Και αφού έχουμε αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα το πώς να γυμνάσεις το σώμα σου εύκολα αλλά και το πώς η άθληση δίνει εντολή στον εγκέφαλο να μειώσει την όρεξη (σύμφωνα με την έρευνα του Jo), τώρα θα δούμε πώς μπορείς να γυμνάσεις τον εγκέφαλο σου.

Και θα ξεκινήσω με το κλισέ “νους υγιής εν σώματι υγιεί”,

όπως ακριβώς διδαχτήκαμε από την αρχαία ελληνική ιατρική.

9 tips για να γυμνάσεις τον εγκέφαλο σου

Ακριβώς όπως η άθληση του σώματος είναι άκρως απαραίτητη, έτσι είναι και η άθληση του εγκεφάλου.

Άλλωστε, τι είναι ένα καλό και υγιές σώμα χωρίς έναν υγιή εγκέφαλο;

Δε χρειάζεται να είσαι επιστήμονας πυραύλων και χημικών ενώσεων για να γυμνάσεις τον εγκέφαλο σου και να αυξήσεις την παραγωγικότητα.

Κράτα την έμπνευση

Βρες κίνητρο. Ασχολήσου με κάτι που σε εμπνέει, γιατί όταν ευχαριστιέσαι εσύ τότε ευχαριστιέται και ο εγκέφαλος σου και παράγει ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι απλή οργανική ουσία που δρα στον εγκέφαλο ως νευροδιαβιβαστής, μια ουσία που χρησιμοποιείται από τα νευρικά κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Και όταν σου έρχεται η έμπνευση, ποτέ μη την αφήνεις.

1. Αθλήσου – ασκήσου?‍♂️

Ήξερες σίγουρα ότι θα είναι το Νο1 στη λίστα. Η άσκηση βοηθάει ξεκάθαρα στις δεξιότητες της μνήμης, τη σκέψη, τη συγκέντρωση και τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Και φυσικά, στη διάθεση. Δες εδώ: Βρες χρόνο για άθληση – Tips για να τη βάλεις εύκολα στη ζωή σου

Η αερόβια άσκηση ωφελεί τον εγκέφαλο με τους εξής τρόπους:

  • Μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Η τακτική αερόβια άσκηση είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης της νόσου του Alzheimer, της πιο κοινής μορφής άνοιας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας έχουν μικρότερο κίνδυνο να υποχωρήσουν γνωστικά και να πάθουν άνοια.

  • Μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους

Αρκετές κλινικές δοκιμές έχουν διαπιστώσει ότι η αερόβια άσκηση μειώνει τα συμπτώματα σε άτομα με κατάθλιψη και άγχος. Η αερόβια άσκηση βελτιώνει επίσης την σωματική ικανότητα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης της κατάθλιψης και των διαταραχών άγχους.

  • Βελτιώνει τις γνωστικές επιδόσεις

Αρκετές μελέτες έχουν βρει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η αερόβια άσκηση και η σωματική ικανότητα, συνδέονται με καλύτερους βαθμούς στο σχολείο και βελτιωμένη απόδοση σε γνωστικά καθήκοντα, όπως δοκιμές μνήμης.

  • Βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου

Η αεροβική άσκηση προκαλεί πολλές βιολογικές διεργασίες που βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι συντάκτες ενός πρόσφατου άρθρου μετά από μελέτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αερόβια άσκηση:

  • αυξάνει το μέγεθος και τη λειτουργία των βασικών εγκεφαλικών περιοχών, όπως ο ιππόκαμπος
  • βοηθάει στον εγκεφαλικό έλεγχο των απαντήσεων στο άγχος
  • μειώνει τη φλεγμονή
  • αυξάνει την αντοχής σε οξειδωτικό στρες

Η άθληση δείχνει να συντηρεί τον εγκέφαλο!

2. Άκου μουσική??

Σε έρευνες, βρέθηκε ότι όταν οι εθελοντές άκουγαν μουσική που τους άρεσε, τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό τους αυξάνονταν. Για να μετρήσουν οι ερευνητές πότε απελευθερωνόταν ντοπαμίνη, κατέγραψαν πότε οι εθελοντές ανατρίχιαζαν. Στην ίδια μελέτη έγινε χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας, η οποία έδειξε ότι η έκκριση ντοπαμίνης αυξανόταν κατά 9% όταν οι εθελοντές άκουγαν τη μουσική που τους άρεσε. Δες εδώ: Πώς θεραπεύει η μουσική – Τι λένε οι ερευνητές

3. Μάθε μια ξένη γλώσσα

Μαθαίνοντας μία ξένη γλώσσα, εκτός του ότι εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου και εκτός του ότι θα σου φανεί χρήσιμη κάποια στιγμή, κρατάς σε εγρήγορση τον εγκέφαλο σου. Είναι μία από τις αγαπημένες μου “γυμναστικές εγκεφάλου”, καθώς αγαπώ ιδιαίτερα τις γλώσσες του κόσμου και τρελαίνομαι να ακούω ανθρώπους να μιλάνε και εγώ να προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω.

4. Διάβασε ένα βιβλίο

9 tips για να γυμνάσεις τον εγκέφαλο σου

Οι λόγοι; Ανεξάντλητα πολλοί! Μιλάς με μία βιβλιοθηκονόμο και αρθρογράφο αυτή τη στιγμή. Ειδικά όσον αφορά την ελληνική λογοτεχνία, έχουμε μία τεράστια γκάμα από αξιόλογα κείμενα και λογοτέχνες μας, που μπορείς να διαβάσεις. Ο κόσμος των βιβλίων είναι μαγικός σου λέω. Και αναλλοίωτος.

5. Ξεκίνα κάποια τέχνη

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι ένα μουσικό όργανο?(θα κρατάς και ωραία συντροφιά στην παρέα σου), η φωτογράφιση?(θα μαγευτείς με το άπειρο της φύσης) ή η ζωγραφική?.

6. Παίξε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι?

Το παιχνίδι θα εμπλουτίσει τις γνώσεις σου, τη στρατηγική σου και τη φαντασία σου. Και επιπλέον θα περάσεις καλά και θα γελάσεις. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι και ένα παζλ?

7. Λύσε σταυρόλεξο

Κάτι που κρατάει σε εξαιρετικά καλή κατάσταση τον εγκέφαλο είναι το σταυρόλεξο. Μη περιμένεις την παραλία και το καλοκαίρι για να το κάνεις, γίνεται εξαιρετικά και στο μπαλκόνι ή τον καναπέ παρέα με τον καφέ σου.

8. Γράψε κάτι✏️

Δε χρειάζεται να είσαι συγγραφέας, ούτε και άλλος ειδικός στο γράψιμο. Γράψε απλά τις σκέψεις σου για να τις αποκρυπτογραφήσεις. Για να σε μάθεις καλύτερα! Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, η τοποθέτηση των λέξεων βοηθάει τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί καλύτερα τα συναισθήματα θυμού, θλίψης και πόνου. Γράψε μια ιστορία, ένα άρθρο, μια εμπειρία.

9. Κάνε διαλογισμό?‍♂️

Ο διαλογισμός δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκος. Βάλε μία απαλή και ανάλαφρη μουσική, κλείσε τα μάτια και συγκεντρώσου στην αναπνοή σου. Και απλά μη κάνεις και μη σκέφτεσαι τίποτα. Κάνε το για 10-15 λεπτά, ώστε να καθαρίσει το μυαλό σου και να νιώσεις αναζωογονημένος. Θα είσαι πιο έτοιμος να κάνεις κάτι που απαιτεί την προσοχή σου. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας και του άγχους.

10. Γέλα γέλα γέλα???

Έτσι, πολλές φορές για να το εμπεδώσουμε!

Γέλα, με την ψυχή σου… γέλα για την ψυχή σου.

Όπως η παραγωγή ντοπαμίνης, οι ενδορφίνες απελευθερώνονται όταν αισθάνεσαι χαρά. Ακριβώς όπως η σωματική άσκηση σε βοηθάει να κάνεις μια δουλειά και να έχεις περισσότερη δύναμη, έτσι το γέλιο γυμνάζει τον εγκέφαλο.

Όταν απελευθερώνονται ενδορφίνες από το γέλιο, ο εγκέφαλός παραμένει υγιής. Η ευτυχία και το γέλιο ρυθμίζει τη διάθεσή και βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου.

Ένας καθηγητής στο Harvard Business School έκανε μια σειρά μελετών σχετικά με τα οφέλη του χιούμορ στο χώρο εργασίας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν ένας εργαζόμενος κάνει ένα αστείο, όχι μόνο φαίνεται ικανός και με αυτοπεποίθηση, αλλά με την πάροδο του χρόνου, βελτιώνει την καριέρα του.

Όταν γελάς, είσαι πιο παραγωγικός και ανοιχτός για να μάθεις περισσότερα, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.

Και δες τι σου άφησα για το τέλος…

11. Βγάλε από τη ζωή σου τους τοξικούς ανθρώπους.

Ξέρεις για ποιους σου μιλάω… για εκείνους που πάντα έχουν ένα πρόβλημα στη λύση! Δε φαντάζεσαι πόσο πίσω κρατάνε τον εγκέφαλο σου.

Και βέβαια μην ξεχνάς να κοιμάσαι επαρκώς, 7-8 ώρες ανά νύχτα. Δες εδώ: Κακός και καλός ύπνος: Πώς επηρεάζουν το σώμα και τον εγκέφαλο

#ΝαΣεΑγαπας

Διάβασε ακόμη:

Βρες χρόνο για άθληση – Tips για να τη βάλεις εύκολα στη ζωή σου

Fat but Fit: γίνεται; Γίνεται!

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα