“Τα άστρα χίλιοι καημοί, κι η νύχτα μυρίζει γιασεμί”

Μα ποιος μπορεί να αντισταθεί στο μεθυστικό άρωμα του γιασεμιού; Κανείς! Και είναι λογικό.

Αρκεί να σκεφτούμε ένα ανθισμένο λευκό γιασεμί! Στο μυαλό μας έρχεται ένα δροσερό αεράκι στα καλοκαιρινά απογεύματα, παρέα με μια φρουτοσαλάτα…άντε και κάνα καλό κοκτέιλ που φτιάξαμε με βότανα από τον κήπο. Ή και σε άλλη περίπτωση σκεφτόμαστε «τα θερινά τα σινεμά με αγιόκλημα και γιασεμιά», που λέει ένα ακόμα άσμα.

Το γιασεμί κατάγεται από την κεντρική Ινδία, τα Ιμαλάια, το Θιβέτ και την Κίνα. Από εκεί μεταφέρθηκε στη Β. Αφρική. Οι Άραβες το έφεραν στην Ισπανία και οι Ισπανοί στη Γαλλία και την Ιταλία. Η λατινική λέξη Jasminum προέρχεται από την ελληνική λέξη ιάσμινον (μύρον) που σημαίνει ιασμέλαιο. Ενώ η αραβική προέρχεται από τις αραβικές λέξεις yas (απελπισία) και min (ψέμα).

Επέρασε το γιασεμί κι είπε του κρίνου
– Γεια σου
– Ανάθεμά σε, γιασεμί, εσύ κι η μυρωδιά σου
Καυγάδες με το γιασεμί έβαλε πάλι ο κρίνος, ζηλεύγει ντου τσι μυρωδιές που δεν μυρίζει εκείνος!!!

Και μιας που τα γιασεμιά μοσχοβολάνε τους κήπους, τους δρόμους και τις ψυχές μας… τι θα έλεγες; Πάμε μια βόλτα σε κάτι παραμύθια με μύθους που μας μεθάνε;

Ακολούθησε με…

Παραδόσεις & Μύθοι που μας «μεθάνε»

1. “Το γιασεμί στην πόρτα σου”

Κάποια παράδοση λέει πως όταν ήρθε το γιασεμί στην Ιταλία, ο δούκας της Τοσκάνης μαγεύτηκε από τη μυρωδιά του και διέταξε τον κηπουρό να μη δώσει σε κανέναν άλλον το άνθος του. Εκείνος όμως, έδωσε ένα λουλούδι που ευωδίαζε στην αγαπημένη του, η οποία το φύτεψε. Το φυτό μεγάλωσε και το φτωχό ζευγάρι που αγαπιόταν τόσο πολύ, δεν μπορούσε να παντρευτεί για οικονομικούς λόγους. Και μια μέρα, καθώς περνούσαν δύο πλούσιοι Γάλλοι από εκεί, σαγηνεύτηκαν από το άρωμα και της προσέφεραν μία περιουσία για ένα φυτό. Οι Γάλλοι το έφεραν στη μεσημβρινή Γαλλία, όπου και καλλιεργείται για τη βιομηχανική παραγωγή γιασμινελαίου της αρωματοποιίας. Έτσι η νεαρή Ιταλίδα, πλούσια πια, έγινε το ταίρι του αγαπημένου της, τραγουδώντας: Ανθίσαμε για μας τα γιασεμιά κι οι δυo μας οι καρδιές γενήκαν μια!

2. “Η ευτυχία της ζωής”

Οι κόρες της Τοσκάνης για ανάμνηση, την ημέρα του γάμου τους στολίζονται με γιασεμιά γιατί πιστεύουν ότι αυτά θα φέρουν την ευτυχία της ζωής τους.

3. “Το άρωμα σου, μέθυσε την ψυχή μου”

Ένα κινέζικος μύθος μας λέει για έναν νέο αυτοκράτορα που ανέβαινε στον θρόνο της Κίνας. Αποφάσισε λοιπόν, να παντρευτεί μια από τις έξι κόρες του ανδρείου στρατηγού του αλλά επειδή ήταν καλές και οι έξι δεν ήξερε ποια να διαλέξει και με ποιο κριτήριο. Έτσι σκέφτηκε να διαλέξει όποια του πήγαινε ένα λουλούδι, που θα ξεχώριζε και θα τον συγκινούσε περισσότερο από τα άλλα.

Η πρώτη σκέφτηκε να του πάει ένα τριαντάφυλλο, η δεύτερη ένα γαρύφαλλο, η τρίτη έναν κρίνο, η τέταρτη ένα χρυσάνθεμο, η πέμπτη μια ντάλια. Η μικρότερη κοπέλα, που την έλεγαν Για-Σε-Μι, δεν ήξερε τι να του πάει γιατί οι αδερφές της είχαν διαλέξει τα καλύτερα λουλούδια.

Ένα πρωί είδε ξαφνικά ένα πουλάκι που κρατούσε ένα ανθισμένο κλαδάκι που μύριζε υπέροχα και αμέσως αποφάσισε να του προσφέρει αυτό το λουλούδι. Στον αυτοκράτορα άρεσαν όλα τα λουλούδια και ευχαρίστησε τα κορίτσια, όμως όταν μύρισε το λουλούδι της μικρότερης κόρης, η ευωδία έφτασε ως την ψυχή του. Έτσι διάλεξε αυτή για γυναίκα του, ονόμασε το γιασεμί με το όνομα της και το φύτεψε στον κήπο του.

Το ξέρεις ότι το αιθέριο έλαιο του γιασεμιού είναι το πιο ανυψωτικό από όλα; Έχει ζεστό, πλούσιο, σαγηνευτικό και εξωτικό άρωμα που χαλαρώνει τα κακά συναισθήματα. Αποτελεί απαραίτητο συστατικό σχεδόν όλων των αρωμάτων και έχει ευεργετικές ιδιότητες στην ψυχή και το σώμα.

Το γιασεμί δεν άφησε ασυγκίνητους ούτε τους ποιητές:

  • Κάποτε θα αποδίδουμε δικαιοσύνη μ’ ένα άσπρο ή μ’ ένα γιασεμί, γράφει ο Λειβαδίτης.
  • Μοσκοβολάει η νύχτα γιασεμί κι ελπίδα – είναι τα χνάρια σου, Μενέλαε, γράφει ο Ρίτσος για τον Λουντέμη.
  • Κι άλλη καμία δεν είναι ανθάδα, όνειρο ασπράδα, μάγια ευωδιά… Τα γιασεμιά λιποθυμιά, γράφει ο Παλαμάς.
  • Έτσι μιλώ για σένα και για μένα, επειδή σ’ αγαπώ και στην αγάπη ξέρω να μπαίνω σαν πανσέληνος από παντού, για το μικρό το πόδι σου μες στ’ αχανή σεντόνια… Να μαδάω γιασεμιά, γράφει ο Ελύτης.

Ο θαυμασμός των λαών προς το γιασεμί…

  • Στην Ινδία αποκαλείται ‘’Βασίλισσα της Νύχτας’’, λόγω του μεθυστικού αρώματος που απελευθερώνεται τη νύχτα
  • Η Δαμασκός της Συρίας το έχει ως σύμβολό της και ονομάζεται “πόλη του γιασεμιού”
  • Στην Ταϋλάνδη αποτελεί σύμβολο της μητρότητας
  • Στην Τυνησία, η αλλαγή προέδρου το 1987 και μια επανάσταση το 2011 ονομάστηκαν “επανάσταση των γιασεμιών”
  • Στην Κίνα οι αγώνες υπέρ της δημοκρατίας το 2011, το είχαν ως σύμβολο τους
  • Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές φυτού αυτού σε αιγυπτιακά κείμενα, περσικά και κινεζικά.

Το γιασεμί το συναντάμε πολύ σε κήπους και μπαλκόνια ως καλλωπιστικό αρωματικό φυτό. Το σκούρο πράσινο φύλλωμα του καλύπτει φράχτες ή πέργκολες χαρίζοντας ομορφιά και ευωδία.

Διάβασε ακόμη:

Τα είδη του γιασεμιού

Γιασεμί: Περιγραφή & Καλλιέργεια του μεθυστικού φυτού

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα