Έχεις σκεφτεί ποτέ έναν πλανήτη χωρίς την ύπαρξη φυτών; Χωρίς ίχνος βλάστησης και με τον άνθρωπο να μπορεί να επιζήσει σε αυτόν;

Ναι πολλοί θα μου πείτε ότι αυτό που λέω είναι πολύ τραβηγμένο και είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το δούμε σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η επιστημονική κοινότητα όμως προβληματίζεται συνεχώς καθώς αφημένοι στον σύγχρονο τρόπο ζωής με τις πράξεις μας καθημερινά καταστρέφουμε το περιβάλλον.

Εμείς εδώ μέσα από το Votanistas θα πούμε κάποια βασικά πράγματα για το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη φυτών για τον πλανήτη μας και εν συνεχεία για εμάς τους ανθρώπους.

Όπως γνωρίζουμε μία από τις παλαιότερες μορφές ζωής στον πλανήτη Γη είναι τα φυτά. Έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της ζωής προτού καν ακόμη εμφανιστεί ο άνθρωπος πάνω στον πλανήτη. Στην συνέχεια για να μπορέσει να επιβιώσει στράφηκε στην χρήση των φυτών και έτσι έγινε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Το αν εμείς οι άνθρωποι ή τα υπόλοιπα ζώα είναι σε θέση να επιβιώσουν χωρίς την ύπαρξη των φυτών είναι κάτι που δεν χωράει αμφιβολία.

Αυτήν την στιγμή υπάρχουν καταγεγραμμένα περίπου 30.000-50.000 είδη φυτών, εκ των οποίων ο άνθρωπος χρησιμοποιεί περίπου 7.000 από αυτά κυρίως για φαγητό.

Η συμβολή των φυτών στην ζωή των ανθρώπων ποικίλλει

1. Ο πρωταρχικός σημαντικός λόγος είναι ότι παράγουν οξυγόνο το οποίο είναι σωτήριο τόσο για εμάς όσο και για τα ζώα.

Τα φυτά έχουν την δυνατότητα να δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα από το περιβάλλον και μέσω του ήλιου και του νερού προχωρούν στην φωτοσύνθεση για την παραγωγή οξυγόνου. Μάλιστα ομάδα ερευνητών που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον των Η.Π.Α , διαπίστωσε πώς το οικοσύστημα της γης έχει διατηρήσει ψυχρότερο τον πλανήτη απορροφώντας δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα, ειδικά τα τελευταία 60 χρόνια.

2. Στη φύση αυτή την στιγμή υπάρχει η ιεραρχία της τροφική αλυσίδας.

Τα φυτά βρίσκονται πρώτα σε αυτή την αλυσίδα και παρέχουν τροφή τόσο για τους ανθρώπους αλλά και για τα φυτοφάγα ζώα. Επίσης μη ξεχνάμε και τα σαρκοφάγα ζώα τα οποία εξαρτώνται άμεσα από τα φυτοφάγα.

3. Μία άλλη σημαντική συμβολή στην ανθρωπότητα είναι ότι ρυθμίζουν την ατμόσφαιρα, το κλίμα, το έδαφος αλλά και το νερό.

Διατηρούν γενικώς μια ισορροπία στο οικοσύστημα. Σκέψου πως η διάβρωση του εδάφους θα αποτελούσε καταστροφή καθιστώντας αδύνατη την καλλιέργεια τροφής και ταυτόχρονα την υποστήριξη ζωής. Τα φυτά μην ξεχνάμε πως αποτελούν φυσικούς ανεμοφράχτες πολλές φορές συγκρατούν τα ύδατα και μας προστατεύουν από πλημμύρες και βεβαίως παίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση του θορύβου.

Πόσες φορές άλλωστε στην χώρα μας έχουμε γίνει μάρτυρες καταστροφικών πλημμυρών αφού πρώτα είχαν καταστραφεί στρέμματα δάσους από παράνομους εμπρησμούς. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η οικολογική καταστροφή που έχει γίνει στην ήπειρο της Αυστραλίας με τις πυρκαγιές να έχουν αποτεφρώσει εκατοντάδες στρέμματα φυτών και με τα ζώα μετά βίας να μπορούν να επιβιώσουν.

4. Τα φυτά εμπλουτίζουν το χώμα με άζωτο το οποίο γίνεται κατάλληλο για περαιτέρω καλλιέργειες.

Ο άνθρωπος κατά την διάρκεια της εξέλιξης του, χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί τα φυτά και συγκεκριμένα τα ξύλα για την κατανάλωση ενέργειας – θέρμανσης για εκατομμύρια νοικοκυριά ανά τον κόσμο. Από την άλλη όμως μην ξεχνάμε τις παράνομες και υπερβολικές υλοτομήσεις λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού, με την επιστημονική κοινότητα ολοένα και περισσότερο να προσπαθεί να ανακαλύπτει νέες οικολογικές μορφές ενέργειας (π.χ ηλιακή ενέργεια κλπ).

5. Η δύναμη της φύσης ακόμη και ως “φάρμακο”.

Η ανθρωπότητα ανέκαθεν από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιούσε τα φυτά για φαρμακευτικούς λόγους για να ανακουφιστεί από πόνους ή σωματικά προβλήματα. Κατά την διάρκεια εξέλιξης της ιατρικής τα φυτά συνέβαλλαν πολύ σε αυτό το κομμάτι καθώς οι επιστήμονες κατάφεραν και ανέπτυξαν φάρμακα τα οποία αποτελούνται από φυτικά συστατικά.

6. Ο ρουχισμός που χρησιμοποιούμε σήμερα αποτελείται από φυτικά προϊόντα με την πρώτη ύλη να προέρχεται από το βαμβάκι  ή την κλωστική κάνναβη που την χρησιμοποιούμε για άλλες κλωστουφαντουργικές χρήσεις.

Όπως καταλαβαίνουμε η εξαφάνιση των φυτών από την γη θα ήταν καταστροφική τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Στην πραγματικότητα θα ήταν η χειρότερη από οποιαδήποτε άλλη φυσική καταστροφή ή ακόμη και από μία ανθρώπινη πυρηνική απειλή.

Σαφώς όλα αυτά τα χρόνια οι άνθρωποι προσπαθούμε να βρούμε λύσεις ως προς το να ελαχιστοποιήσουμε όσο μπορούμε την κατάχρηση του περιβάλλοντος μέσω της ανάπτυξης της τεχνολογίας σε κάποιους τομείς. Σκέψου πόσους τόνους χαρτιού αλλά και ξύλου ταυτόχρονα θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε αν αρχίζαμε να μειώνουμε την γραφειοκρατία σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας μας με την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Ως συμπέρασμα μέσα από αυτό το άρθρο είναι πως ο άνθρωπος αλλά και τα ζώα γενικότερα δύσκολα θα μπορέσουν να επιβιώσουν χωρίς την ύπαρξη φυτών.

Μία Γη χωρίς φυτά σημαίνει ένας πλανήτης χωρίς ανθρώπους και ζώα

Εξάλλου ο άνθρωπος ξεχνάει πολλές φορές πως είναι μέρος ενός οικοσυστήματος και δεν είναι κάτι ξένο. Ίσως επειδή έχει την πιο ανεπτυγμένη νοημοσύνη νομίζει πως μπορεί να χειραγωγήσει αλλά και να αντικαταστήσει υλικά της φύσης.

Είναι πρακτικά αδύνατο και σαφώς θα πρέπει να υπάρξει κάποια ισορροπία ώστε να μπορέσει να επιζήσει ως είδος στο μέλλον.

Διάβασε ακόμη: Ηχογραφήσεις επιστημόνων αποκαλύπτουν ότι τα φυτά μιλάνε

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα