Μα πραγματικά τώρα, υπάρχει δανειστική βιβλιοθήκη σπόρων;

Ω ναι!

Με απλά λόγια, μια βιβλιοθήκη σπόρων είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται – δανείζει σπόρους στους κηπουρούς. Μια τέτοια βιβλιοθήκη λειτουργεί πολύ σαν την παραδοσιακή, που δανείζει τα βιβλία της στους αναγνώστες και τους κάνει χαρούμενους.

Ποια πλεονεκτήματα έχεις από μια βιβλιοθήκη σπόρων;

  • είναι ένας τρόπος για να διασκεδάσεις
  • σου δίνει την ευκαιρία να χτίσεις κοινότητα με τους συναδέλφους κηπουρούς
  • μπορείς να υποστηρίξεις ανθρώπους που είναι νέοι στον κόσμο της κηπουρικής
  • διατηρεί και αποθηκεύει σπάνιους και ποιοτικούς σπόρους

Πώς λειτουργεί η βιβλιοθήκη σπόρων;

Μια βιβλιοθήκη σπόρων χρειάζεται αρκετό χρόνο και προσπάθεια για να γίνει, αλλά ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί είναι πολύ απλός: οι κηπουροί “δανείζονται” τους σπόρους από τη βιβλιοθήκη κατά το χρόνο φύτευσης. Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, αποθηκεύουν σπόρους από τα φυτά και επιστρέφουν ένα μέρος των σπόρων στη βιβλιοθήκη. Φυσικά όποιος διατίθεται, μπορεί να κάνει τη δική του δωρεά σπόρων.

Πώς να φτιάξεις τη δική σου βιβλιοθήκη σπόρων

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να εξετάσεις πριν ξεκινήσεις τη δημιουργία μίας τέτοιας βιβλιοθήκης.

1. Παρουσίασε την ιδέα σου σε μια τοπική ομάδα, όπως ένα κλαμπ κηπουρών ή έμπειρους κηπουρούς. Υπάρχει πολλή δουλειά, έτσι θα χρειαστείς μια ομάδα ενδιαφερομένων.

2. Φρόντισε – φροντίστε όλοι μαζί – για έναν άνετο χώρο, όπως ένα κοινοτικό κτίριο. Συχνά, οι πραγματικές παραδοσιακές βιβλιοθήκες είναι πρόθυμες να αφιερώσουν ένα χώρο για μια βιβλιοθήκη σπόρων, γιατί δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο.

3. Συγκέντρωσε τα υλικά σου. Θα χρειαστείς ένα ανθεκτικό ξύλινο ντουλάπι με διαχωριστικά συρτάρια, ετικέτες, εύρωστους φακέλους για τους σπόρους, σφραγίδες ημερομηνίας και μαξιλάρια σφραγίδων. Τα τοπικά καταστήματα υλικού, τα κέντρα κήπου ή άλλες επιχειρήσεις ενδέχεται να είναι πρόθυμα να δωρίσουν υλικά.

4. Θα χρειαστείς επίσης, έναν επιτραπέζιο υπολογιστή με μια βάση δεδομένων σπόρων (ή άλλο σύστημα παρακολούθησης). Δωρεάν βάσεις δεδομένων ανοικτού κώδικα είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

5. Ρώτησε τους τοπικούς κηπουρούς για δωρεές σπόρων. Μην ανησυχείς καθόλου αν στην αρχή δεν υπάρχει μια τεράστια ποικιλία σπόρων. Ξεκίνησε με μικρούς. Άλλωστε, το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο (χρόνος εξοικονόμησης σπόρων) είναι η καλύτερη στιγμή για να ζητήσεις σπόρους.

6. Αποφάσισε για τις κατηγορίες των σπόρων σου. Πολλές βιβλιοθήκες χρησιμοποιούν “εξαιρετικά εύκολες”, “εύκολες” και “δύσκολες” ταξινομήσεις για να περιγράψουν το επίπεδο δυσκολίας που σχετίζεται με τη φύτευση, την καλλιέργεια και την εξοικονόμηση των σπόρων. Θα πρέπει επίσης να διαιρέσεις τους σπόρους από τον τύπο του φυτού (λουλούδια, λαχανικά, βότανα κλπ. ή πολυετή φυτά, ετήσια ή ανά διετία).

7. Σχεδίασε το σύστημα όπως λειτουργεί καλύτερα για σένα και τους δανειολήπτες σου. Καθόρισε τους βασικούς κανόνες. Για παράδειγμα, θέλεις να καλλιεργούνται όλοι οι σπόροι βιολογικά; Είναι τα φυτοφάρμακα εντάξει;

8. Συγκέντρωσε μια ομάδα εθελοντών. Θα χρειαστείς ανθρώπους να στελεχώσουν τη βιβλιοθήκη, να ταξινομήσουν και να συσκευάσουν τους σπόρους. Και φυσικά, χρειάζεσαι δημοσίευση. Μπορείς να προωθήσεις τη βιβλιοθήκη σου καλώντας επαγγελματίες ή έμπειρους κηπουρούς, για να παρέχουν ενημερωτικές παρουσιάσεις ή εργαστήρια.

9. Διέδωσε τη βιβλιοθήκη σου με αφίσες και φυλλάδια. Βεβαιώσου ότι έχεις δώσει ό,τι πληροφορίες χρειάζεται σχετικά με την αποθήκευση, τον δανεισμό και τη χρήση των σπόρων!

Και καλή διασκέδαση!

#ΚαλλιεργουμεΣυνηθειες

Διάβασε ακόμη:

Δημόσιες βιβλιοθήκες μοιράζουν σπόρους και γίνονται “Βιβλιοθήκες Σπόρων”

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός με σπόρους

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα