Ένα σχολείο-φάρμα φέρνει τα παιδιά κοντά με τη φύση, τα φυτά, τα ζώα, το περιβάλλον και τα μαθαίνει πώς να αγαπήσουν το χώμα, μέσα από τις καλλιέργειες.

Γιατί στο κάτω κάτω ποιο είναι το όνειρο κάθε παιδιού;

Ένα σχολείο χωρίς μαθήματα και διάβασμα!

Τι είναι το σχολείο-φάρμα;

Το σχολείο-φάρμα “Nursery Fields Forever” αποτελεί μία μοναδική δημιουργική προσέγγιση, ενώ μάλιστα έχει κερδίσει το Α’ βραβείο στον Διαγωνισμό Διεθνών Ιδεών AWR. Βρίσκεται στη Ρώμη, όπου σχεδιάστηκε από μία ομάδα Ιταλών, τους Edoardo Capuzzo Dolcetta, Gabriele Capobianco, Davide Troiana Jonathan Lazar, οι οποία είχαν ένα όραμα, διαφορετικό από τα γνωστά πρότυπα.

Το Nursery Fields Forever κάνει κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το σπάνιο, κάτι το ενδιαφέρον: μαθαίνει στα παιδιά να φροντίζουν τα ζώα, να αναπτύσσουν τα φυτά, να καλλιεργούν το γόνιμο χώμα και όλα αυτά μαζί με έναν σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον. Η προσέγγιση αντικρούει τα σύγχρονα πρότυπα για τη διαμόρφωση της αντίληψης του παιδιού για τον κόσμο, που βασίζεται αποκλειστικά σε αστικά περιβάλλοντα και δέχεται τα παιδιά ως περίεργους φυσιοδίφες.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες στο σχολείο-φάρμα;

Στο Nursery Fields Forever, τα παιδιά έχουν πολλές δραστηριότητες, κάτι που τους ευχαριστεί πολύ. Είναι σχεδόν όλη μέρα έξω στα χωράφια, και «δουλεύουν» σε μια φάρμα. Φυτεύουν και καλλιεργούν λαχανικά και άλλα φυτά, ενώ δε λείπουν τα γαϊδουράκια και τα κατσικάκια, τα οποία φυσικά φροντίζουν. Δεν υπάρχουν δάσκαλοι, ούτε μαθήματα. Ο χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά είναι να «μάθουν» μέσα από την προσωπική τους πρακτική στη φάρμα ή στα θερμοκήπια.

Δεν υπάρχουν θρανία και καρέκλες, ενώ το κάθε παιδί μπορεί να μπαίνει μέσα ή να βγαίνει έξω όποτε θέλει. Βιώνουν και εξερευνούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς το σχολείο λειτουργεί με φωτοβολταϊκά και ανεμογενήτριες.

Όπως καταλαβαίνεις τα παιδιά…

  1. Μαθαίνουν τα πάντα γύρω από τη γη και τη ζωή
  2. Αποκτούν την απαραίτητη και ουσιαστική επαφή με τη φύση, τα ζώα και το χώμα
  3. Εκτός από το χώμα, καλλιεργούν την αυτοπεποίθηση τους αλλά και την υπευθυνότητα, αφού διαχειρίζονται μόνα τους το ζήτημα της τροφής και της ανάπτυξης

Δυστυχώς, στην εποχή μας η ακαδημαϊκή παιδεία έχει χάσει εκείνη την αξία και εκείνον «τον ρομαντισμό» (επέτρεψε μου να το πω έτσι) που υπήρχαν σε παλαιότερα χρόνια. Βλέπουμε καθημερινά ένα σωρό πτυχία και διδακτορικά, που πολλές φορές δεν μπορούν να βοηθήσουν τους νέους να βρουν δουλειά.

Μήπως λοιπόν πρέπει να τεθεί και στη δική μας χώρα το εξής ερώτημα;

Εκεί λοιπόν, που το τόσο άγχος τρώει τους γονείς και οι έφηβοι και οι νέοι τραυματίζονται  από τα άγχη των εξετάσεων, μήπως είναι η ώρα να ανοίξει σοβαρά και στη χώρα μας το ζήτημα της εναλλακτικής εκπαίδευσης; Μιας δημόσιας εναλλακτικής εκπαίδευσης.

Που τα παιδιά δε θα τρέμουν το ξυπνητήρι όταν χτυπάει, ούτε τον δάσκαλο, αλλά αντιθέτως θα τρέχουν να κάνουν αυτό που τους αρέσει και που τους κάνει δημιουργικούς και ανεξάρτητους.

Και αν μη τι άλλο… είναι μια βασική σπουδή η γη και η φύση. Και πάνω από όλα το «να είσαι άνθρωπος»!

Διάβασε ακόμη:

Λαχανόκηποι στα Σχολεία της Κοινότητας που βασίζονται στη μέθοδο Φρενέ

Τι είναι ο βοτανικός κήπος: Ποια είδη μπορείς να φτιάξεις

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα