Στο τρίτο μέρος του άρθρου θα δούμε ακόμη 10 τρόπους να αποφύγεις το κρυολόγημα αυτήν την εποχή. Δες εδώ τα προηγούμενα δύο:

8 τρόποι να αποφύγεις το κρυολόγημα αυτήν την εποχή

9 τρόποι να αποφύγεις το κρυολόγημα αυτήν την εποχή ~ Μέρος 2o

  1. Διατήρησε υγιείς τις ρινικές οδούς σου

Μπορείς να προσθέσεις υγρασία στην ίδια τη μύτη σου. Ο ξηρός αέρας προκαλεί μικρές ρωγμές ή σπάσεις σε αυτό το φράγμα βλεννογόνου, επιτρέποντας στους ιούς να εισβάλλουν πιο εύκολα στο σώμα.

Ρίξε αλατούχες ρινικές σταγόνες για να κρατάς ενυδατωμένες τις ρινικές διόδους σου.

«Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το αλάτι είναι αποτελεσματικό στη μείωση του κρυολογήματος, ενώ αποτελεί μια φυσική θεραπεία χωρίς παρενέργειες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε όλες τις ηλικίες».

  1. Μην επαναχρησιμοποιείς τα χαρτομάντιλα

Το καταλαβαίνω, φύσηξες ελάχιστα τη μύτη σου και θεωρείς πως μπορείς να το ξανα χρησιμοποιήσεις.

Don’t!

«Πέταξέ τα», λένε οι γιατροί με μεγάλη έμφαση

Στην πραγματικότητα δεν θα ξανά μολυνθείς, αφού από τον ίδιο τον ιό αρρωσταίνεις μόνο μια φορά. Μπορείς όμως να αρρωστήσεις τους άλλους στο σπίτι ή το γραφείο και δεν νομίζω πως το θέλεις, σωστά; (12 σημαντικά πράγματα που δε γνωρίζεις για τα μικρόβια)

  1. Κάνε πίσω

Προσοχή σε όποιον βήχει ή φτερνίζεται – σταγονίδια από βλεννογόνο μπορεί να εξαπλωθούν σε όλο το δωμάτιο.

Κάνε πίσω!

Λοιπόν, πόσο μακριά πρέπει να κρατηθείς ακριβώς; «Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι πολύπλευρη και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες – πόσο γρήγορα ταξιδεύει ένας βήχας ή ένα φτάρνισμα, θα έχει σημασία, όπως και ο τύπος του ιού που έχει το άτομο».

Αν και οι ακριβείς εκτιμήσεις ποικίλλουν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σταγονίδια μπορούν να ταξιδέψουν μακρύτερα από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως. Το καλύτερο στοίχημά σου είναι να μείνεις μακριά από οποιονδήποτε εμφανίζεται άρρωστος και προσπάθησε να μην εισπνέεις εάν βήχει ή φτερνίζονται μπροστά σου.

  1. Πάρε τα προβιοτικά σου

Όλο και περισσότερες έρευνες βγαίνουν σχετικά με τη σημασία του μικροβίου του εντέρου (τα καλά βακτήρια στο πεπτικό σου σύστημα) για την ανοσολογική υγεία και την καταπολέμηση του κρυολογήματος.

«Περίπου το 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος προέρχεται από το έντερο, οπότε φροντίζοντας να διατηρούμε μια υγιή ισορροπία καλών βακτηρίων στο έντερο είναι το κλειδί κατά τη διάρκεια της εποχής του κρύου και της γρίπης. Το έντερο περιέχει εκατοντάδες στελέχη καλών βακτηρίων, οπότε επέλεξε ένα προβιοτικό που περιέχει στελέχη που έχουν αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την ανοσοποιητική υγεία. Για παράδειγμα, η ομάδα προβιοτικών Bifidobacterium lactis έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες επιλογές κατά τη διάρκεια της εποχής του κρύου και της γρίπης».

Μην ξεχνάς ότι βρίσκεις πολλά προβιοτικά στο κεφίρ και το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι!

  1. Επίσης, πάρε τα πρεβιοτικά σου

Η έρευνα εξετάζει το ρόλο των πρεβιοτικών καθώς και των προβιοτικών στην ανοσολογική υγεία.

«Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες από μια ποικιλία φυτικών πηγών μπορεί να βοηθήσει στην παροχή πρεβιοτικών, την τροφή που χρειάζονται τα καλά βακτήρια στο έντερο. Έτσι, εάν ταΐζεις καλά τα βακτήρια του εντέρου σου, η θεωρία είναι ότι θα είναι πιο υγιή. Ο στόχος είναι τουλάχιστον 25 έως 38 γραμμάρια ινών την ημέρα».

Καλές πηγές πρεβιοτικών ινών περιλαμβάνουν τα δαμάσκηνα (τρία γραμμάρια ινών ανά μερίδα), ο αρακάς και τα όσπρια (περίπου οκτώ γραμμάρια ινών ανά μερίδα). Επίσης, πρεβιοτικά παίρνεις από τις μπανάνες και τα σπαράγγια.

  1. Μαγείρεψε με κρεμμύδι

Τα κρεμμύδια είναι μια εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών ινών και έχουν επίσης πρόσθετα οφέλη που μπορεί να ενισχύσουν την ικανότητα του σώματός σου να καταπολεμά τα κρυολογήματα.

«Τα κρεμμύδια μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνοντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου στα κύτταρα. Το νιτρικό οξείδιο είναι μια χημική ένωση που εμπλέκεται σε πολλά διαφορετικά συστήματα στο σώμα – προστατεύοντας την καρδιά σου». (δες εδώ 5 καλούς λόγους να τρως κρεμμύδι και μία συνταγή)

  1. Μείωσε το αλκοόλ

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε τακτική βάση μπορεί να καταστέλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθιστώντας μας πιο ευάλωτους στην ασθένεια. Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και μια περίοδος υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει την ικανότητα του σώματός μας  να αποτρέψει τις λοιμώξεις.

«Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον φυσικό κύκλο ύπνου σου και να προκαλέσει τη διακοπή του. Όταν ο ύπνος είναι μειωμένος, η ανοσολογική σου απόκριση μπορεί να εξασθενίσει και ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί επίσης να αυξηθεί».  Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι παρεμβαίνει στον ύπνο REM, το στάδιο αποκατάστασης στο οποίο αποθηκεύονται οι μνήμες. (δες εδώ πώς επηρεάζουν το σώμα και τον εγκέφαλο ο καλός και ο κακός ύπνος)

  1. Βάλε στη ζωή σου το τσάι

«Το τσάι, ειδικά το πράσινο τσάι, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προστατεύσουν από τα κρυολογήματα. Τα έξι κύρια αντιοξειδωτικά στο πράσινο τσάι βρέθηκαν ότι μπορεί να βοηθήσουν στον αποκλεισμό διαφορετικών φάσεων μόλυνσης στα κύτταρα από έναν ιό, να τον αποδυναμώσουν και να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης».

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος ή της γρίπης έως και δύο ημέρες.

Δεν πίνεις τσάι; «Γενικά τα ζεστά ροφήματα μπορούν να προσφέρουν οφέλη, καθώς η θερμή θερμοκρασία μπορεί να ανοίξει ρινικά περάσματα και να προωθήσει την υγιή βλεννογόνο λειτουργία». (δες εδώ: πόσιμο ζεστό νερό-τι συμβαίνει όταν ζεσταίνουμε το μέσα μας)

  1. Κάν’ το με μέλι

Από εκείνες τις παλιές, παραδοσιακές, σπιτικές θεραπείες της γιαγιάς!

Μπορείς να φτιάξεις ένα καταπραϋντικό φλιτζάνι τσάι και να το κάνεις ακόμη πιο προστατευτικό από τα συμπτώματα του κρύου προσθέτοντας λίγο μέλι.

«Μέσα από τις έρευνες, διαπιστώθηκε πως το μέλι μπορεί να λειτουργήσει ως κατασταλτικό του βήχα καλύτερα από το συνηθισμένο φάρμακο για το βήχα βελτιώνοντας παράλληλα τον ύπνο. Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι το μέλι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες δεν θα αποτρέψουν το κοινό κρυολόγημα (έναν ιό) αλλά μπορούν να αποτρέψουν τον ξηρό λαιμό και να προστατεύσουν από επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από κρυολόγημα, όπως λοιμώξεις του αυτιού».

Μη δίνεις μέλι σε παιδιά κάτω του ενός έτους, λόγω του κινδύνου αλλαντίασης.

Εδώ θα βρεις τα πάντα για το μέλι μέσα από τις έρευνες.

10. Φάε τα λαχανικά σου

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα λαχανικά είναι καλά και μπορούν να δώσουν ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι προστατευτική κατά τη διάρκεια της εποχής του κρυολογήματος και της γρίπης, καθώς υποστηρίζει την ανοσολογική υγεία και δεδομένου ότι τα λαχανικά είναι πλούσια σε πολλά αντιοξειδωτικά -συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α και της βιταμίνης C- η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά μπορεί να προσφέρει πρόσθετη προστασία από τα κρυολογήματα και τη γρίπη».

Επιπλέον, αντιοξειδωτικές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή, που βρίσκονται σε έντονα χρωματισμένα φρούτα και λαχανικά, έχουν αποδειχθεί σε μελέτες για τη μείωση του κινδύνου κρυολογήματος. Δες εδώ: Τα “φάρμακα” της φύσης με φρούτα και λαχανικά

Με πληροφορίες από το Reader’s Digest

#ΝαΣεΦροντιζεις

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα