Γνωρίζεις ότι το μέλι περιέχει ένζυμα τα οποία προωθούν την ανάπτυξη των ριζών στα φυτά;

Είναι αλήθεια. Πολλοί άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει επιτυχώς για ρίζες με μοσχεύματα. Μπορείς να το δοκιμάσεις κι εσύ.

Πώς το μέλι δυναμώνει τη ρίζα του φυτού

Γνωρίζουμε όλοι ότι το μέλι έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι τελικά ένα φυσικό αντισηπτικό και περιέχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Αυτοί είναι οι δύο κύριοι λόγοι που πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ρίζας του φυτού. Στην πραγματικότητα, λέγεται πως μόνο 1 κουταλιά της σούπας του μελιού, περιέχει περίπου 64 θερμίδες και 17 γραμμάρια υδατανθράκων, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τα σάκχαρα. Έτσι φαίνεται να παρέχει στα φυτά την απαραίτητη ώθηση, ακριβώς όπως και σε εμάς.

Εκτός από το ότι υπάρχουν πολλοί πιθανοί παράγοντες το φυτό να ριζοβολίσει, πιστεύεται ακόμη ότι η χρήση μελιού για μοσχεύματα βοηθάει στην προστασία από τα βακτηριακά ή μυκητιακά προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπει στα μικρά μοσχεύματα να παραμείνουν υγιή και δυνατά.

Ίσως θέλεις να δοκιμάσεις αυτά τα φυσικά μέσα στα φυτά σου. Κάνε το δικό σου πείραμα και βρες αυτό που λειτουργεί καλύτερα.

Για να ξεκινήσεις, σου έχω εδώ ένα μείγμα από μέλι/νερό για τα μοσχεύματα σου (μπορεί να προσαρμοστεί όπως είναι απαραίτητο).

  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

Το καθαρό ή ακατέργαστο μέλι, λέγεται ότι είναι καλύτερο από εκείνο που αγοράστηκε από το κατάστημα (το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία/παστερίωση, αφαιρώντας έτσι τις ωφέλιμες ιδιότητες) και αποδίδει τα καλύτερα αποτελέσματα. Γι’ αυτό και συνήθως οι περισσότεροι προτιμούμε να παίρνουμε από καλλιεργητή. Έτσι, όταν αγοράζεις μέλι από μαγαζί, βεβαιώσου ότι η ετικέτα διευκρινίζει ότι είναι “ακατέργαστο” ή “καθαρό” μέλι.

  • 2 φλιτζάνια βραστό νερό

Ανακάτεψε το μέλι με το βραστό νερό (μην βράσεις το μέλι) και άφησε το να κρυώσει. Τοποθέτησε το μείγμα σε ένα αεροστεγές δοχείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση, αποθηκεύοντας το κάπου μακριά από το φως. Αυτό το μείγμα μπορεί να κρατήσει μέχρι δύο εβδομάδες.

Πώς να ριζώσουν τα μοσχεύματα με μέλι

Όταν πια είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς το μείγμα σου, θα πρέπει να προετοιμάσεις τα μοσχεύματα και τη γλάστρα.

Τα μοσχεύματά σου πρέπει να είναι 15-30 εκ. και να κόβονται περίπου σε γωνία 45 μοιρών. Έπειτα, βούτηξε κάθε κομμένο μόσχευμα στο μείγμα μελιού και στη συνέχεια «κόλλησε» το στο κέντρο της γλάστρας. Το μέλι για τα μοσχεύματα είναι αποτελεσματικό είτε το μόσχευμα τοποθετηθεί σε χώμα/έδαφος είτε σε νερό.

Στο χώμα: είναι πιο εύκολο και βοηθητικό να κάνεις μία τρύπα σε κάθε μόσχευμα με ένα μολύβι ή με το δάχτυλό. Επίσης, φρόντισε το χώμα να είναι υγρό.

Κατά τη ριζοβολία στο νερό: τοποθέτησε το κομμένο μόσχευμα απευθείας στο νερό αμέσως μετά από το βούτηγμα που του έχεις κάνει στο μέλι.

Μόλις λοιπόν βουτήξεις τα μοσχεύματα στο μέλι και μετά τα τοποθετήσεις στη γλάστρα, απλά περίμενε να ξεκινήσουν να ριζοβολούν Αυτό θα πρέπει να γίνει σε μια εβδομάδα περίπου.

Πώς εξαρτάται η ζωή μας από τις μέλισσες;

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα