Το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που προβληματίζουν αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής στο γραφείο του τις εισηγήσεις της ομάδας των λοιμωξιολόγων, καθώς και των αρμόδιων υπουργείων σχετικά με το στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την καραντίνα λόγω του κορωνοϊού. Οι τελικές αποφάσεις, αφού ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα και οι προτάσεις των ειδικών, αναμένονται σήμερα και αύριο το πρωί, ενώ την Τρίτη θα γίνει τελικά το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Τι θα γίνει με τις Εκκλησίες

Η Αρχιεπισκοπή έχει εκφράσει την επιθυμία να επαναλειτουργήσουν οι Εκκλησίες στις αρχές Μαΐου, φυσικά τηρώντας αυστηρά τους όρους δημόσιας υγιεινής. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει στην πρώτη φάση άρσης των μέτρων που ξεκινάει στις 4 Μαΐου, αλλά στη δεύτερη φάση, ήτοι στα τέλη Μαΐου.

Ο λόγος: Έως τα τέλη Μάιου θα ισχύει η απαγόρευση συνάθροισης για 10 άτομα και πάνω, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των χώρων θρησκευτικής λατρείας. Πάντως ακόμα και όταν ανοίξουν οι εκκλησίες, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Δύσκολο θέμα το άνοιγμα των σχολείων

Οποιαδήποτε απόφαση θα λαμβάνεται το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κομμάτι μιας δυναμικής διαδικασίας, η οποία θα βασίζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα και θα επαναξιολογείται σε καθημερινή βάση.

Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν έχει προσδιοριστεί το σχέδιο για τις πρώτες δύο εβδομάδες – από τις 4 έως τις 18 Μαΐου – αλλά το τι θα γίνει μετά είναι ακόμα υπό συζήτηση.

Η χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως μάλλον είχε ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί η σταδιακή επαναφορά των σχολείων στην κανονικότητα.

Το κυρίαρχο σενάριο προβλέπει άνοιγμα της Γ Λυκείου στις 11 Μαΐου, ενώ η Α και η Β Λυκείου και τα Γυμνάσια αναμένεται να ανοίξουν στις 25 Μαΐου. Το Δημοτικό θα λειτουργήσει και πάλι όπως όλα δείχνουν την 1η Ιουνίου. Εναλλακτικό σενάριο θέλει την Γ Λυκείου να ξεκινάει στις 11 Μαΐου και το άνοιγμα των σχολείων για όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες είτε στις 25 Μαΐου είτε την 1η Ιουνίου.

Το σχολικό έτος ούτως ή άλλως έχει αποφασιστεί ότι θα παραταθεί κατά 3 εβδομάδες.

Διάβασε ακόμα: Θεσσαλονίκη: Ανοίγει η Νέα Παραλία, τι θα ισχύει

Στις 4 Μαΐου θα βάλει μπρος το λιανεμπόριο

Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 4 Μαΐου θα ξεκινήσει να λειτουργεί το μεγαλύτερο κομμάτι του λιανεμπορίου, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπουν στον χορό λίγο αργότερα, την 1η Ιουνίου, χρησιμοποιώντας μόνο τους εξωτερικούς χώρους τους και τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας 1,5 με 2 μέτρα ανάμεσα στους θαμώνες.

Τα κέντρα διασκέδασης καθώς και πολυκαταστήματα και malls θα γίνει προσπάθεια να ανοίξουν γύρω στα μέσα Ιουνίου.

Τι θα γίνει με τα γυμναστήρια

Όπως όλα δείχνουν η ατομική άθληση σε εξωτερικούς χώρους, όπως το τένις, η κολύμβηση στη θάλασσα, το γκολφ και ο στίβος θα απελευθερωθούν κατά την πρώτη φάση του σχεδίου εξόδου από την κρίση. Αντίθετα οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα γυμναστήρια και οι πισίνες θα συζητηθεί να ανοίξουν μετά τις 10 Ιουνίου.

Καταργείται το 13033

Ως είναι φυσικό, το άνοιγμα των καταστημάτων θα οδηγήσει σε κατάργηση του συστήματος 13033 για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, οι οποίες πλέον θα απελευθερωθούν ως ένα βαθμό. Κάτι τέτοιο αναμένεται ή στις 4 Μαΐου με το άνοιγμα ή λίγες μέρες αργότερα, αφού θα έχουμε συνηθίσει τις καινούριες συνθήκες.

Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε θα αρθούν οι περιορισμοί στην υπεραστική κίνηση, οπότε η μετακίνηση από νομό σε νομό μάλλον θα γίνεται περιορισμένα μέχρι και τις 10 Μαΐου.

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα