Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας.

Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα – καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι.

Γιατί είναι σημαντική η βιοποικιλότητα;

Η βιοποικιλότητα -η ποικιλία της ζωής στη Γη, συμπεριλαμβανομένων των φυτών, των ζώων, των μυκήτων, των μικροοργανισμών, καθώς και των οικοτόπων στους οποίους ζουν- και τα οικοσυστήματα που σχηματίζουν τα ζωντανά είδη, μας παρέχουν τρόφιμα, υλικά, φάρμακα, αναψυχή, υγεία και ευεξία. Καθαρίζουν το νερό, επικονιάζουν τις καλλιέργειες, καθαρίζουν τον αέρα, απορροφούν τεράστιες ποσότητες άνθρακα, ρυθμίζουν το κλίμα, διατηρούν τα εδάφη γόνιμα, μας παρέχουν φάρμακα και προσφέρουν πολλά από τα βασικά δομικά στοιχεία για τη βιομηχανία.

Δες εδώ: Πώς εξαρτάται η ζωή μας από τις μέλισσες;

Τα κατεστραμμένα οικοσυστήματα είναι πιο ευάλωτα και έχουν περιορισμένη ικανότητα αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων και νέων ασθενειών. Αντίθετα, τα οικοσυστήματα που χαρακτηρίζονται από καλή ισορροπία μάς προστατεύουν από απρόβλεπτες καταστροφές και, όταν τα χρησιμοποιούμε με βιώσιμο τρόπο, προσφέρουν πολλές από τις βέλτιστες λύσεις για την αντιμετώπιση των επειγουσών προκλήσεων. (Το 40% της Ελλάδας θα γίνει έρημος αν δεν προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή)

Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της απώλειας της βιοποικιλότητας;

Τα τελευταία 40 έτη ο παγκόσμιος πληθυσμός των άγριων ειδών μειώθηκε κατά 60 % εξαιτίας μη βιώσιμων ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Περίπου 1 εκατομμύριο είδη διατρέχουν τον κίνδυνο εξαφάνισης εντός κάποιων δεκαετιών. Οι κύριοι παράγοντες αυτής της απώλειας είναι η μετατροπή φυσικών οικοτόπων σε γεωργικές εκτάσεις και η επέκταση των αστικών περιοχών. Άλλες αιτίες είναι η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων (όπως η υπεραλίευση και οι καταστρεπτικές γεωργικές πρακτικές), η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και τα χωροκατακτητικά ξένα είδη.

Διάβασε όλο το άρθρο για τη βιοποικιλότητα με ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν τη ζωή μας και την υγεία μας: Νέα στρατηγική για τη βιοποικιλότητα: Επαναφορά της φύσης στη ζωή μας – Μέρος 1ο

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές

Γιορτάζουν: Αιμίλιος, Αιμιλία.

  • Ημέρα Αγοράς Πίτσας με Μπιτκόιν.
  • Ημέρα της Ιερουσαλήμ σε πολλές μουσουλμανικές χώρες. Γιορτάζεται την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού και έχει φιλοπαλαιστινιακό και αντισημιτικό περιεχόμενο. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ιράν.
  • Ημέρα της Ενότητας στην Υεμένη, σε ανάμνηση της ενοποίησης Βόρειας και Νότιας Υεμένης στις 22 Μαΐου 1990. Σήμερα, η Ευδαίμων Αραβία των αρχαίων Ελλήνων, βρίσκεται και πάλι στην δίνη των εμφύλιων συγκρούσεων.
  • Εθνική Ημέρα Ναυτιλίας στις ΗΠΑ.
  • Εθνική Ημέρα Βανίλιας στις ΗΠΑ.
  • Ημέρα του Χάρβεϊ Μιλκ στις ΗΠΑ. Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα τιμά την μνήμη του Χάρβεϊ Μιλκ (1930-1978), του πρώτου πολιτικού των ΗΠΑ,που δήλωσε ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του.

Τι έγινε σαν σήμερα

1906:

Οι αδελφοί Ράιτ λαμβάνουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την «ιπτάμενη μηχανή» τους.

1907:

Ο Κάιζερ αγοράζει το «Αχίλλειο», ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά αξιοθέατα στην Κέρκυρα, για να το χρησιμοποιήσει ως κοιμητήριο.

1947:

Ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν υπογράφει το νόμο που προβλέπει παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. (Δόγμα Τρούμαν)

1955:

Ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Χαρίλαος Ξενοφώντος τοποθετεί ωρολογιακή βόμβα κατά του άγγλου κυβερνήτη στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» της Λευκωσίας. Το εγχείρημα αποτυγχάνει, επειδή ο κυβερνήτης Άρμιτεϊτζ αναχωρεί από τον κινηματογράφο λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη.

1960:

Ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος σεισμός πλήττει τη νότια Χιλή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3.000 άνθρωποι. Το μέγεθός του υπολογίζεται στα 9,3 Ρίχτερ.

1963:

Δολοφονική επίθεση σημειώνεται στη Θεσσαλονίκη εναντίον του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος θα υποκύψει στο μοιραίο πέντε μέρες αργότερα. Η επίθεση γίνεται από τους παρακρατικούς Σπύρο Γκοτζαμάνη και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη.

1973:

Αποτυγχάνει το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου.

1980:

Το ηλεκτρονικό παιχνίδι Πάκμαν παρουσιάζεται από την εταιρεία Νάμκο.

1997:

Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, στο περιοδικό «Κλικ», υπέρ της αποποινικοποίησης των μαλακών ναρκωτικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοιο μέτρο. Την αποπομπή Παπανδρέου από την κυβέρνηση ζητά η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

2006:

Ο πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα «Το άτακτο εγγόνι», ένα από τα 82 έργα ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα που εκτέθηκαν σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, πωλείται σε ιδιώτη στην τιμή του 1.082.000 ευρώ, η οποία αποτελεί ρεκόρ για έργο έλληνα ζωγράφου παγκοσμίως.

2012: 

Ο ουρανοξύστης Sky-tree, ο δεύτερος ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο, εγκαινιάζεται στο Τόκιο.

2017: 

Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ Αρένα κατά τη διάρκεια συναυλίας της Αριάνα Γκράντε. Ο απολογισμός της έκρηξης είναι 23 νεκροί, ανάμεσα στους οποίους και ο δράστης, και τουλάχιστον 60 τραυματίες. Πολλοί νεκροί ήταν ΑΜΕΑ.

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 21 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Τσαγιού

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα