«Η ελιά είναι ελεύθερη σε μια μολυσμένη ατμόσφαιρα», δηλώνει ο Νίκος Αθανασόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ελαιώνας», αναφερόμενος στην πιθανότητα να βρεθούν ορυκτέλαια σε ελαιόλαδο.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ουτοπία την πιθανότητα να μην υπάρχουν καθόλου ορυκτέλαια και επισημαίνει ότι οι παραγωγοί οφείλουν να λαμβάνουν μία σειρά από μέτρα, ώστε να προστατεύουν την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Ποιες είναι οι αιτίες μόλυνσης;

«Τα ορυκτέλαια προέρχονται από πρόσμιξη του ελαιόλαδου με άλλα ελαιόλαδα ή πλαστικοποιητές. Κατά κύριο λόγο οφείλονται στη χρήση των πριονιών κατά την περίοδο του ραβδίσματος», σημειώνει ο κ. Αθανασόπουλος. Και προσθέτει: «Αντί να βάζουμε στο πριόνι ορυκτέλαια, πρέπει να βάζουμε βιολογικά ελαιόλαδα. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε βιολογικό ελαιόλαδο στη λίπανση της αλυσίδας του πριονιού, ώστε να μην επιμολύνουμε τον καρπό».

Όπως εξηγεί, «ένας άλλος λόγος επιμόλυνσης είναι τα σακιά, στα οποία αποθηκεύουμε τον καρπό, τα οποία είναι εμπλουτισμένα με πετρέλαιο. Εμείς ως συνεταιρισμός σταματάμε τη χρήση τέτοιων σακιών και χρησιμοποιούμε άλλες συσκευασίες ακίνδυνες, όπως τα χαρτοκιβώτια». Τέλος, υπογραμμίζει ότι και η καύση των βενζινομηχανών αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα εποιμόλυνσης του ελαιόλαδου. «Γι’ αυτό οι παραγωγοί μας χρησιμοποιούν ηλεκτρικά πριόνια», επισημαίνει.

Βέβαια, αυτά τα μέτρα αφορούν τη συμπεριφορά του παραγωγού στο χωράφι. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνονται και αντίστοιχα στο ελαιοτριβείο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Ελαιώνας», τα ελαιοτριβεία πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν βενζινοκίνητα κλαρκ μέσα στον χώρο και να έχουν ηλεκτρικά, ώστε να μην υπάρχουν επιμολύνσεις. «Επίσης, είναι σημαντικό να μη μπαίνουν μέσα στον χώρο αυτοκίνητα που από τις εξατμίσεις μπορούν να δημιουργούν πρόβλημα. Η ομάδα παραγωγών αυτά τα θέματα τα παρακολουθεί την τελευταία πενταετία και τηρεί με αφοσίωση όλους τους κανόνες που χρειάζονται, ώστε να μην υπάρχουν ελαιόλαδα επιμολυσμένα με ΜΟΑ».

Πηγή: ypaithros.gr

Διάβασε ακόμη: “Η ελαιοκομία είναι υπερμαραθώνιος”, δηλώνει ελαιοπαραγωγός με μοναδικό ρεκόρ

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα