Μάθε πώς να φτιάξεις ένα “σπιτικό” θερμοκήπιο βοτάνων και ποιες είναι μερικές από τις καλύτερες ποικιλίες βοτάνων που ευδοκιμούν σε ένα περιβάλλον θερμοκηπίου.

Αν το περιβάλλον που ζεις περιλαμβάνει παγωμένους και ψυχρούς μήνες, όπως εμείς στη Βόρεια Ελλάδα, τότε πιθανότατα να πιστεύεις ότι ποτέ δε θα είσαι σε θέση να αναπτύξεις έναν επιτυχημένο βοτανικό κήπο.

Η απάντηση στο πρόβλημά σου είναι: ένα “σπιτικό” θερμοκήπιο βοτάνων!

Τι είναι το θερμοκήπιο βοτάνων και πώς βοηθάει τα φυτά σου;

Τα θερμοκήπια παρέχουν ένα τεχνητό περιβάλλον που είναι ιδανικό για την καλλιέργεια ευαίσθητων φυτών. Η χρήση ενός θερμοκηπίου για την καλλιέργεια βοτάνων μπορεί να επεκτείνει την εποχή καλλιέργειας και φυσικά, να αυξήσει την ποικιλία των φυτών που καλλιεργείς.

Αν χρησιμοποιείς ένα “σπιτικό” θερμοκήπιο βοτάνων, μπορείς να ελέγχεις τη θερμότητα, την υγρασία και τη σκιά για τα φυτά σου, δίνοντάς τους το ιδανικό περιβάλλον για να μεγαλώσουν.

Το θερμοκήπιο μπορεί να προστατεύσει τα ευαίσθητα ετήσια φυτά από εξαιρετική θερινή θερμότητα και από χειμερινές καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, το θερμοκήπιο επεκτείνει την εποχή και επιτρέπει στα φυτά σου να αναπτυχθούν νωρίτερα και αργότερα στη σεζόν.

Το κλειδί για να αξιοποιήσεις στο έπακρο το θερμοκήπιο σου είναι να το ρυθμίσεις πριν προσθέσεις ένα φυτό.

Εγκατέστησε ένα σύστημα ψεκασμού και αυτόματους εύκαμπτους σωλήνες για να εξασφαλίσεις σταθερή παροχή υγρασίας στα φυτά σου. Τα βότανα αποτυγχάνουν για πολλούς λόγους, αλλά η έλλειψη επαρκούς υγρασίας είναι από τα πιο κοινά. Με ένα αυτόματο σύστημα που δίνει μια κανονική, μικρότερη παροχή νερού κάθε μέρα, θα είσαι σίγουρος για τη σταθερή ανάπτυξη των βοτάνων.

Επιπλέον ένα τέτοιο σύστημα με λάστιχα είναι αρκετά φτηνό και εύκολο στην εγκατάσταση. Μπορείς να συμβουλευτείς τον γεωπόνο της γειτονιάς σου και θα σου μιλήσει για το κόστος και για την ευκολία που σου προσφέρει.

Ένα άλλο βασικό κλειδί για την καλή και σωστή ανάπτυξη των βοτάνων σε θερμοκήπιο, είναι ένα σύστημα σκίασης των φυτών.

Εάν χτίζεις ένα νέο θερμοκήπιο, μην δημιουργήσεις στέγη κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από γυαλί ή πλεξιγκλάς. Μερικοί φεγγίτες ή εγκαταστάσεις τύπου ηλιοροφής είναι εξαιρετικές για την κυκλοφορία του αέρα, αλλά τα περισσότερα βότανα χρειάζονται σκίαση από την ηλιοφάνεια ενός ζεστού και λαμπερού απογεύματος. Αν το θερμοκήπιο σου είναι ήδη χτισμένο, δημιούργησε ένα σύστημα σκίασης με νάιλον και άγκιστρα ή σκρατς για να το προσθέσεις στην οροφή. Αυτό το σύστημα θα είναι εύκολο να συνδεθεί και να αφαιρεθεί, ανάλογα με τις ανάγκες των φυτών σου.

Το κόστος είναι επίσης μικρό και μπορείς κι αυτό να το προμηθευτείς από έναν γεωπόνο ή να βρεις μια λύση στο διαδίκτυο.

Φτιάξε το δικό σου "σπιτικό" θερμοκήπιο βοτάνων

Ποια βότανα μπαίνουν συνήθως σε θερμοκήπιο;

Η αλήθεια είναι ότι αφού θα μπεις στον κόπο να φτιάξεις το θερμοκήπιο, φυσικά θα φυτέψεις και λαχανικά και αρωματικά φυτά. Όχι επειδή το λέω εγώ, αλλά επειδή θα λατρέψεις τη διαδικασία. Για να δούμε μαζί ποια αρωματικά φυτά θα προτιμήσεις.

Τα καλύτερα βότανα για την ανάπτυξη σε θερμοκήπιο είναι τα ετήσια που είναι πολύ ευαίσθητα για τον μέσο κήπο. Βέβαια, μπορείς να βάλεις οποιοδήποτε βότανο θέλεις να καλλιεργείς περισσότερο από την εποχή του. Μερικά από τα πιο κοινά βότανα που καλλιεργούνται σε ένα θερμοκήπιο περιλαμβάνουν:

  • Βασιλικός
  • Σχοινόπρασο
  • Κόλιανδρος
  • Άνηθος
  • Μαϊντανός
  • Χαμομήλι
  • Μέντα – είναι ένα ιδανικό φυτό για θερμοκήπιο. Επειδή όμως είναι επεμβατικό (απλώνεται γύρω και πάνω σε άλλα φυτά), θα πρέπει σχεδόν πάντα να φυτεύεται πρώτα σε κάποια γλάστρα/δοχείο. Η καλλιέργεια μέντας στο θερμοκήπιο σου, θα σου επιτρέψει να πειραματιστείς με τις εκατοντάδες διαφορετικές ποικιλίες μέντας που είναι διαθέσιμες στον εγχώριο καλλιεργητή.

Όταν καλλιεργείς έναν κήπο με βότανα, μπορείς να απολαμβάνεις φρέσκα βότανα όλο τον χρόνο. Αυτό σημαίνει: μεθυστικά αρώματα, ομορφιά στον κήπο σου, γεύση στην κουζίνα σου, τσάι στο φλιτζάνι σου και καλή υγεία. Και πάντα μπορείς να αποθηκεύεις το μέρος του φυτού που θέλεις, ώστε να έχεις όλο τον χρόνο για τη μαγειρική και το τσάι σου.

Πώς να φροντίσεις τα βότανα στις γλάστρες τον χειμώνα