Εκτός από τον ήλιο, το πότισμα και τις υπόλοιπες φροντίδες, υπάρχουν 2 μυστικά που βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη των φύλλων των αρωματικών φυτών και βοτάνων σου.

Όταν έχεις έναν βοτανικό κήπο – αυτό σημαίνει κήπος στην αυλή ή στη γλάστρα στο μπαλκόνι ή σε εσωτερικό χώρο ή σε θερμοκήπιο – τότε αυτό που θέλεις είναι ένας μεγάλος κήπος με μεγάλες και θαμνώδεις εγκαταστάσεις. Τα φυτά σου από την άλλη πλευρά, έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους. Θέλουν να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να παράγουν φύλλα και έπειτα σπόρους.

Πώς λοιπόν ένας κηπουρός ξεπερνά τις βασικές προτροπές ενός φυτού για να εκπληρώσει τις δικές του ιδέες για μεγαλύτερα φυτά;

Τι μπορείς να κάνεις για να έχεις σωστή ανάπτυξη των φύλλων;

  1. Το τσίμπημα

Τι εννοώ όταν λέω τσίμπημα. Πρόκειται για την απομάκρυνση ενός ανώτερου τμήματος του βλαστού του βοτάνου. Αυτό γίνεται προκειμένου να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη νέων φύλλων από τα χαμηλότερα αδρανή βλαστάρια/φύτρες των φύλλων.

Αν κοιτάξεις ένα βότανο, θα δεις ότι στο σημείο που ενώνεται το φύλλο με τον βλαστό, υπάρχει ένα μικρό κομματάκι. Αυτό είναι ένα αδρανές βλαστάρι/φύτρα. Όσο υπάρχει ανάπτυξη πάνω από αυτό, τα κατώτερα βλαστάρια δε θα αυξηθούν. Όμως, εάν ο βλαστός πάνω από μια φύτρα αφαιρεθεί, το φυτό σηματοδοτεί τις φύτρες που βρίσκονται πλησιέστερα προς τον ελλιπή βλαστό για να αναπτυχθούν.

Δεδομένου ότι ένα φυτό παράγει κανονικά αυτά τα αδρανή βλαστάρια σε ζεύγη, όταν κόβεις τον βλαστό, δύο φύτρες θα αρχίσουν να παράγουν δύο νέους μίσχους. Αν κάνεις αυτήν την πρακτική αρκετές φορές, θα υπάρχει σωστή ανάπτυξη των φύλλων και τα φυτά σου θα έχουν μεγάλα και πυκνά φύλλα.

Το σκόπιμο τσίμπημα πρέπει να γίνεται όταν το φυτό είναι μικρό ή σε περιόδους που δε συγκομίζεται πολύ. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αφαιρείς το άνω μικρό τμήμα του βλαστού, μία φορά την εβδομάδα περίπου. Με αυτή την αφαίρεση, οι αδρανείς φύτρες αρχίζουν να μεγαλώνουν.

  1. Η συγκομιδή

Η συγκομιδή είναι μάλλον εύκολη, καθώς είναι το σημείο ανάπτυξης των βοτάνων. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συλλέξεις τα μέρη του φυτού όταν είναι έτοιμα, και η Μητέρα Φύση θα φροντίσει για τα υπόλοιπα. Μην ανησυχείς!

Δε θα βλάψεις τα φυτά σου όταν τα συγκομίζεις, γιατί πολλοί νέοι καλλιεργητές-κηπουροί φοβούνται ότι τα βλάπτουν. Ίσα ίσα που τα φυτά, το χρειάζονται κάτι τέτοιο ώστε να αυξηθούν ξανά ισχυρότερα και καλύτερα.

Το τσίμπημα και η συγκομιδή δεν βλάπτουν τα βότανα σου. Αντιθέτως, τα φυτά σου θα γίνουν μεγαλύτερα και πιο υγιή εάν αφιερώσεις χρόνο για τσίμπημα και συλλογή τακτικά.