Ίσως να σκέφτεσαι τώρα: γιατί να βάλω φακελάκια τσαγιού στα μάτια μου;

Πίστεψε με θα σου δώσω αρκετούς λόγους. Πρώτοι και καλύτεροι λόγοι είναι η χαλάρωση και η βοήθεια σε πολλές οφθαλμικές παθήσεις. Πρόκειται φυσικά, για μία πολύ προσιτή και φθηνή μέθοδος θεραπείας στο σπίτι.

Το Camellia sinensis και Camellia sinensis assamica, είναι δύο ποικιλίες φυτών τσαγιού που αναπτύσσονται σε περίπου 45 χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Σρι Λάνκα. Αυτές αποτελούν τα πιο κοινά είδη τσαγιού, όπως το μαύρο τσάι, το πράσινο τσάι, το άσπρο τσάι και το τσάι oolong.

Μερικές επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το τσάι μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση κρύων και ζεστών κομπρεσών στα μάτια έχουν οφέλη, και τα φακελάκια τσαγιού είναι το τέλειο μέγεθος για να χρησιμοποιείς ως μάσκα. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα οφέλη για την υγεία από τις ιδιότητες που υπάρχουν στο τσάι, όπως η καφεΐνη και οι πολυφαινόλες.

Τα φακελάκια τσαγιού ως κρύα κομπρέσα

  • Μειώνουν τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια

Τα διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα μάτια μπορούν να παίξουν ένα ρόλο στους μαύρους κύκλους. Βάζοντας ένα φακελάκι τσαγιού πάνω από την περιοχή μπορεί να κάνει τα αγγεία να συστέλλονται.

  • Συρρικνώνουν τις σακούλες κάτω από τα μάτια

Μια δροσερή κομπρέσα τσαγιού μπορεί να βελτιώσει το πρήξιμο ή το ήπιο οίδημα κάτω από τα μάτια.

  • Ανακουφίζουν τα ροζ μάτια

Το ροζ μάτι, ή η επιπεφυκίτιδα, εμφανίζεται όταν οι βλεννώδεις μεμβράνες παθαίνουν φλεγμονή και διογκώνονται. Μια κρύα κομπρέσα από φακελάκι τσαγιού μπορεί να ανακουφίσει την ξηρότητα και τη φλεγμονή.

  • Καταπραΰνουν τα κόκκινα μάτια

Κόκκινα ή αιματηρά μάτια εμφανίζονται όταν ερεθιστούν τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιφάνεια του οφθαλμού. Η τοποθέτηση ψυχρού φακέλου τσαγιού πάνω από τα μάτια μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση αυτού του ερεθισμού.

  • Βελτιώνουν τους μικρούς τραυματισμούς στα μάτια

Εάν το μάτι υποστεί χτύπημα από μια μπάλα, αγκώνα ή άλλο σκληρό αντικείμενο, η τοποθέτηση ενός ψυχρού φακέλου τσαγιού στην περιοχή για 15 λεπτά μπορεί να μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο.

Τα φακελάκια τσαγιού ως κρύα κομπρέσα

  • Μειώνουν τη βλεφαρίτιδα

Η βλεφαρίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή των βλεφάρων λόγω των βακτηριδίων, της πιτυρίδας του τριχωτού της κεφαλής ή των προβλημάτων με τους αδένες στα βλέφαρα. Κρατώντας μια ζεστή κομπρέσα τσαγιού πάνω από κλειστά μάτια για τουλάχιστον 1 λεπτό, μπορούν να χαλαρώσουν οι νιφάδες που είναι κολλημένες στις βλεφαρίδες και να αποφευχθεί η απόφραξη των αδένων.

  • Θεραπεύουν το κριθαράκι

Το κριθαράκι είναι ένας κόκκινος, οδυνηρός χονδρόκοκκος που αναπτύσσεται κάτω από το βλέφαρο ή στη βάση του βλεφάρου, συνήθως λόγω μόλυνσης. Εφαρμόζοντας θερμότητα με ένα ζεστό φακελάκι τσαγιού, πιέζοντας το κριθαράκι για 10-15 λεπτά 2-3 φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει να απελευθερώσει το πύον και να το θεραπεύσει.

Θεραπεύουν ένα χαλάζιο

Ένας αποκλεισμένος αδένας συνήθως προκαλεί ένα χαλάζιο. Χρησιμοποιώντας μια ζεστή κομπρέσα τσαγιού, πιέζοντας στο βλέφαρο για 10-15 λεπτά 4-6 φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τον μπλοκαρισμένο αγωγό.

Ανακουφίζουν τα ξηρά μάτια

Ξηρά μάτια εμφανίζονται όταν τα μάτια δεν παράγουν αρκετά δάκρυα, ή όταν τα δάκρυα εξατμίζονται πολύ γρήγορα. Η τοποθέτηση ζεστών σακουλών τσαγιού στα μάτια μπορεί να απελευθερώσει λάδι από τους αδένες και να βελτιώσει την ποιότητα των δακρύων.

Τύποι τσαγιού

Διαφορετικοί τύποι τσαγιού μπορεί να έχουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία των ματιών και του δέρματος.

Τα μαύρα, πράσινα και λευκά τσάγια έχουν αντιοξειδωτικά και καφεΐνη που μπορεί να βοηθήσουν με κάποιες συνθήκες στα μάτια, ενώ τα βότανα μπορούν να απαλύνουν τον ερεθισμό των ματιών και τη φλεγμονή.

Μαύρο και πράσινο τσάι

Το μαύρο τσάι και το πράσινο τσάι περιέχουν πολυφαινόλες, καφεΐνη και ορισμένα μεταλλικά στοιχεία. Ορισμένες από αυτές τις ενώσεις έχουν προστατευτικές ιδιότητες και μπορεί να αποτρέπουν ασθένειες.

Οι πολυφαινόλες δρουν ως αντιοξειδωτικά και μπορούν να προστατεύσουν από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι πολυφαινόλες περιλαμβάνουν πολλά διαφορετικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της επιγαλλοκατεχίνης-3-γαλλικής.

Πρόσθετες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι πολυφαινόλες:

  • καταπραΰνουν τα εγκαύματα από την έκθεση στον ήλιο
  • βοηθούν στην αποφυγή ηλιακού εγκαύματος
  • θεραπεύουν κακώσεις και ουλές

Το πράσινο τσάι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από το μαύρο, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή.

Η καφεΐνη στο τσάι έχει επίσης θετικά αποτελέσματα. Η εφαρμογή της μπορεί να βελτιώσει την ελαστικότητα του δέρματος και να μειώσει τους μαύρους κύκλους των ματιών, καθώς και να μειώσει τη διόγκωση.

Οι ερευνητές μιας μελέτης του 2018 διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν ζεστό τσάι καθημερινά, είναι 74% λιγότερο πιθανό να έχουν γλαύκωμα από αυτούς που δεν πίνουν.

Τσάι χαμομήλι

Οι άνθρωποι παραδοσιακά χρησιμοποίησαν τσάι χαμομηλιού για την ανακούφιση των μολύνσεων των ματιών, των φραγμένων δακρυγόνων και της επιπεφυκίτιδας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι έχεις πολλές ευεργετικές ιδιότητες, με γνωστές τις καταπραϋντικές και αντισηπτικές. Περιέχει επίσης φλαβονοειδή, επομένως μπορεί να είναι χρήσιμο να μειωθεί η φλεγμονή.

Τσάι καλέντουλας

Πιστεύεται ότι το τσάι καλέντουλας μπορεί να μειώσει το πρήξιμο και να βοηθήσει τον νέο ιστό να αναπτυχθεί. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση του για την υγεία του δέρματος και των ματιών.

Τρόποι χρήσης

Για να φτιάξεις μια κρύα ή ζεστή κομπρέσα για τα μάτια σου, από φακελάκια τσαγιού:

Στράγγιξε να φύγει το ζεστό νερό από δύο φακελάκια τσαγιού και άφησε τα να κρυώσουν λίγο, όταν θέλεις να κάνεις ζεστή κομπρέσα. Αντιθέτως, όταν θέλεις να κάνεις κρύα κομπρέσα, μετά το στράγγισμα ψύξε τις στο ψυγείο.

Τοποθέτησε τις σακούλες τσαγιού σε κλειστά μάτια για έως και 15 λεπτά.

Επανέλαβε όσο συχνά χρειάζεται.

Τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητα, οπότε η χρήση θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά.

Ποτέ μην τοποθετείς τα φακελάκια ζεστά – καυτά στα μάτια και σταμάτησε τη χρήση τους αν υπάρχει ερεθισμός. Επιπλέον, καλύτερα να αποφύγεις την χρήση σε παιδιά.

#ΝαΣεΑγαπας

Πληροφορίες: NewMedicalToday, BMJ Journals, NCBI

Διάβασε ακόμη: Λάδι αβοκάντο: 8 οφέλη για το δέρμα και οι τρόποι χρήσης

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα