Οι γιατροί λένε ότι βλέπουν όλο και περισσότερους ανθρώπους να αναφέρουν απροσδόκητη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μια νέα έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους δυσκολεύτηκαν να διαχειριστούν το βάρος τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας, μα και μετά. Οι περισσότεροι από αυτούς εκφράζουν την ανησυχία τους.

Έχεις πάρει μερικά κιλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Δεν είσαι μόνος και δεν είσαι ο μόνος!

Αγωνίσου για τη διαχείριση του βάρους σου

Η διατήρηση του βάρους σου σε υγιές επίπεδο μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί συγκεκριμένο τρόπο ζωής, αλλά φαίνεται να έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη εν μέσω των σαρωτικών αλλαγών της κρίσης στη δημόσια υγεία.

Τα αποτελέσματα μιας διαδικτυακής έρευνας για περισσότερους από 800 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία διεξήχθη μεταξύ 9 Απριλίου και 16 Μαΐου και παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία, δείχνουν ότι πάνω από το 63% των ερωτηθέντων το βρήκαν πολύ δύσκολο να διαχειριστούν  το βάρος τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα με την αύξηση βάρους πηγάζει από τέσσερις βασικούς λόγους:

  • δυσκολία εύρεσης υγιεινών τροφών στα καταστήματα
  • αυξημένα σνακ λόγω βαρεμάρας
  • φαγητό ως απάντηση σε υψηλότερα επίπεδα άγχους και στρες
  • λιγότερες ευκαιρίες για άσκηση

«Μόλις οι άνθρωποι μπουν σε κάποια αδράνεια, όπως είναι η άδεια τους ή τις διακοπές τους, είναι πολύ εύκολο να πέσουν οι φυσικές τους δραστηριότητες και οι καλές διατροφικές τους συνήθειες», δήλωσε ο Ciarán Friel, EdD, επιστήμονας συμπεριφοράς και βοηθός ερευνητής στο Feinstein Institutes for Medical Research. , που μελετά τη σωματική δραστηριότητα.

«Το πρόβλημα εδώ είναι ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο τέλος», πρόσθεσε.

Η ανησυχία των γιατρών και οι κίνδυνοι

Ο Δρ Len Horovitz, ένας παθολόγος και πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη, λέει ότι ο μέσος ασθενής έχει πάρει «από 3 έως 15 κιλά» και ότι γνωρίζει καλά την αύξηση βάρους του.

Το υπερβολικό βάρος είναι πάντα ανησυχητικό για τους γιατρούς. Η παχυσαρκία μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις, υπέρταση και πολλά άλλα θέματα υγείας, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Όμως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η αύξηση βάρους είναι ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς μπορεί να σε θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης μιας πιο σοβαρής περίπτωσης.

«Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να στερούνται την τροφή. Πρέπει μόνο να κάνουν μια προσπάθεια να μην αυξήσουν το βάρος τους», πρόσθεσε ο Horovitz.

Βρες τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Η κατάσταση της πανδημίας έχει αλλάξει πολλά από τα «φυσιολογικά» μας και πολλές φορές δυσκολευόμαστε να συμβαδίσουμε. Είναι όμως κάποια εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν και να προσαρμόσουμε τις συνήθειες μας, για το δικό μας καλό.

«Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν περισσότερο έλεγχο κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ό, τι νομίζουν», λέει ο Dr. Ian Smith, συγγραφέας του «Mind Over Weight». «Τα τεστ και τα εμβόλια δεν είναι στον έλεγχό μας ούτε στο δικό μας χέρι, αλλά το πώς και πόσο τρώμε, το πώς και πόσο κινούμαστε… είναι!».

Μέτρα τον εαυτό σου! Μόλις δεις κάποια συνήθεια σου να κινείται προς άλλη κατεύθυνση, ίσως σημαίνει πως το παρακάνεις και πρέπει να σε ελέγξεις. Βρες τον λόγο που το έκανες.

«Μην θυμώνεις τους τελευταίους 6 μήνες για την αύξηση βάρους σου και μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Αντίθετα θεώρησε το σαν μια μαθησιακή στιγμή. Σκέψου τι σε έκανε να χάσεις την ικανότητά σου να ασκείσαι ή γιατί τρως λιγότερο υγιεινά και πώς μπορείς να το αλλάξεις όλο αυτό», εξήγησε.

Οι γιατροί προτείνουν να ξεκινάμε την ημέρα μας με μια βόλτα (αν το γυμναστήριο είναι κλειστό) και να κάνουμε την άσκηση μας στη φύση. Εναλλακτικά, όταν αυτό δεν γίνεται λόγω κακού καιρού, η άσκηση στο σπίτι μέσω διαδικτυακών μαθημάτων προπόνησης είναι μια άλλη επιλογή. (δες εδώ 10 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν περπατάς)

Με πληροφορίες από το Healthline

Διάβασε ακόμη:

Ο εαυτός σου, με σένα στην απομόνωση – Δεν έγινες “ξαφνικά” ευαίσθητος

Γιατί πιστεύουμε σε θεωρίες συνωμοσίας

Προηγείται η ζωή ή η ελευθερία μέσα στην πανδημία;

Έγκυος και νέα μαμά στα χρόνια του κορωναϊού

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα