Τα μυρμήγκια αποτελούν το πολυπληθέστερο είδος εντόμων στον πλανήτη. Και όπως φαίνεται η φύση πάλι έχει κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Και θα καταλάβεις τι εννοώ…

Σε νέα έρευνα που έγινε από το Aarhus University της Δανίας, οι μελετητές ανακάλυψαν πως τα μυρμήγκια εμποδίζουν τουλάχιστον 14 ασθένειες των φυτών.

Ανοίγουν οι δρόμοι για τα βιολογικά φυτοφάρμακα

Τα μικρά έντομα εκκρίνουν αντιβιοτικές ουσίες από τους αδένες στο σώμα τους, ενώ στα πόδια και το σώμα τους βρίσκονται «αποικίες» βακτηρίων που εκκρίνουν επίσης αντιβιοτικά. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν από μια σειρά ασθενειών στα φυτά, κάτι που σημαίνει πως οι επιστήμονες βρίσκονται κοντά σε ανακάλυψη βιολογικών φυτοφαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών των φυτών.

Πώς αντιμετωπίζουν τις ασθένειες τα μυρμήγκια;

Τα μυρμήγκια ζουν μαζί σε μεγάλους αριθμούς στις μυρμηγκοφωλιές τους και ως εκ τούτου εκτίθενται στην εξάπλωση μολύνσεων. Ωστόσο, έχουν δικούς τους τρόπους για την αντιμετώπιση των ασθενών:

  1. Έχουν υψηλά επίπεδα υγιεινής
  2. Μπορούν να αυτοθεραπεύονται και να χορηγούν το ένα στο άλλο αντιβιοτικά που παράγουν τα ίδια.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει πως η μετακίνηση ενός είδους μυρμηγκιών σε μια φυτεία μηλιών μείωνε σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης δύο ασθενειών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω έρευνες, με αποτέλεσμα να βρεθούν επιστημονικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι τα μυρμήγκια προστατεύουν από τουλάχιστον 14 ασθένειες.

Τι λέει ο Γιόακιμ Όφενμπεργκ, του τμήματος Βιοεπιστημών του πανεπιστημίου, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας:

«Δεν ξέρουμε ακόμα πώς τα μυρμήγκια θεραπεύουν τα φυτά. Ξέρουμε όμως ότι τα μυρμήγκια εκκρίνουν φερομόνες κατά τις διαδρομές τους στα φυτά για να βρίσκουν τον δρόμο τους. Και ξέρουμε ότι κάποιες από αυτές έχουν αντιβιοτικές ιδιότητες. Οι θεραπευτικές ιδιότητες…μπορεί να οφείλονται σε αυτές τις φερομόνες».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μυρμήγκια και τα αντιβιοτικά τους μπορούν να αξιοποιηθούν για γεωργικούς σκοπούς στο μέλλον

«Ελπίζουμε πως περισσότερες έρευνες στο αντικείμενο θα αποκαλύψουν νέα είδη βιολογικών συστημάτων ελέγχου που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά των ανθεκτικών ασθενειών στα φυτά στη γεωργία» είπε σχετικά ο Όφενμπεργκ.

Διάβασε ακόμη: Έρευνα Nielsen: Αυξάνεται η αγορά στα βιολογικά προϊόντα

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα