Είναι πολύ εύκολο να φυτέψουμε αρωματικά φυτά σε γλάστρα

Τα αρωματικά φυτά είναι από τα πιο εύκολα φυτά για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με την κηπουρική. Φυτεύονται εύκολα στη γλάστρα, στο μπαλκόνι, στον κήπο, ακόμα και στην κουζίνα μας αν είναι φωτεινή και μας χαρίζουν τη νοστιμιά και τα αρώματά τους όλο το χρόνο.

Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να κόβεις τα δικά σου αρωματικά φυτά, τα βότανα και τα μυρωδικά και να τα προσθέτεις στις σαλάτες σου, στα φαγητά σου, στο τσάι ή ακόμη και στο νερό σου. Κακά τα ψέματα, αν έχεις φρέσκα μυρωδικά στη γλάστρα σου θα τα καταναλώνεις εσύ και η οικογένειά σου πολύ συχνά.

Πάμε να δούμε λοιπόν όλες τις λεπτομέρειες και να μάθουμε πώς να φυτεύουμε αρωματικά φυτά σε γλάστρα.

Τι θα χρειαστούμε

  • Μερικές γλάστρες ή ζαρντινιέρες
  • Χαλίκι
  • Χώμα

Τι γλάστρες και τι χώμα χρησιμοποιούμε για τα αρωματικά φυτά

Ανάλογα με το φυτό, επιλέγουμε γλάστρες κατάλληλου μεγέθους. Ο μαϊντανός και ο άνηθος αρκούνται σε γλάστρες με βάθος 10-20 εκατοστά, ενώ για τα υπόλοιπα φυτά χρησιμοποιούμε πιο μεγάλες γλάστρες, βάθους 25-30 εκατοστών. Ειδικά το δεντρολίβανο και η λεβάντα που κάνουν βαθιά ρίζα χρειάζονται μεγάλες γλάστρες.

Στον πάτο της γλάστρας βάζουμε χαλίκι για να γίνεται καλή αποστράγγιση του νερού κατά το πότισμα.

Έπειτα γεμίζουμε με καλό φυτόχωμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κομπόστ και περλίτη για να αερίζονται οι ρίζες.

Ποια εποχή φυτεύουμε αρωματικά φυτά

Γενικά κατάλληλη εποχή φύτευσης για τα αρωματικά φυτά είναι η άνοιξη, μόλις περάσουν οι παγωνιές και το φθινόπωρο.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις σε φως και ήλιο

Την άνοιξη και το φθινόπωρο τα φυτά μας χρειάζονται ήλιο και ζέστη, ενώ το καλοκαίρι προτιμούν τη δροσιά του μπαλκονιού μας.

Φυτεύουμε σε μέρος που είναι προφυλαγμένο από τον αέρα και κατά προτίμηση όχι σε βορινό μπαλκόνι, γιατί ο βοριάς μπορεί να τα κάψει.

Πώς πολλαπλασιάζουμε τα αρωματικά φυτά

Τα βότανα και τα αρωματικά φυτά πολλαπλασιάζονται είτε με σπόρους (μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας σπορείο) είτε με μοσχεύματα είτε με διαίρεση των φυτών.

Αν δεν φτιάξαμε δικό μας σπορείο, αλλά θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σπόρους, τους ρίχνουμε στην επιφάνεια του χώματος και σκεπάζουμε με χώμα 1 εκατοστού. Μέχρι να φυτρώσουν φροντίζουμε το χώμα να είναι πάντα ελαφρά υγρό.

Αν αγοράσουμε έτοιμα φυτά, απλά τα μεταφυτεύουμε.

Μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας μοσχεύματα από άλλα φυτά, αν θέλουμε μια πολύ οικονομική λύση. Κόβουμε από τα έτοιμα φυτά κλαδάκια μήκους 10 εκατοστών περίπου και αφαιρούμε ότι φύλλο υπάρχει στη βάση του κλαδιού, αφήνοντας μόνο μερικά φυλλαράκια στην κορυφή. Φυτεύουμε σε γλάστρα την οποία τοποθετούμε σε φωτεινό μέρος, ποτίζουμε τόσο ώστε το χώμα να είναι πάντα ελαφρά υγρό και σε 2 μήνες τα φυτά μας θα έχουν αναπτύξει το δικό τους ριζικό σύστημα.

Αυξάνουμε τις πιθανότητες να «πιάσουν» τα φυτά μας, αν χρησιμοποιήσουμε μια ορμόνη ριζοβολίας.

Κάθε πότε ποτίζουμε

Τα αρωματικά φυτά είναι ευαίσθητα στην πολλή υγρασία, καθώς σαπίζει εύκολα η ρίζα τους. Φροντίζουμε πάντα να είναι το χώμα ελαφρά υγρό και ποτέ παραποτισμένο. Είναι προτιμότερο να κάνουμε συχνά ποτίσματα με μικρή ποσότητα νερού, κάθε φορά που βλέπουμε το χώμα στεγνό.

Συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο ποτίζουμε 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, ενώ το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες 2 ή 3 φορές.

Χρειάζονται λίπασμα τα αρωματικά φυτά;

Τα βότανα και τα μυρωδικά, γενικά δεν έχουν απαιτήσεις σε λίπανση. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε λίγη κοπριά ή κάποιο βιολογικό λίπασμα 1 φορά το μήνα, την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Προσοχή όμως! Υπερβολική λίπανση τους κάνει κακό, καθώς μπορεί να κάψει τα φύλλα και να τα κάνει ευαίσθητα στους μύκητες. Αποφεύγουμε τα αζωτούχα λιπάσματα γιατί μειώνουν την περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια.

Πώς κλαδεύουμε τα αρωματικά φυτά

Κλαδεύουμε τα φυτά που έχουμε από προηγούμενες χρονιές κάθε άνοιξη για να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν καλύτερα. Αφαιρούμε λοιπόν τα ξερά και αδύναμα κλαδάκια, και κορφολογούμε τους βλαστούς στα πλάγια των φυτών.

Tip! Στο τέλος του καλοκαιριού κόβουμε τα ξερά άνθη για να έχουμε και μια δεύτερη συγκομιδή το φθινόπωρο.

Άντε λοιπόν να γεμίσουμε τα σπίτια μας και τα μπαλκόνια μας μυρωδιές κι αρώματα!

Καλή μας επιτυχία!

Διάβασε επίσης: Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός με σπόρους

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα