Η λουΐζα είναι γνωστή για τις διουρητικές και αποτοξινωτικές της ιδιότητες.

Η λουΐζα είναι ένας μικρός πολυετής, φυλλοβόλος, αρωματικός θάμνος, με ευχάριστη μυρωδιά λεμονιού. Έχει μικρά λευκά λουλούδια και στενά φύλλα, τα οποία διατηρούν το άρωμα τους ακόμη και μετά από χρόνια που έχουν στεγνώσει.

Που συναντάμε το φυτό;

Η λουΐζα  ή λεμονόχορτο ή αλλιώς επιστημονικά λιππία η κιτρίοσμος, κατάγεται από τη Ν. Αμερική (Αργεντινή, Περού, Χιλή). Καλλιεργείται ως αρωματικό, φαρμακευτικό και καλλωπιστικό φυτό σε τροπικές χώρες αλλά και σε χώρες της Ευρώπης.

Η ιστορία του φυτού

Η λουΐζα ήρθε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, τον 17ο αιώνα.

Αρχικά το φυτό είχε άλλο όνομα. Όταν όμως ήρθε στον Βασιλικό Κήπο της Μαδρίτης, ο Ισπανός γιατρός Casimiro Gomez Ortega και ο βοτανολόγος Antonio Paulau, του έδωσαν την ονομασία Aloysia citriodora, προς τιμή της Μαρία Λουίζα Τερέζας, πριγκίπισσας της Πάρμα που αργότερα έγινε σύζυγος του βασιλιά Κάρλο IV και βασίλισσα της Ισπανίας.

Ο μοναχός Αγάπιος που έζησε τον 7ο αιώνα, στο «Γεωπονικό» του αναφέρει για τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητες της λουΐζας.

Χρήσεις & Ιδιότητες της λουΐζας

Το αιθέριο έλαιο της, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Τα κύρια συστατικά που απομονώνονται στο αιθέριο έλαιο είναι τα citral (30-35%), nerol και geraniol.

Χρησιμοποιείται και ως καλλωπιστικό φυτό σε κήπους και γλάστρες.

Αν θέλεις να φυτέψεις λουΐζα στον κήπο ή τη γλάστρα σου, δεν είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Όπως επίσης, μπορείς να τη μεγαλώσεις και σε εσωτερικό χώρο. Έτσι, θα απολαμβάνεις καθημερινά το άρωμα της, καθώς περνάς από δίπλα της, αλλά και το πολύτιμο τσάι της.

Στη μαγειρική, τα φύλλα της λουΐζας χρησιμοποιούνται για να δώσουν γεύση λεμονιού σε ψάρια και πουλερικά, λαχανικά, μαρινάδες, σάλτσες, μαρμελάδες, πουτίγκες, στο γιαούρτι και τα ποτά. Αρωματίζει υπέροχα και πολλά ποτά και κοκτέιλ.

Η δρόγη – κυρίως τα ξηρά φύλλα – χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ευχάριστων αρωματικών αφεψημάτων. Οι εγχύσεις από το φυτό, είναι εξαιρετικές για εκείνους που προτιμούν ένα πιο λεπτό εσπεριδοειδές άρωμα στα ζεστά ροφήματα τους, αντί για το ισχυρό άρωμα λεμονιού των περισσότερων εμποτισμένων μιγμάτων τσαγιού εσπεριδοειδών.

Το τσάι της λουΐζας γίνεται όλο και περισσότερο αναγνωρίσιμο.

  • Ηρεμιστικές ιδιότητες (πονοκέφαλο, ημικρανία κλπ.)
  • Βοηθάει στους πόνους του στομαχιού
  • Ηρεμεί τις κράμπες εμμηνόρροιας
  • Χαλαρώνει από το άγχος
  • Βοηθάει σε μυϊκούς σπασμούς
  • Μπορεί να λειτουργήσει και ως αντιπυρετικό
  • Λόγω της διουρητικής του ιδιότητας, ρίχνει την πίεση άρα βοηθάει τους υπερτασικούς
  • Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος Θεραπευτικές ιδιότητες έναντι του μύκητα Candida albicans
  • Περιέχει το γλυκοζίδιο verbascoside, το οποίο εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα – Αποτοξινώνει τον οργανισμό
  • Το συστατικό υδροξυτυροσόλη έχει αντικαρκινική επίδραση
  • Οι ερευνητές έχουν επίσης προτείνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων φλεγμονωδών (επηρεάζονται οι κυτοκίνες) στο αίμα

Λουΐζα & Διατροφή

Ήξερες ότι το τσάι της λουΐζας είναι γνωστό και ως “τσάι απώλειας βάρους”;

Λουΐζα ή λεμονόχορτο: Ένα τσάι που χαλαρώνει και αποτοξινώνει

Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες του φυτού μπορούν να μειώσουν το σχηματισμό λιπαρών οξέων, σημειώνοντας τη δυνητική χρήση τους στη θεραπεία των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Μάλιστα, είναι από τα πιο φημισμένα φαρμακευτικά βότανα στον κόσμο για την συμβολή του στο αδυνάτισμα, τη λιποδιάλυση, την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών (είναι εξαιρετικό διουρητικό τσάι), άρα και της μείωσης της κυτταρίτιδας. Το αφέψημα της λουΐζας αποτοξινώνει.

Το tip της ημέρας

Ετοίμασε σε μία κατσαρόλα αφέψημα από λουΐζα – και αν θέλεις πρόσθεσε και χαμομήλι – και έπειτα άφησε το να κρυώσει. Θα απολαμβάνεις όλη την ημέρα ένα ποτήρι υπέροχο τσάι, στη δουλειά, το σπίτι, το γυμναστήριο.

Διάβασε ακόμη:

Βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο: Το βοτάνι των πληγών

Μελισσόχορτο: Το φυτό της νεότητας και της μακροζωίας

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα