποιείς κάθε μέρα ή κάθε φορά που μαγειρεύεις, δεν θα πρέπει να βρίσκεται μόνιμα στον πάγκο.

 1. Χαρτιά

Και η νούμερο 2 αιτία του άγχους που σχετίζεται με την ακαταστασία, σύμφωνα με την έρευνα;;;

Οι στοίβες χαρτιών.

Αυτό είναι εύκολο να γίνει κατανοητό. Είναι πολύ πιο εύκολο να πετάς καθημερινά χαρτιά στον πάγκο σου παρά να τα διαβάζεις και να τα ταξινομείς. Είτε πρόκειται για περιοδικά, εφημερίδες, ανεπιθύμητη αλληλογραφία, είτε για λογαριασμούς, τα χαρτιά μπορούν να συσσωρευτούν γρήγορα και όσο περισσότερο το κάνουν, τόσο πιο δύσκολο είναι να τα οργανώσεις μετά.

Και η ακατάστατη εμφάνιση δεν είναι ο μόνος λόγος για να κρατήσεις τα χαρτιά μακριά από τον χώρο μαγειρέματος. Εάν τα χαρτιά, ειδικά τα περιοδικά, βρέχονται, «το μελάνι μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στην επιφάνεια του πάγκου σου», προειδοποιεί η Stephanie Cooper της Energy Cleaning. «Μετά από αυτό, είναι ένας εφιάλτης να καθαρίζεις.»

 1. Σερβίτσιο

Όπως και με τις συσκευές, έτσι και το σερβίτσιο που χρησιμοποιείς μια στο τόσο ή στις διακοπές, δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται εκεί. «Από την άποψη ενός καθαριστή, είναι ένας εφιάλτης να σκουπίζουμε σωστά κάθε πράγμα κάθε εβδομάδα», λέει η Cooper. «Από την άποψη της υγείας, δεν συνιστάται να διατηρείς σκονισμένα αντικείμενα κοντά στο μέρος που προετοιμάζεις το φαγητό σου».

Αντί να κρατάς φανταχτερά πιάτα στον πάγκο σου για να συλλέξεις κυριολεκτικά τη σκόνη, σκέψου να τα αποθηκεύσεις σε ένα γυάλινο ντουλάπι ή ακόμη και να τα κρεμάσεις σε έναν τοίχο, αν σε διακατέχει μια διακοσμητική αίσθηση! Το ίδιο ισχύει και για τα διακοσμητικά μπιχλιμπίδια και άλλα μη λειτουργικά είδη. Ειδικά εάν είναι μικρά, πιθανότατα υπάρχουν πολλά μέρη που μπορείς να τα αποθηκεύσεις.

 1. Κουτιά

Καφές, ζάχαρη, καστανή ζάχαρη, ελληνικός, τσάι… κλπ.

Είναι λογικό να τα θέλεις κοντά σου και ίσως πάνω στον πάγκο. Μερικές φορές όμως μπορεί να είναι ογκώδη και να καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Αυτό είναι πραγματικά θέμα προσωπικής προτίμησης, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά εύκολο και βολικό να τα διατηρείς σε ένα ντουλάπι ακριβώς πάνω από τον πάγκο της κουζίνας.

 1. Μπαχαρικά

Ο πάγκος της κουζίνας δεν είναι το κατάλληλο μέρος να φιλοξενεί την συλλογή των μπαχαρικών που έχεις, αλλά ένα τακτοποιημένο ντουλάπι. Αρκεί μόνο να σκεφτείς πόσα είναι και θα καταλάβεις…

Ρίγανη, κανέλα, αλάτι και πιπέρι, κάρυ, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κουρκουμάς, βανίλια, μπαχάρι και άλλα πολλά.

Συγκεκριμένα, βεβαιώσου ότι δεν αποθηκεύεις μπαχαρικά κοντά στον φούρνο, όπου η συσσωρευμένη θερμότητα μπορεί να αποδυναμώσει τις γεύσεις τους με την πάροδο του χρόνου. Η Stephanie Bostic, PhD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων εξηγεί ότι «το φως και η θερμότητα από το φως του ήλιου ή τις επιφάνειες μαγειρέματος, μπορούν να υποβαθμίσουν τις γεύσεις γρηγορότερα από ό, τι αν τις αποθηκεύσεις σε δροσερό, σκοτεινό μέρος». (δες εδώ 9 νόστιμα βότανα και μπαχαρικά με ισχυρά οφέλη στην υγεία και Οδηγός με βότανα για τη μαγειρική σου)

 1. Μαχαίρια

Η φανταχτερή συλλογή μαχαιριών που έχεις, φαίνεται ωραία και ως εκ τούτου ίσως θελήσεις να τα διατηρήσεις σε εξέχον σημείο. Και δεν υπάρχει τίποτα λάθος να το κάνεις αυτό, φυσικά.

Απλώς να γνωρίζεις ότι δεν είναι το ασφαλέστερο μέρος για να αποθηκεύσεις τα μαχαίρια σου, ειδικά αν έχεις μικρά παιδιά στο σπίτι. Η Bostic συνιστά να κρατάς τα αιχμηρά μαχαίρια σου σε ένα συρτάρι με κλειδαριά, ώστε να τα κρατάς μακριά από τα μάτια των παιδιών και επίσης να μην τα φτάνουν. Και, εκτός από την ασφάλεια, μπορεί να καταλαμβάνουν πολύ χώρο στον πάγκο, ειδικά εάν δεν χρησιμοποιείς τακτικά. Εκτός από το ότι είναι βαριά και ογκώδη, πολλά μπλοκ μαχαιριών μπορεί να είναι «πολύ δύσκολο να καθαριστούν σωστά», επισημαίνει η Bostic.

 1. Ελαιόλαδο

Ξέρω πως χρησιμοποιείς πολύ συχνά το ελαιόλαδο, όμως ο πάγκος δεν είναι η κατάλληλη τοποθεσία. Ακριβώς όπως τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο μπορεί να αλλοιωθεί εάν αποθηκευτεί σε άμεσο φως και θερμότητα. Το ίδιο ισχύει και για άλλους τύπους λαδιών. Θα διατηρηθούν καλύτερα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

 1. Πρόχειρο φαγητό

Όσο πιο ορατά και προσβάσιμα είναι τα σνακ με ένοχη απόλαυση, τόσο πιο πιθανό είναι να τα αρπάξεις, να αρχίσεις να τρως και να μη σταματάς. Επιπλέον, καραμέλες και άλλα κολλώδη λερώνουν τον πάγκο.

 1. Προϊόντα καθαρισμού

Με απλά λόγια, τα τρόφιμα και τα σκληρά χημικά προϊόντα καθαρισμού δεν αναμιγνύονται!

Δεν θέλεις να ρίξεις τοξικές ουσίες στο φαγητό σου ή στις περιοχές όπου προετοιμάζεις τα γεύματά. Ακόμη και τα λιγότερο επικίνδυνα προϊόντα, όπως το σαπούνι πιάτων και το απολυμαντικό, πρέπει να αποθηκεύονται σε ντουλάπι –συνήθως κάτω από το νεροχύτη- ειδικά όταν είναι ανοιχτά.

 1. Ηλεκτρονικά είδη

Με την αυξανόμενη δημοτικότητα των οικιακών συσκευών που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες κατά το μαγείρεμα, είναι δελεαστικό να κρατάς πρακτικές ηλεκτρονικές συσκευές στον πάγκο. Ωστόσο, σκέψου μόνο πόσο νερό τρέχει καθημερινά από το πλύσιμο των πιάτων και της τυχαίας διαρροής που συμβαίνει κατά το μαγείρεμα, και θα καταλάβεις πόσο απειλείται η ασφάλεια σου. Κράτησε τα τηλέφωνά, τα λάπτοπ ή τα τάμπλετ και τα ηχεία μακριά από τον πάγκο και από πιθανές συνδέσεις με νερό.

Με πληροφορίες από το Reader’ s Digest

Δες εδώ: 12 πράγματα που μπορείς να καθαρίσεις με λεμόνια

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα