Αυτό το Πάσχα μένουμε σπίτι και τρώμε αρνί, έστω και στον φούρνο

Ή κατσίκι. Οποιοδήποτε αμνοερίφιο, αρκεί να είναι ελληνικό! Για να στηρίξουμε τον Έλληνα κτηνοτρόφο και τον Έλληνα αγρότη, που αυτή τη στιγμή παλεύει να αντέξει τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Φέτος το Πάσχα μας θα είναι διαφορετικό και μαζί με αυτό και ο εορτασμός του. Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, τις οποίες πρέπει να τηρήσουμε με θρησκευτική ευλάβεια, φέτος θα μείνουμε σπίτι. Δε θα πάμε στα χωριά μας και στα εξοχικά μας για να ψήσουμε αρνί στη σούβλα. Δε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες, με συγγενείς και φίλους, να αστειευτούμε την ώρα που το κατσικάκι ή το αρνάκι σιγοψήνονται ούτε θα απολαύσουμε την τραγανή πετσούλα.

Φέτος στο Πάσχα μένουμε σπίτι, αλλά τρώμε αρνί και κατσίκι!

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας πλήττει αυτή τη στιγμή ανεπανόρθωτα τον κλάδο των κτηνοτρόφων και των αγροτών. Η ζήτηση για αμνοερίφια είναι υποτονική μέχρι στιγμής, καθώς οι κρεοπώλες είναι συντηρητικοί στις παραγγελίες τους, την ώρα που η εστίαση που απορροφούσε μεγάλο μέρος της παραγωγής, δεν λειτουργεί.

Και δεν έφτανε αυτό. Οι τιμές παραγωγού έχουν κατρακυλήσει. Αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί στη Ροδόπη παίρνουν 2 με 2,10 ευρώ ανά κιλό ζώντος βάρους, κάτι που μεταφράζεται σε κάτω από 4 ευρώ ανά κιλό σφάγιου κρέατος, ενώ στην Καστοριά πουλάνε με 3,50-3,80 το κιλό, ενώ τα Χριστούγεννα έσφαζαν με 5,50-6 ευρώ το κιλό.

Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το κόστος ανά κιλό κρέατος για τον παραγωγό είναι γύρω στα 5 ευρώ, καταλαβαίνουμε ότι οι κτηνοτρόφοι φέτος το Πάσχα πουλάνε σε τιμές κάτω του κόστους, ενώ τεράστιες ποσότητες θα παραμείνουν αδιάθετες.

Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις αγροτικές περιοχές, το οποίο φυσικά θα μετακυλιστεί και στη λειτουργία των τοπικών αγορών, όταν με το καλό ανοίξουν.

Όλοι χάνουμε από μια τέτοια κατάσταση, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το καταλάβουμε εγκαίρως.

Στην Κρήτη οι τιμές διαμορφώνονται στα 4 ευρώ το κιλό σφάγιου στο Ηράκλειο, ενώ στο Ρέθυμνο φτάνουν τα 4,30 ευρώ ανά κιλό. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός αντί να κερδίζει, χάνει γύρω στα 35-40 ευρώ το κομμάτι με αυτές τις τιμές. Αν φυσικά πουληθούν. Διαφορετικά η ζημία είναι τεράστια.

Οι Ομοσπονδίες Κτηνοτρόφων ανά την Ελλάδα, βλέποντας την απελπιστική κατάσταση που δημιουργείται καλούν τους Έλληνες καταναλωτές να μείνουν σπίτι, αλλά να φάνε αρνί και κατσίκι, έστω και στον φούρνο και φυσικά να προμηθευτούν αποκλειστικά και μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟ αρνί ή κατσίκι.

Άλλωστε εκτός από τη στήριξη στα ελληνικά προϊόντα, έχει μεγάλη σημασία η ανώτερη ποιότητα που προσφέρουν οι Έλληνες παραγωγοί. Ναι!

Το κρέας των ελληνικών αμνοεριφίων δε συγκρίνεται με κανένα άλλο

Φέτος το Πάσχα λοιπόν μένουμε σπίτι, αλλά Τρώμε Αρνί ή Κατσίκι – αποκλειστικά και μόνο Ελληνικό – όχι μόνο για την εξαιρετική ποιότητά του και την ασύγκριτη γεύση του, αλλά και γιατί θέλουμε και μπορούμε να στηρίξουμε τον Έλληνα Παραγωγό. Και όχι μόνο! Ενημερώνουμε και τους φίλους μας, τους γνωστούς μας, τους συγγενείς μας να κάνουν το ίδιο, επειδή η γνώση είναι δύναμη.

Τις επόμενες μέρες εμείς θα μοιραστούμε μαζί σου χρήσιμες συμβουλές και απίθανες δοκιμασμένες συνταγές που αγαπάμε για αρνί και κατσίκι που λιώνει στο στόμα.

Άλλωστε εμείς Μένουμε χωράφι και συνεχίζουμε να παράγουμε

Διάβασε ακόμα: Φυτεύουμε αρωματικά φυτά σε γλάστρα

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα