Γιατί είναι τόσο σημαντική η διατροφή για τους αθλητές;

Επειδή οι αθλητές έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες σε σύγκριση με το ευρύ κοινό!

Η διατροφή είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της γενικής υγείας ενός αθλητή και των προπονητικών του αναγκών

Η κατάλληλη διατροφή παρέχει σε ένα άτομο αρκετή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της προπόνησης και της άσκησης. Επίσης το βοηθά να αποδώσει βέλτιστα και διευκολύνει την ανάρρωση.

Οι αθλητές μπορεί να χρειαστεί να εξετάσουν:

 • τις θερμιδικές τους ανάγκες
 • τις ποσότητες και τις αναλογίες μακροθρεπτικών συστατικών
 • τις βιταμίνες και τα μέταλλα για αποκατάσταση και απόδοση
 • το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων και των σνακ
 • την επαρκή ενυδάτωση

Η προσαρμογή αυτών των εκτιμήσεων στο σωματικό βάρος και τη σύνθεση ενός αθλητή, τον χρόνο που αφιερώνεται στην προπόνηση και τον τύπο του αθλήματος που κάνει, μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή του.

Μακροθρεπτικά συστατικά

 1. Υδατάνθρακες
 2. Πρωτεΐνη
 3. Λίπος

Οι αθλητές μπορούν να προσαρμόσουν τις αναλογίες με βάση τον στόχο της σωματικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, ένας αθλητής αντοχής θα αύξανε την ποσότητα των υδατανθράκων που τρώει, ενώ ένας αθλητής δύναμης θα αύξανε την πρόσληψη πρωτεΐνης.

1. Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες λαμβάνουν μεγάλη προσοχή στην αθλητική διατροφή λόγω του ζωτικού ρόλου που διαδραματίζουν στην αθλητική απόδοση.

Οι υδατάνθρακες είναι συνήθως η προτιμώμενη πηγή καυσίμου για πολλούς αθλητές, ιδιαίτερα για άσκηση υψηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας. Αυτό συμβαίνει επειδή παρέχουν άφθονη αποθήκευση γλυκογόνου και γλυκόζης στο αίμα για να τροφοδοτήσουν τις απαιτήσεις της άσκησης.

Για να διατηρήσουν τα αποθέματα γλυκογόνου του ήπατος και των μυών, οι αθλητές θα χρειαστούν διαφορετικές ποσότητες υδατανθράκων ανάλογα με τον όγκο άσκησής τους.

Οι υγιεινοί υδατάνθρακες για τη διατροφή ενός αθλητή μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι, κινόα, βρώμη και ζυμαρικά
 • αμυλούχα λαχανικά, όπως πατάτες

2. Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στην αθλητική διατροφή, καθώς παρέχει στο σώμα την απαραίτητη ποσότητα αμινοξέων για να βοηθήσει στην οικοδόμηση και τη διατήρηση των μυών και των ιστών.

Η πρωτεΐνη είναι ένα κρίσιμο μέρος της διατροφής μας

Οι αθλητές που κάνουν έντονη προπόνηση μπορεί να ωφεληθούν από την πρόσληψη διπλάσιας της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρωτεΐνης στη διατροφή τους.

«Η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα που είναι τα δομικά στοιχεία των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μυών, των αιμοφόρων αγγείων, των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Συμμετέχει επίσης στην παραγωγή ενζύμων και ορμονών που βοηθούν το σώμα να λειτουργεί κανονικά», λένε οι διαιτολόγοι διατροφολόγοι.

Οι υγιεινές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν:

Δες εδώ: Γιατί χρειαζόμαστε πρωτεΐνη; Ποιες ποσότητες είναι ιδανικές;

3. Λίπος

Τα καλά λίπη είναι απαραίτητα στη διατροφή για τη διατήρηση των σωματικών διεργασιών, όπως ο μεταβολισμός των ορμονών και η λειτουργία των νευροδιαβιβαστών.

Η συμπερίληψη υγιεινών λιπών στη διατροφή βοηθά επίσης στον κορεσμό και μπορεί να χρησιμεύσει ως συμπυκνωμένη πηγή καυσίμου για αθλητές με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις.

Οι αθλητές που επιδιώκουν να μειώσουν το σωματικό τους λίπος, μπορεί να μειώσουν την πρόσληψη λίπους στο 20% των ημερήσιων θερμίδων τους.

Πηγές καλού λίπους περιλαμβάνουν:

Μικροθρεπτικά συστατικά, συμπληρώματα και ενυδάτωση

Οι αθλητές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι καταναλώνουν τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζονται για να υποστηρίξουν τη γενική υγεία και την αθλητική τους απόδοση.

Η επαρκής πρόσληψη απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων γίνεται με μια ποικίλη, ισορροπημένη διατροφή

Μερικοί αθλητές μπορεί να επιλέξουν να λάβουν συμπληρώματα βιταμινών ή μετάλλων ή εργογονικά βοηθήματα, όπως η κρεατίνη. Προσοχή! Συνιστάται στους καταναλωτές να αξιολογούν την εγκυρότητα και την επιστημονική αξία των σκευασμάτων.

Υπάρχουν μερικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια πολλών συμπληρωμάτων διατροφής, όπως:

 • 5′-τριφωσφορική αδενοσίνη
 • αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας
 • φωσφατιδικό οξύ
 • γλουταμίνη
 • αργινίνη

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ορισμένες αθλητικές ενώσεις απαγορεύουν τη χρήση ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής.

Επιπλέον, οι αθλητές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι διατηρούν επαρκή ενυδάτωση. Όταν ένα άτομο χάνει 2% ή περισσότερο του σωματικού του βάρους μέσω του ιδρώτα, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόδοσή του.

Δεδομένου ότι οι απώλειες από τον ιδρώτα είναι ένας συνδυασμός υγρών και ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο και το κάλιο, οι αθλητές μπορούν να επιλέξουν και να επωφεληθούν από τη χρήση αθλητικών ποτών, γάλακτος ή και των δύο για να καλύψουν ορισμένες από τις ανάγκες ενυδάτωσης.

Δες εδώ 19 τροφές πλούσιες σε τροφές για καλή ενυδάτωση

Ο χρόνος και το περιεχόμενο των γευμάτων και των σνακ μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την απόδοση ενός αθλητή. Μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των προπονητικών στόχων, στη μείωση της κόπωσης και στη βελτιστοποίηση της σύστασης του σώματος.

Τελικά γιατί είναι τόσο σημαντική η διατροφή για τους αθλητές;

Επειδή η διατροφή και η άθληση είναι αλληλένδετες έννοιες.

Βασισμένο σε άρθρο του MedicalNewsToday.

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα