Παρευρεθήκαμε στο 8ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας, που διοργανώνεται στην αίθουσα συνεδρίων της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Οι ομιλητές επισήμαναν σημαντικές προοπτικές για το ελληνικό μέλι και την βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη.

Στα πενήντα δισεκατομμύρια οι προοπτικές της ευρωπαϊκής αγοράς προϊόντων κάνναβης

«Η προοπτική της αγοράς είναι της τάξης των 50 δισ. ευρώ. Από μας εξαρτάται πώς θα αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία», είπε ο εκπρόσωπος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης, Δημήτρης Κρις.

Τι επισήμανε η προϊσταμένη αδειοδότησης επιχειρήσεων ΥΠΑΝΕΠ, Ειρήνη Πιτταρά;

“Η βιομηχανική κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άπειρες εφαρμογές, το ίδιο και η φαρμακευτική κάνναβη. Έχουν υποβληθεί για καλλιέργεια 116 αιτήματα από το τέλος του 2018, ενώ υπάρχουν 38 εγκρίσεις, που αναμένεται να γίνουν ΦΕΚ. Έχει δοθεί άδεια σε 37 μονάδες, με εκτιμώμενες επενδύσεις 578.000.000 ευρώ, κάτι που θα φέρει πάνω από 2000 θέσεις εργασίας”.

Η μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης είναι η Γερμανία η οποία το 2018 είχε 95.000 συνταγές.

“Τη συνταγογράφηση την κάνουν φαρμακοποιοί. Αγοράζουν 4 ευρώ τον ανθό, το γραμμάριο και φτάνουν να το πωλούν έως 20 ευρώ. Η Πορτογαλία είναι κυριότερος ανταγωνιστής μας λόγω καιρικών συνθηκών και εκεί λειτουργούν 4 φαρμακευτικές μονάδες. Η ελληνική αγορά είναι κατάλληλη, με καλό κλίμα, καλό εργατικό δυναμικό και προνομιακή θέση για εξαγωγή”.

Ο εκπρόσωπος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Χουζουρίδης πρόσθεσε:

“Το φυτό απανεχοποιείται από τις προκαταλήψεις που υπάρχουν γι’ αυτό, και οφείλουμε να δούμε τις προοπτικές του. Η χώρα μας έχει 15,5 εκ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, τα 3,5 εκ. είναι στην Κεντρική Μακεδονία. Ο αγρότης πρέπει να είναι προετοιμασμένος και να διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία και το κεφάλαιο κίνησης για την αγορά εξοπλισμού.  Και φυσικά, να γνωρίζει τη νομοθεσία για την κάνναβη.

Έχουμε αναπτύξει τεχνογνωσία. Είμαστε μια τράπεζα με 15.700 μέλη. Τομείς που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι η ενέργεια, η μεταποίηση, η αγροτοδιατροφή, η διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, ο τουρισμός, η τεχνολογία, οι επικοινωνίες. Ανοίξαμε δρόμους χρηματοδότησης και με μια μεγάλη εταιρία ελληνικής κάνναβης”.

Ο γενικός διευθυντής «Μύλοι Καπλανίδη» Δημήτρης Τσιλιακούδης παρουσίασε προϊόντα που έχουν παραχθεί και τόνισε:

“Τα χρήματα που διατίθενται αυτή τη στιγμή στον Καναδά και στις ΗΠΑ, είναι πάρα πολλά. Πριν δύο χρόνια που απελευθερώθηκε το προϊόν, σε δύο μόνο μέρες (!) όλα τα ράφια από τα καταστήματα άδειασαν. Τα ποσά ξεκίνησαν από το ένα δισεκατομμύριο σε βρώσιμη κάνναβη και φτάνουν σήμερα στα 4,1 δισεκατομμύρια. Τα αξιοποιήσιμα μέρη του φυτού είναι τα άνθη, το εκχύλισμα, βρώσιμα και άλλα. Δε θα είναι προϊόντα ένοχα. Θα είναι στο καθημερινό μας τραπέζι. Πρωτοβουλίες από νέους ανθρώπους δημιουργούν προϊόντα τυροκομικά, αλλαντικά με πρωτεΐνη κάνναβης και προϊόντα αρτοποιίας, όπως μείγμα για ψωμί με αλεύρι κάνναβης, πλούσιο σε φυτικές ίνες, και αλεύρι με πρωτεΐνη κάνναβης και χωρίς γλουτένη.”

Ποια προϊόντα κάνναβης συναντάμε στην Ελλάδα;

Η εκπρόσωπος Deloitte Χριστίνα Αμοιραδάκη:

“Πάνω από 100 ουσίες που περιέχονται στην κάνναβη, έχουν φαρμακευτική και βιομηχανική χρήση, κυρίως οι ουσίες τετραϋδροκανναβινόλη και κανναβιδιόλη. Περισσότερες από 50 χώρες έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης. Στις ΗΠΑ υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα νομιμοποίησης, από πολιτεία σε πολιτεία, ενώ η Ε.Ε. είναι ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Οι ΗΠΑ κατείχαν το 89% της παγκόσμιας αγοράς, το 2017. Η ομοσπονδιακή νομοθεσία την απαγορεύει , η χρήση της ορίζεται από τις πολιτείες. Η φαρμακευτική κάνναβη επιτρέπεται σε 33 πολιτείες και η ψυχαγωγική σε 11. Απαγορεύεται η εισαγωγή.

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά και δεύτερη έρχεται η Ιταλία. Στην Ολλανδία το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2003 και έχει σημαντικές εξαγωγές. Στη Γαλλία απαγορεύεται και υπάρχει μεγάλη εκτιμώμενη ζήτηση (έχει τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης κατανάλωσης). Όπου νομιμοποιείται η ψυχαγωγική χρήση, η φαρμακευτική χρήση, η οποία χρειάζεται συνταγογράφηση, μειώνεται και οι τιμές ξεκινούν να συγκλίνουν”.

Διάβασε ακόμη:

Αλήθειες και μύθοι για τη χρήση της κάνναβης

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα