Την ανησυχία τους για την καθυστέρηση που επιδεικνύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα διέπει την όλη παραγωγική διαδικασία για την βιομηχανική κάνναβη, εκφράζουν όσοι παραγωγοί φύτεψαν στον κάμπο το φυτό, αλλά και επενδυτές, οι οποίοι έχουν δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ για να πάρουν τη σχετική άδεια και να δημιουργήσουν σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης.

Παρότι η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας έχει ρυθμιστεί από το 2016, βασικά θέματα που αφορούν την παραγωγή, τη μεταποίηση και τη διάθεση ελληνικών προϊόντων, δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να βρίσκονται στον «αέρα».

Το ανύπαρκτο κανονιστικό πλαίσιο για να προχωρήσει η αδειοδότηση παραγωγού κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς, όχι μόνον αφήνει έναν ολόκληρο κλάδο βορά σε αθέμιτες πρακτικές, αλλά διευκολύνει, όσους το επιθυμούν, να παράγουν ή να εισάγουν και να διαθέτουν στην ελληνική αγορά αδιακρίτως ό,τι θέλουν.

Ανάλογο θολό τοπίο κυριαρχεί και στη βιομηχανική κάνναβη, καθώς έχει παγώσει η ΚΥΑ του Απριλίου του 2019, σύμφωνα με την οποία καθοριζόταν η περιεκτικότητα της τετραϋδροκανναβινόνης (THC) στις ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης εντός και εκτός Ε.Ε.

Μαζί με τους επενδυτές, σε αδιέξοδο βρίσκονται και οι παραγωγοί, οι οποίοι στο όνομα της βιομηχανικής ήλπιζαν ότι βρήκαν την καλλιέργεια που θα τους βγάλει από το αδιέξοδο των χαμηλών τιμών των συμβατικών προϊόντων. Δυστυχώς, σήμερα δε γνωρίζουν πώς να καλλιεργήσουν, τι σπόρους να αγοράσουν και, κυρίως, που να προωθήσουν τη σοδειά τους, αφού η αγορά έχει «παγώσει».

Μέσα σε μόλις 4 χρόνια, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις βιομηχανικής κάνναβης, από 24 στρ. το 2016, ξεπέρασαν τα 3.210 στρ. το 2019, με τα μισά σχεδόν να βρίσκονται στην ΠΕ Λάρισας. Στην Ελλάδα είχαν δοθεί, μέχρι και τις 7 Ιουλίου 2019, 25 άδειες για την εμπορία φαρμακευτικής κάνναβης, με την πρώτη άδεια να δίνεται σε εταιρία που έχει έδρα τον Αμπελώνα Λαρίσης. Υπό εξέταση παραμένουν άλλες 155 άδειες, ενώ πρόσφατα δόθηκαν τέσσερις άδειες, εκ των οποίων οι δύο στη Θεσσαλία (η μία στη Σαρακίνα Καλαμπάκας και η δεύτερη στον Αλμυρό Μαγνησίας).

Ο Λαρισαίος ταμίας της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Συνδέσμου Κάνναβης (ΕΣΚΑΝΝΑ), Δημήτρης Μπέλιος, ο οποίος διατηρεί καταστήματα σε Λάρισα-Βόλο και Θεσσαλονίκη (CBD HEALTH CARE), μιλώντας στην «ΥΧ», αναφέρεται στην κραυγή αγωνίας και στην οικονομική αφαίμαξη των ασθενών, οι οποίοι αναγκάζονται να προμηθεύονται τα προϊόντα της κάνναβης που προέρχονται από τη μεταποίηση της βιομηχανικής (από την εκχύλιση της οποίας παράγεται το λάδι που χρησιμοποιείται στα σκευάσματα), είτε από το εξωτερικό, είτε εισαγόμενα από ελληνικά καταστήματα, πληρώνοντας τα όμως πανάκριβα.

Πηγή: ypaithros.gr

Διάβασε ακόμη:

Η νομοθεσία για την Κάνναβη: Τι πρέπει να γνωρίζει ο αγρότης που θέλει να καλλιεργήσει

Βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη – 8ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα