Η λεβάντα στη ντουλάπα είναι ιδανική τόσο για τα χειμωνιάτικα ρούχα που έχεις αυτήν την εποχή μαζεμένα πάνω, όσο και για τα καλοκαιρινά σου που βρίσκονται σε στοίβες και κρεμάστρες. Είναι γενικά το πιο κοινό αρωματικό φυτό που χρησιμοποιούμε στις ντουλάπες μας.

Η λεβάντα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά, γνωστή για το υπέροχο άρωμα της και τις χαλαρωτικές της ιδιότητες. Μπορείς εύκολα να τη μεγαλώσεις στον κήπο σου και να απολαμβάνεις τα οφέλη της.

Ποια οφέλη έχει η λεβάντα στην ντουλάπα

 • Είναι φυσικός εχθρός των σκόρων
 • Προστατεύει τα ρούχα με 100% φυσικό τρόπο
 • Μοσχομυρίζει το φρέσκο γλυκό της άρωμα
 • Είναι φυσικό εντομοαπωθητικό
 • Έχει χαλαρωτικές ιδιότητες που διώχνουν το άγχος
 • Το άρωμα της είναι ιδανικό για αρωματοθεραπεία – ακόμα και όταν αυτό βρίσκεται στα ρούχα

Επιπλέον, η λεβάντα ως φυτό αποτελεί και έναν πολύ όμορφο φυτοφράχτη, ενώ είναι και μελισσοτροφικό φυτό.

Λεβάντα στην ντουλάπα: Πώς να την αποξηράνεις

Η λεβάντα συλλέγεται όταν το φυτό είναι σε πλήρη άνθηση, τότε δηλαδή που τα όμορφα λουλούδια της έχουν ανοίξει στα κλαδιά και έχουν αποκτήσει το έντονο χαρακτηριστικό μπλε – μωβ χρώμα τους. Η εποχή της ανθοφορίας της είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Απέφυγε να κόψεις τα κλαδιά της όμως σε ημέρα μεγάλου καύσωνα ή δυνατού αέρα, γιατί τότε τα αιθέρια έλαια της εξατμίζονται πιο γρήγορα.

Για να αποξηράνεις τη λεβάντα και να την τοποθετήσεις στην ντουλάπα σου ή όπου αλλού θέλεις:

 • Ένωσε τα φυτά μεταξύ τους.
 • Αφαίρεσε τα κάτω φύλλα και συνέδεσε 4-6 κλαδιά μαζί και δέσε τα με σπάγκο ή σχοινί – όχι πολύ σφιχτά.
 • Τοποθέτησε τα ανάποδα σε μία καφέ χάρτινη σακούλα, κλειστή με τους βλαστούς να προεξέχουν.
 • Κάνε κάποιες μικρές τρυπούλες κατά μήκος της κορυφής για την κυκλοφορία του αέρα.
 • Κρέμασε τη σακούλα σε μια ξηρή, σκοτεινή περιοχή, η οποία αερίζεται καλά και είναι μακρυά από ήλιο και υγρασία.
 • Άφησε τα για περίπου 2-4 εβδομάδες, ελέγχοντας τα κλαδιά περιοδικά έως ότου στεγνώσουν.
 • Μόλις σιγουρευτείς πως έχουν ξεραθεί καλά, μπορείς κόψεις τα κλαράκια σε κομματάκια ή να τα τρίψεις και να μαζέψεις μόνο τα λουλούδια πετώντας τα κλαράκια.

Η αποθήκευση της λεβάντας για χρήση

Αποθήκευσε τη λεβάντα σου σε σακουλάκια φτιαγμένα από τούλι, τα οποία έχουν μικρές τρυπούλες (ώστε να απελευθερώνεται το άρωμα). Φτιάξε πουγκάκια και δέσε τα με κορδέλες. Είναι έτοιμα να τα τοποθετήσεις στη ντουλάπα.

Για μελλοντική χρήση, βάλε όλα τα σακουλάκια που έχεις ετοιμάσει, μέσα σε μια βαμβακερή μαξιλαροθήκη. Δίπλωσε τη καλά και φύλαξε τη μέσα σε ένα συρτάρι. Αυτός θα είναι ο αποθηκευτικός σου χώρος, απ’ όπου θα μπορείς να παίρνεις τα σακουλάκια και να χρησιμοποιείς τη λεβάντα στη ντουλάπα, τα συρτάρια, τη βιβλιοθήκη ή ως διακοσμητικά/αρωματικά στο σπίτι σου.

Ένας εναλλακτικός αποθηκευτικός χώρος αντί της μαξιλαροθήκης, είναι ένα αεροστεγές γυάλινο βάζο (που κλείνει πολύ καλά), όπου θα φυλάξεις τα αποξηραμένα λουλούδια.

Μπορείς επίσης αν θέλεις να ράψεις ένα κλωναράκι λεβάντας μέσα στη φόδρα του ρούχου ή κάποιας τσάντας, για να μοσχοβολούν και να διατηρούνται φρέσκα.

Το κρέμασμα των βοτάνων, για να στεγνώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, είναι ο ευκολότερος και ο λιγότερο δαπανηρός τρόπος αποξήρανσης. Και θα λέγαμε πως είναι και ο πιο παραδοσιακός τρόπος. Υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι που μπορείς να τους δεις εδώ: πώς να αποξηράνεις τα αρωματικά φυτά και τα βότανα με 5 τρόπους.

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα