Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά και απαραίτητη για την καθημερινή μας διατροφή.

Γιατί χρειαζόμαστε πρωτεΐνες;

Η πρωτεΐνη είναι ένα κρίσιμο μέρος της διατροφής μας.

Χρειαζόμαστε να:

«Η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα που είναι τα δομικά στοιχεία των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μυών, των αιμοφόρων αγγείων, των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Συμμετέχει επίσης στην παραγωγή ενζύμων και ορμονών που βοηθούν το σώμα να λειτουργεί κανονικά», λένε οι διαιτολόγοι διατροφολόγοι.

Γιατί αυτά τα αμινοξέα είναι τόσο σημαντικά;

Υπάρχουν μερικά αμινοξέα που το σώμα μπορεί να συνθέσει, αλλά άλλα, που ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα, πρέπει να τα περάσουμε από τη διατροφή μας. Οι πηγές ζωικών πρωτεϊνών, όπως το κρέας, το ψάρι, το γάλα και τα αυγά, περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.

Οι περισσότερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών δεν έχουν το πλήρες συμπλήρωμα αμινοξέων στις ακριβείς σωστές ποσότητες (υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως η σόγια). «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί μια ποικιλία πηγών πρωτεϊνών για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ειδικά για χορτοφάγους.

Εάν είσαι τακτικός αθλητής, η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί όχι μόνο χτίζει τους μύες, αλλά επίσης τους επιδιορθώνει και τους συντηρεί. Τα μυϊκά κύτταρα, όπως όλοι οι ζωντανοί ιστοί, έχουν ζωή.

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε;

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν καθορίζεις το πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα, παίζει ρόλο το πόσο συχνά ιδρώνεις και πώς λειτουργεί η πέψη του σώματός σου.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές γενικές οδηγίες. Ο δείκτης πρωτεΐνης για ενήλικες άνδρες και γυναίκες είναι περίπου 50 έως 62 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Αυτό συνήθως θα αποτρέψει τυχόν ανεπάρκεια πρωτεΐνης.

«Τις περισσότερες φορές, ακούμε για τη σύσταση πρωτεϊνών σε συγκεκριμένες ποσότητες γραμμάρια ανά ημέρα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι παραπλανητικό, διότι θα πρέπει να συνδέεται στενά με τις συνολικές σου ανάγκες σε θερμίδες και όχι απλώς έναν αυθαίρετο αριθμό. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συστάσεων όσον αφορά το ιδανικό ποσοστό θερμίδων από πρωτεΐνες. Το 10% είναι το απόλυτο ελάχιστο. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για τη μέγιστη ποσότητα, αλλά η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης συνδέεται με νεφρική νόσο, δυσκοιλιότητα και κίνδυνο καρκίνου. (δες εδώ 6 σημάδια που δείχνουν ότι τρως πολλή πρωτεΐνη)

Κατά γενικό κανόνα, συνιστάται στους άνδρες να στοχεύουν 140 γραμμάρια και οι γυναίκες 110 γραμμάρια την ημέρα. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από τον δείκτη, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται εντός ασφαλών ορίων.

#ΖουμεΥγιεινα

Εδώ θα δεις ποιες 15 τροφές είναι οι πιο πολύτιμες και αναγκαίες για τη διατροφή μας και τις 13 βασικές βιταμίνες: Τι κάνουν και από πού τις παίρνεις

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα