Τα τελευταία χρόνια η ανθρώπινη επαφή μειώνεται όλο και περισσότερο, μέρα με τη μέρα. Όπως δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες, ο συνήθης ύποπτος και ένοχος είναι η τεχνολογία!

Το βλέπουμε να συμβαίνει καθημερινά γύρω μας:

  • φίλοι που βρίσκονται σε καφετέρια ή παγκάκια και αντί να συνομιλούν παίζουν με τα κινητά
  • φλερτ και γνωριμίες μέσω των social media
  • ζευγάρια που κάθονται σε διαφορετικούς καναπέδες με το κινητό στο χέρι
  • εμμονή με φωτογραφικό υλικό ή αναφορά τοποθεσίας και κατάστασης που “πρέπει” να ανέβει σε ποστ κλπ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μας δίνει οδηγίες για γερό μυαλό και καλή ψυχολογία. Συστήνει μικρούς και μεγάλους –κυρίως μικρούς- να μεγαλώνουν με τη μουσική αντί για τις οθόνες. Δες εδώ ολόκληρο το άρθρο: Ζήσε με μουσική, όχι με οθόνες – Τα βιντεοπαιχνίδια αναγνωρίστηκαν ως διαταραχή

Ανθρώπινη επαφή & Πανδημία

Η στέρηση της επαφής μέσα στην πανδημία, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ήδη μειωμένη ανθρώπινη επαφή. Πολλοί άνθρωποι το αισθάνονται. Και όχι άδικα.

Δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση, η φυσική απόσταση μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου COVID-19. Επιπλέον, η χρήση της τεχνολογίας δείχνει να καλύπτει τα κενά του ελεύθερου χρόνου στην καραντίνα και φυσικά έτσι, μειώνεται κι άλλο η ανθρώπινη επαφή.

«Έγινε μια έρευνα στο Facebook στις ΗΠΑ, όπου το 60% των ανθρώπων ανέφεραν στέρηση επαφής», δήλωσε η Tiffany Martini Field – καθηγήτρια στα Τμήματα Παιδιατρικής, Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και διευθύντρια του Ινστιτούτου Ερευνών Touch.

Δεν ήταν μόνο άνθρωποι που ζούσαν μόνοι, ήταν κι εκείνοι που ζούσαν με άλλους ανθρώπους!

Τρομερό έτσι;

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι μόλις το 32% των ανθρώπων ανέφεραν ότι αγγίζουν τον σύντροφό τους και το 21% είπε ότι αγγίζουν τα παιδιά τους.

Τι έδειξε η έρευνα της Field

Η Field αποδίδει τη χρήση της τεχνολογίας για την αποφυγή της συχνότερης επαφής των ανθρώπων στην ίδια κατοικία.

Αυτή η συνειδητοποίηση υποστηρίζεται από μια μελέτη που διεξήγαγε πριν από την πανδημία COVID-19. Παρατηρώντας τους ανθρώπους στις πύλες του αεροδρομίου, η ομάδα της ανακάλυψε ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ήταν χαμηλές.

«Μόνο το 3% του ελεύθερου χρόνου τους, οι άνθρωποι αγγίζουν ο ένας τον άλλον όταν ταξιδεύουν μαζί, αλλά το 68% του χρόνου τους είναι στο κινητό τους», δήλωσε η Field.

Η απόκλιση των ποσοστών είναι μάλλον τεράστια!

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνέβαλαν στη στέρηση της επαφής πριν από το COVID-19, και ο ιός μόλις το επιδείνωσε, αφού δεν μπορούμε να αγκαλιάσουμε ή να χαιρετήσουμε ανθρώπους όπως συνηθίζαμε να κάνουμε».

Ανθρώπινη επαφή & Κατοικίδια ζώα

Οι μικροί μας φίλοι -που δεν είναι άλλοι από τα κατοικίδια ζώα- μπορούν να βοηθήσουν και σε αυτό!

Τα κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι η απάντηση στη στέρηση της επαφής, δήλωσε η Janette Young, PhD, λέκτορας επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Η επαφή φαίνεται να βελτιώνει την ευεξία

Η επαφή με τα ζώα μπορεί να προσφέρει οφέλη παρόμοια με αυτά της ανθρώπινης επαφής

Δες εδώ ολόκληρο το άρθρο: Πώς βοηθούν τα κατοικίδια ζώα στη στέρηση της επαφής μέσα στην πανδημία και τι δείχνουν οι έρευνες

Οι πληροφορίες μου για τις έρευνες είναι από άρθρο του Reader’s Digest.

Διάβασε ακόμη: 12 + 2 τρόποι για χαλάρωση ~ Ψυχολόγος Lisa S. Larsen, Μέρος 2ο

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα