Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζεις με νερό κάποιες επιφάνειες; Τι μπορεί να προκαλέσει;

Ακόμα κι αν το νερό είναι πολύ πιο άφθονο και φθηνό από οποιοδήποτε προϊόν καθαρισμού που μπορείς να αγοράσεις, δεν θα πρέπει πάντα να τρίβεις με αυτό κάθε επιφάνεια του σπιτιού σου. Μερικές φορές κάνει περισσότερη ζημιά παρά καλό και πρέπει να χρησιμοποιήσεις προϊόντα καθαρισμού που προορίζονται για συγκεκριμένες επιφάνειες.

  1. Βελούδο

Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείς νερό για να καθαρίσεις βελούδο ή άλλα συναφή υφάσματα, όπως σουέτ ή μικροΐνες.

Όταν οι ίνες σε αυτά τα υφάσματα βραχούν και στεγνώσουν, μπορούν να κολλήσουν στη νέα τους θέση. Προτείνεται επαγγελματικό καθαριστικό για τέτοια υφάσματα. Χρησιμοποίησε επίσης μια ειδική βούρτσα για να βεβαιωθείς ότι το υλικό φαίνεται τόσο καλό σαν καινούργιο.

  1. Δάπεδα από σκληρό ξύλο και laminate

Παρόλο που υπάρχει αδιάβροχο υλικό για σκληρό ξύλο και δάπεδα από laminate, φθείρεται με την πάροδο του χρόνου και ο καθαρισμός τους με νερό θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά. Εάν εισέλθει νερό στο ξύλο μπορεί να προκαλέσει διόγκωση και να γίνει μαύρο.

Ο σωστός τρόπος για να καθαρίσεις ένα δάπεδο από ξύλο ή laminate είναι να χρησιμοποιήσεις μια επίπεδη σφουγγαρίστρα μικροϊνών και ένα διάλυμα καθαρισμού με ένα μπουκάλι ψεκασμού λίγο κάθε φορά. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δαπέδων κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για το προϊόν που προτείνουν στο δάπεδο τους.

  1. Ξύλινα μουσικά όργανα

Τα μουσικά όργανα μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν επειδή είναι κατασκευασμένα από πολλά διαφορετικά υλικά. Αλλά έτσι όπως τα ξύλινα πατώματα μπορούν να καταστραφούν εάν καθαριστούν με νερό, τα ξύλινα όργανα μπορούν επίσης. Ο καθαρισμός των ξύλινων οργάνων με νερό μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό, σχισμές και ρωγμές στο ξύλο.

Χρησιμοποίησε καθαριστικά που είναι μόνο για μουσικά όργανα.

  1. Ηλεκτρονικά είδη

Όπως πολύ καλά θα ξέρεις… η ηλεκτρική ενέργεια και το νερό δεν αναμιγνύονται. Εάν δεν ξεκολλάει κάτι με στεγνό πανί, τότε βρέξε το ελαφρώς με ένα ελαφρύ προϊόν καθαρισμού και στη συνέχεια καθάρισε τα ηλεκτρονικά. Μπορείς επίσης, να χρησιμοποιήσεις υγρά μαντηλάκια και σπρέι καθαρισμού σχεδιασμένα ειδικά για ηλεκτρονικά.

Ποτέ μην ψεκάζεις κανένα υγρό απευθείας στα ηλεκτρονικά είδη.

  1. Ασήμι

Εάν προσπαθήσεις να καθαρίσεις το αμαυρωμένο ασήμι σου με νερό, θα δημιουργήσεις απλώς περισσότερα αμαυρώματα. Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις  ασημένιο βερνίκι.

Αλλιώς… καθάρισε με κέτσαπ!

Η ήπια οξύτητα του κέτσαπ θα διώξει τα αμαυρώματα. Άφησε το ασημί σου να μουλιάσει στη κέτσαπ για 5-10 λεπτά, ξέπλυνε με νερό και σκούπισε με ένα πανί.

«Γιατί είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσεις το νερό αργότερα;»

«Επειδή ξεπλένεις την κέτσαπ και το ασήμι έχει ήδη απαλλαγεί από τα αμαυρώματα.»

  1. Φακοί επαφής

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα προφανές αντικείμενο που δεν πρέπει να καθαρίζεις με νερό, αλλά ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων πιστεύουν ότι είναι εντάξει να αποθηκεύει τους φακούς επαφής τους σε νερό όλη τη νύχτα.

Οι κατάλληλες λύσεις καθαρισμού φακών επαφής έχουν όλα αντιμικροβιακά συστατικά που αποθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων. Ένας φακός επαφής αποθηκευμένος στο νερό μπορεί να έχει μια μικρή ποσότητα βακτηρίων στην επιφάνειά του μετά από μια μέρα χρήσης .

Το νερό ενθαρρύνει αυτά τα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν και όταν ο «ασθενής» βάλει ξανά τον φακό την επόμενη μέρα, η αποικία των βακτηρίων έχει την ευκαιρία να κινηθεί στον κερατοειδή και να προκαλέσει έλκος. Επίσης, το νερό της βρύσης δεν είναι αποστειρωμένο όπως το ειδικό διάλυμα και μπορεί να περιέχει βακτήρια, μύκητες ή παράσιτα που θα φτάσουν στο φακό επαφής σου αν αφήσεις να μουλιάσουν στο νερό.

  1. Φωτιστικά και πρίζες

Η χρήση ενός υγρού υφάσματος για τον καθαρισμό ενός φωτιστικού ή πρίζας, μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο ηλεκτροπληξίας ή πυρκαγιάς. Αντ’ αυτού, χρησιμοποίησε ένα στεγνό ξεσκονόπανο ή πανί για να καθαρίσεις τα καλύμματα στις πρίζες και τα φωτιστικά ή αποσύνδεσε το φωτιστικό πριν επιχειρήσεις να το καθαρίσεις.

  1. Τούβλο

Οι επιφάνειες που είναι πορώδεις, όπως το τούβλο, έχουν προστατευτικό στεγανωτικό και όταν καθαρίζονται με νερό, μπορούν να αφαιρεθούν ή να υποστούν ζημιά. Συνιστάται η χρήση μαλακής βούρτσας για να σκουπίσεις τη βρωμιά και στη συνέχεια να καθαρίσεις με ένα μαλακό πανί.

  1. Μετάξι

Η χρήση νερού σε μετάξι, είτε πρόκειται για κουρτίνες είτε για ρούχο, μπορεί να προκαλέσει κηλίδες νερού και μόνιμο αποχρωματισμό. Καλύτερα να το αφήσεις στους επαγγελματίες, όπως το στεγνωτήριο γειτονιάς σου.

Άλλωστε είναι γνωστό πως πρόκειται για ένα ευαίσθητο και εκλεπτυσμένο ύφασμα.

  1. Δέρμα

Εάν προσπαθήσεις να καθαρίσεις δερμάτινα έπιπλα, τσάντες ή είδη ένδυσης με νερό, θα προκαλέσεις ραβδώσεις και τελικά το δέρμα θα σπάσει με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν συγκεκριμένα καθαριστικά σχεδιασμένα για δέρμα, τα οποία δεν έχουν αυτά τα προβλήματα.

  1. Μάρμαρο

Παρόμοια με το τούβλο, το μάρμαρο είναι επίσης ένα πορώδες υλικό που μπορεί να καταστραφεί από το νερό. Εάν χρησιμοποιήσεις νερό, μπορεί να αφαιρέσεις το προστατευτικό στεγανοποιητικό πάνω του. Ακριβώς όπως με τούβλο, χρησιμοποίησε μια μαλακή βούρτσα και ένα πανί για να το καθαρίσεις.

  1. Κουζίνα αερίου

Δεν πρέπει να καθαρίζεις με νερό τα μάτια αερίου, καθώς είναι πολύ ευαίσθητα στο νερό και αν βραχούν δε θα σβήνουν. Ψέκασε με καθαριστικό και μετά σκούπισε την επιφάνεια.

  1. Ξύλινα έπιπλα

Παρόμοια με τα ξύλινα δάπεδα, το νερό μπορεί επίσης να καταστρέψει τα ξύλινα έπιπλα σου. Ξεσκόνιζε τακτικά τα ξύλινα τραπέζια και τα έπιπλα σου (προτείνεται ένα πανί μικροϊνών) και μπορείς να χρησιμοποιήσεις βερνίκι ξύλου ή λάδι λεμονιού για να το προστατέψεις.

Δες εδώ:

12 πράγματα που μπορείς να καθαρίσεις με λεμόνια

10 πράγματα που δεν πρέπει να έχει ο πάγκος της κουζίνας

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα