Κλιματική αλλαγή: Το 40% των φυτών της Γης είναι σπάνια και ευάλωτα

Κλιματική αλλαγή: Το 40% των φυτών της Γης είναι σπάνια και ευάλωτα
avatar Votanistas

Τέσσερα στα δέκα είδη φυτών της Γης είναι σπάνια και ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό;

Ότι ο κίνδυνος να εξαφανιστούν είναι μεγάλος, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Εκτιμάται ότι περίπου 435.000 σπάνια είδη της ξηράς, έχουν παρατηρηθεί λιγότερο από πέντε φορές.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό “Science Advances”, οι μελετητές επιστημονικών κέντρων αλλά και πανεπιστημίων από διάφορες χώρες όλου του κόσμου, χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να ταξινομήσουν όλα τα γνωστά φυτά της ξηράς. Μάλιστα, έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής βάση δεδομένων πάνω στη βοτανική βιοποικιλότητα.

Τι λένε οι ερευνητές;

«Όταν μιλάμε για την παγκόσμια βιοποικιλότητα, είχαμε έως τώρα μια καλή προσέγγιση του συνολικού αριθμού των ειδών φυτών της ξηράς, αλλά δεν ξέραμε πόσα ακριβώς είναι. Μερικά είδη υπάρχουν παντού, είναι σαν τα Στάρμπακς των φυτών. ‘Αλλα όμως είναι πολύ σπάνια, όπως τα μικρά απομονωμένα καφέ. Σύμφωνα με την οικολογική και εξελικτική θεωρία, θα περιμέναμε πολλά είδη να είναι σπάνια, όμως ο πραγματικός αριθμός των 435.000 που βρήκαμε, είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Υπάρχουν πολλά περισσότερα σπάνια είδη από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Μπράιαν Ένκουιστ, καθηγητής οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Πού βρίσκονται τα σπάνια ήδη φυτών;

Τα σπάνια ήδη των φυτών βρίσκονται κυρίως στις Βόρειες Άνδεις στη Νότια Αμερική, την Κόστα Ρίκα, τη Νότια Αφρική, τη Μαδαγασκάρη και τη Νοτιοανατολική Ασία. Επειδή δεν υπήρξε κλιματική αλλαγή σε αυτές τι περιοχές, καθώς ο πλανήτης βγήκε από την τελευταία εποχή των πάγων, μπόρεσαν τα σπάνια είδη να επιβιώσουν.

Όπως λένε όμως οι επιστήμονες, αυτό σε σημαίνει ότι υπάρχει εγγύηση ότι στο μέλλον θα εξακολουθήσει να είναι σταθερό το κλίμα. Μάλιστα προβλέπεται ότι και αυτές οι περιοχές θα βιώσουν μια μεγάλη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής και ανθρώπινων παρεμβάσεων (επέκταση γεωργίας και πόλεων κ.α.).

«Αν τίποτε δεν αλλάξει, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μια σημαντική μείωση στη βιοποικιλότητα ιδίως των σπάνιων ειδών, επειδή οι μικροί αριθμοί τους τα καθιστούν πιο ευάλωτα σε εξαφάνιση», επεσήμανε ο Ένκουιστ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε ακόμη:

Το 40% της Ελλάδας θα γίνει έρημος αν δεν προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή

Κομοτηνή: “Φυτέυουμε 1.000 δέντρα στην πανεπιστημιούπολη”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *