Ένας ελληνικός καφές στο φλιτζάνι μας, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για μακροζωία.

Απλούστερο από ό,τι το σκεφτήκαμε, ε;

Για να ακριβολογούμε, ένα φλιτζάνι από βραστό ελληνικό καφέ θα μπορούσε να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία και να αυξήσει τη μακροζωία.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην αγγειακή ιατρική και επικεντρώθηκαν στην παρατήρηση των κατοίκων της Ικαρίας, όπου έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον κόσμο.

Οι επιστήμονες ήταν περίεργοι να μάθουν πώς οι κάτοικοι αυτού του νησιού βρήκαν το μυστικό για μια μακρύτερη ζωή. Μόνο το 0,1% των Ευρωπαίων ζει σε ηλικία άνω των 90 ετών, αλλά στο νησί της Ικαρίας ο αριθμός αυτός είναι 1%.

Ο Γεράσιμος Σιάσος, ιατρός και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και οι συνάδελφοί του ήθελαν να διερευνήσουν την κατανάλωση του καφέ σε ηλικιωμένους και την επίδρασή τους στην υγεία τους.

Το ενδοθήλιο είναι ένα στρώμα κυττάρων που ευθυγραμμίζει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία επηρεάζονται από τις συνήθειες του τρόπου ζωής και τη γήρανση. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον καφέ, επειδή οι προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μέτρια πρόσληψη καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Επίσης, αναρωτιούνται εάν θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο σε άλλους τομείς της ενδοθηλιακής υγείας.

Για παράδειγμα, μια μελέτη από το 2009 ανέφερε ότι η πρόσληψη καφέ, καφέ χωρίς καφεΐνη και τσάι συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη. Δες εδώ: Καφεΐνη: Τι λένε οι μελέτες για τα οφέλη και τις αρνητικές επιπτώσεις

Η έρευνα στους Ικαριώτες

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 142 κατοίκους της Ικαρίας – 71 γυναίκες και 71 άντρες – που ήταν άνω των 65 ετών και είχαν ζήσει στο νησί όλη τη ζωή τους. Πραγματοποίησαν την ανάλυσή τους χρησιμοποιώντας δεδομένα ελέγχου υγείας (για διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση) και ερωτηματολόγια για τη μέτρηση του τρόπου ζωής των συμμετεχόντων, την κατανάλωση καφέ, την ιατρική υγεία και τη δοκιμή της ενδοθηλιακής τους λειτουργίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν όλα τα είδη καφέ που καταναλώθηκαν από τους συμμετέχοντες. Παραδόξως, πάνω από το 87% από όσους συμμετείχαν στη μελέτη έπιναν βραστό, ελληνικό καφέ κάθε μέρα.

Οι συμμετέχοντες που έπιναν περισσότερο ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία από εκείνους που έπιναν άλλους τύπους καφέ.

Ακόμη και σε συμμετέχοντες με υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση καφέ συνδέεται με καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία, χωρίς αρνητική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Ο Γεράσιμος Σιάσος κατέληξε:

“Ο βρασμένος ελληνικός καφές, ο οποίος είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και περιέχει μόνο μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να συγκεντρώνει οφέλη σε σύγκριση με άλλους τύπους καφέ”.

Η παρούσα μελέτη παρέχει νέα στοιχεία που δείχνουν τη σχέση μεταξύ της καρδιαγγειακής υγείας και της διατροφικής υγείας. Επειδή η κατανάλωση καφέ είναι τόσο διαδεδομένη, ακόμη και οι μικρές επιπτώσεις στην υγεία ενός τουλάχιστον καφέ μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση στη δημόσια υγεία.

Οι συγγραφείς υποδεικνύουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εντοπιστούν οι ακριβείς πλεονεκτικές επιδράσεις του καφέ στην καρδιαγγειακή υγεία.

Πηγή: MedicalNewsToday

Διάβασε ακόμη:

Το μυστικό της μακροζωίας στην Ικαρία βρέθηκε σε βιβλίο του 1678

Φάε φυτικές ίνες για μακροζωία και ένα χαρούμενο έντερο

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα