Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μας δίνει οδηγίες για γερό μυαλό και καλή ψυχολογία. Συστήνει μικρούς και μεγάλους –κυρίως μικρούς- να μεγαλώνουν με τη μουσική αντί για τις οθόνες.

Μήπως να το σκεφτούμε σοβαρά να βγάλουμε από τη ζωή μας τις οθόνες, όποιες κι αν είναι αυτές (κινητό, τάμπλετ, τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια) και να στραφούμε περισσότερο στη τη μουσική; ??

Ακούγοντας τους αγαπημένους σου στίχους πίσω από όμορφες μελωδίες ή μαθαίνοντας κάποιο μουσικό όργανο, όχι μόνο ο εγκέφαλος σου αθλείται, αλλά ταυτόχρονα παράγει ευτυχία.

Έχουνε γίνει πολλές έρευνες από ειδικούς που μας αποδεικνύουν πως η μουσική θεραπεύει σωματικά και ψυχικά. Δες εδώ το σχετικό άρθρο

Πώς θεραπεύει η μουσική – Τι λένε οι ερευνητές

Θα επικεντρωθούμε στα παιδιά, αφού όπως φαίνεται ολοένα και περισσότερο αυξάνεται το φαινόμενο της χρήσης οθονών από πολύ μικρά παιδιά.

Το ξέρουμε καλά πως τα  τάμπλετ και οι λοιπές οθόνες χρησιμοποιούνται συχνά για να ψυχαγωγήσουν, να διασκεδάσουν  ή απλώς για να κρατήσουν απασχολημένα τα παιδιά. Δεν είναι λίγες οι φορές που κι εμείς «οι μεγάλοι» έχουμε κολλήσει με κάποιο παιχνίδι στο κινητό ή με τα social media.

Τα βιντεοπαιχνίδια αναγνωρίστηκαν ως διαταραχή

Τον Ιούνιο του 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνώρισε επισήμως τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια ως διαταραχή. Λίγο καιρό μετά, μας δίνει κατευθυντήριες οδηγίες για αυτό το πολυσυζητημένο θέμα που υπάρχει στην καθημερινότητα της κάθε οικογένειας στην εποχή μας.

Πόσο χρόνο είναι ακίνδυνο να περνάει ένα παιδί μπροστά σε μια οθόνη;  Τι είναι καλύτερο να κάνει αντί γι’ αυτό;

Τα παιδιά στο πρώτο έτος της ζωής τους δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται μπροστά από μια οθόνη.

Τα παιδιά που είναι 2-4 ετών, δεν πρέπει να περνούν πάνω από μία ώρα την ημέρα μπροστά σε οθόνη.

Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι γονείς για τα παιδιά τους είναι να τα απασχολήσουν με κάτι δημιουργικό, μα στην κορυφή των ερευνών βρίσκεται η μουσική!

Γιατί με τη μουσική;

Ναι στη μουσική, όχι στις οθόνες - Τα βιντεοπαιχνίδια αναγνωρίστηκαν ως διαταραχή

Όπως όλα δείχνουν, η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στις κινητικές, γνωστικές, γλωσσικές και ακαδημαϊκές ικανότητες των παιδιών, αλλά επίσης επιδρά θετικά και στην ψυχική τους υγεία ????

«Η εκμάθηση βιολιού μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να ξεπεράσει διάφορες ψυχολογικές διαταραχές, καλύτερα και από φαρμακευτική αγωγή».

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο – Τι λένε οι ειδικοί

Στη μελέτη με τίτλο “Η μεγαλύτερη έρευνα συσχέτισης ανάμεσα στην εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου και την ανάπτυξη του εγκεφάλου”, μια ομάδα παιδοψυχιάτρων, του Πανεπιστημίου Vermont- College of Medicine, ανακάλυψε ότι η μουσική εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στον έλεγχο των συναισθημάτων τους και στην μείωση του άγχους.

Αναλύοντας τη βάση δεδομένων προηγούμενων μελετών, οι επιστήμονες εξέτασαν τα εγκεφαλογραφήματα 232 παιδιών ηλικίας 6 έως 18 ετών. Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, ο φλοιός του εγκεφάλου αλλάζει σε πάχος. Η αραίωση αντανακλά την εμφάνιση άγχους και κατάθλιψης, προβλήματα εστίασης προσοχής, θέματα επιθετικότητας και δυσκολίες ελέγχου της συμπεριφοράς, ακόμη και σε εντελώς υγιή παιδιά.

Το μουσικό υπόβαθρο ενός παιδιού φαίνεται να συσχετίζεται με την πυκνότητα του φλοιού σε «σημεία του εγκεφάλου που παίζουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της αναστολής, καθώς και στις πτυχές της επεξεργασίας του συναισθήματος» αναφέρουν οι επιστήμονες. Η μελέτη της μουσικής επηρεάζει το πάχος στο τμήμα του φλοιού που σχετίζεται με την «εκτελεστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της εργασιακής μνήμης, τον έλεγχο προσοχής, καθώς και την οργάνωση και τον προγραμματισμό για το μέλλον».

Τα ευρήματα ενισχύουν την υπόθεση του επικεφαλής της μελέτης, James Hudziak, ότι «η εκμάθηση βιολιού μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να ξεπεράσει διάφορες ψυχολογικές διαταραχές, καλύτερα και από φαρμακευτική αγωγή».

Συνοψίζοντας θα σου πω ότι η μουσική:

  • Βοηθάει στον έλεγχο των συναισθημάτων
  • Μειώνει το άγχος, το στρες και τη θλίψη
  • Αυξάνει τις κινητικές, γνωστικές, γλωσσικές ικανότητες
  • Επηρεάζει το πάχος στο τμήμα του φλοιού του εγκεφάλου
  • Αυξάνει την εκτελεστική λειτουργία, την εργασιακή μνήμη, τον έλεγχο προσοχής, την οργάνωση και τον προγραμματισμό

Τι περιμένεις λοιπόν; Τραγούδα και χόρεψε μόνος σου ή με το παιδί σου…

Με πληροφορίες από το doctv.gr

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα